Prie NATO priešakinių pajėgų bataliono prisijungė Islandija

Prie NATO priešakinių pajėgų bataliono prisijungė Islandija

Nuo kovo antros pusės prie Lietuvoje dislokuotos tarptautinės NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Rukloje prisijungė ir Islandija.

Nuo 2017 metų pradžios Lietuvoje dislokuotai, Vokietijos vadovaujamai daugianacionalinei NATO bataliono kovinei grupei Islandija skyrė civilį asmenį, jis šešis mėnesius tarnaus NATO bataliono kovinės grupės štabe Rukloje.

Islandija neturi savo ginkluotųjų pajėgų, tačiau dalyvauja regiono saugumo aplinkos formavime, prisideda prie NATO operacijų finansiškai, deleguoja civilinį personalą.

Tai ne pirmas kartas, kai Islandija dalyvauja bendroje veikloje su Lietuva. 2005-2007 m. Islandija buvo skyrusi septynių asmenų Mobiliąją ryšio ir stebėjimo grupę Afganistano Goro provincijoje, Lietuvos vadovaujamoje Provincijos atkūrimo grupėje Čagčarane. Islandija į šią provinciją buvo nusiuntusi ir civilį specialistą vystomojo bendradarbiavimo projektams vykdyti.

Mokomajame pulke Rukloje dislokuota NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį ir nuolat dalyvauja kolektyvinės gynybos mokymuose ir pratybose.

Sprendimą dislokuoti NATO priešakines pajėgas Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje NATO šalių vadovai priėmė 2016 m. liepą. Tai atsakas į Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje, taip pat Rusijos karinio potencialo didinimą ir karinės galios demonstravimą regione.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder