Prezidentūra: ES nėra "nemokamų pietų sandrauga"

Prezidentūra: ES nėra "nemokamų pietų sandrauga"

Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė teigia, kad Graikijoje įvykęs referendumas nėra priežastis Europos Sąjungos (ES) vadovams pradėti nuolaidžiauti Atėnų vyriausybei.

Pasak Prezidentės patarėjos, Graikijoje sekmadienį įvykusio referendumo rezultatai dar labiau komplikavo padėtį šalyje, nes Graikijos bankai iki šiol neveikia normaliu režimu, o Atėnai vis dar negali grąžinti skolų. Antradienį į neeilinį posėdį Briuselyje rinksis euro zonos šalių vadovai ir finansų ministrai, kurie turėtų apsvarstyti naujus pagalbos Graikijai pasiūlymus. Taip pat tikimasi išgirsti ir Atėnų pasiūlymus dėl taupymo priemonių įgyvendinimo.

R. Svetikaitės teigimu, Graikijoje įvykęs referendumas nereiškia, kad ES turės nusileisti ir nurašyti skolas Atėnams.

"Tai jokiu būdu nereiškia, kad Europos vadovai turi pasiduoti tam populistiniam šantažui, kurį mes girdime. ES ir euro zona yra teisės viršenybės bendruomenės, o ne nemokamų pietų sandrauga", - "Žinių radijui" sakė R. Svetikaitė, pridūrusi, kad Graikijos piliečiai privalo suprasti kitų ES šalių narių vyriausybes, kurių griežtos taupymo priemonės padėjo įveikti finansines krizes.

Sekmadienį vykusio referendumo metu daugiau kaip 60 proc. graikų atmetė tarptautinių kreditorių pateiktą pasiūlymą dėl taupymo priemonių. Po šio referendumo atsistatydino Graikijos finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varoufakis). Liepos 1 d. Graikija praleido mokėjimo terminą, iki kurio privalėjo grąžinti Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) 1,6 mlrd. eurų skolą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder