Prezidento rinkimų debatai: Bronis Ropė ir Valdemaras Tomaševskis pasisako už abortų draudimą

Prezidento rinkimų debatai: Bronis Ropė ir Valdemaras Tomaševskis pasisako už abortų draudimą

Kandidatai į prezidentus Valdemaras Tomaševskis ir Bronis Ropė pasisako už abortų draudimą. Likę rinkimuose dalyvaujantys politikai pasisako prieš arba neaktualizuoja šio klausimo.

„Sąvoka abortas nėra labai tinkama, mes turime kalbėti apie gyvybės išsaugojimą, turime ją saugoti nuo pradėjimo iki natūralios mirties, visi supranta, kad negalima žudyti negimusių vaikų“, - LRT debatų metu sakė V. Tomaševskis.

Anot jo, šiandieninė medicina įrodė, kad 21 dienos po gyvybės pradėjimo pradeda plakti žmogaus širdis ir niekas mums nedavė teisės žudyti negimusio vaiko.

Jam pritarė B. Ropė, kuris teigė esąs „už tradicinę šeimą“. Anot jo, šiandieninė švietimo sistema padaro per mažai, kad ruoštų jaunus žmones tėvystei.

„Tai gyvybės reikalai ir kada yra įsikišama, galvojant, jog padaroma nauda, padaroma daug daugiau žalos. Moters organizmas yra pasiruošęs ciklui, nutraukus organizmas nepersiorientuoja, tai yra ne žaidimas ir turime labai rimtai į tai žiūrėti“, - kalbėjo B. Ropė.

Likusieji kandidatai pasisakė prieš abortų draudimą arba neįžvelgė čia politinės problemos.

Artūro Zuoko teigimu, abortas yra pačios moters apsisprendimas.

„Šiandien politikai per dažnai bando kištis į šeimos reikalus, moters reikalus. Manau, kad tai nėra civilizuota XXI amžiuje“, - debatuose sakė A. Zuokas.

Jam antrino ir socialdemokratas Zigmantas Balčytis, pasak kurio, kitų valstybių patirtis rodo, kad drausti abortus yra sudėtinga – tokiu atveju plinta nelegalaus aborto atlikimo atvejai, jų daryti vykstama į kitas šalis. Tokiu būdu pagrindinis – gyvybės išsaugojimo tikslas nėra pasiekiamas.

Artūro Paulausko teigimu, draudimas nėra geras metodas bet kokioje srityje.

„Abortas yra ne vien moters, bet ir šeimos apsisprendimo reikalas. Šiandien, kol yra gyvenimiškų situacijų, kol yra socialinių problemų, kol švietėjiškas darbas nėra pasiektame lygyje, mes negalime kategoriškai įpareigoti ar drausti“, - teigė A. Paulauskas.

Anot Naglio Puteikio, tai nėra pati svarbiausia problema Lietuvoje – Europos Sąjungos kontekste neišsiskiriame, abortai nesukelia grėsmės lietuvių tautos išlikimui, nėra ir kriminalinių abortų paplitimo.

Pasak kandidato į prezidentus, savižudybės, žūtys keliuose, nelaimės darbo vietose yra kur kas skaudesnės šiandieninės Lietuvos problemos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienio debatuose nedalyvavo, nes Prahoje dalyvauja aukšto lygio susitikime, skirtame Rytų partnerystės programos penkmečiui paminėti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder