Prezidentė: prarandame žmogų - legendą

Prezidentė: prarandame žmogų - legendą

Prarandame žmogų - legendą, kuris Lietuvos istorijoje įrašytas amžiams, atsisveikindama su savaitgalį mirusiu vienu žymiausių šalies operos solistų Virgilijumi Noreika sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Prisiminimai tikrai geri ir netgi šviesūs, o praradimas labai skausmingas. Mes prarandame žmogų legendą, mūsų šimtmečio Lietuvos legendą", - pirmadienį atvykusi atsisveikinti su Operos ir baleto teatre pašarvotu velioniu žurnalistams sakė prezidentė.

"Turbūt daugelis kartų užaugome su juo, Lietuva užaugo su juo, daug mokinių, daug balsų, kurie dainuoja ne tik Lietuvoje, o ir pasaulyje. Ilgam atsiminsime šį žmogų, o mūsų istorijoje jis įrašytas amžiams", - kalbėjo prezidentė.

Pirmadienį Operos ir baleto teatre pradėtas atsisveikinimas su Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Virgilijum Noreika.

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) pranešė, kad atsisveikinimas su V. Noreika vyks LNOBT Didžiojoje salėje pirmadienį nuo 9 val. iki 20 val. ir antradienį nuo 9 val.

Laidotuvės įvyks antradienį Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

82-ejų V. Noreika mirė šeštadienio rytą.

V. Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio teatrų scenų: Maskvos didžiajame teatre (daugiau kaip 50 kartų), Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera“, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Solistas yra sukūręs daugiau kaip 50 vaidmenų, surengęs daugiau kaip 700 solinių koncertų.

V. Noreika Operos ir baleto teatro solistu tapo 1957 metais. 1975-1991 metais buvo šio teatro direktorius, meno vadovas. Pirmasis iš pokario Lietuvos solistų stažavosi Milano teatre "La Scala".

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje V. Noreika pradėjo dėstyti 1976 metais. Tarp jo mokinių yra Edgaras Montvidas, Merūnas Vitulskis, Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt), Tomas Pavilionis, Laimonas Pautienius, Arūnas Malikėnas, Sergejus Larinas, Algirdas Janutas, Liudas Norvaišas, Eugenijus Chrebtovas, Audrius Rubežius, Jonas Sakalauskas, Arvydas Markauskas, Bronius Tamašauskas, Mindaugas Žemaitis.

V. Noreika yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – 2010 metais įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija „už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“. Taip pat – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius, Estijos „Baltosios žvaigždės“ ordinas.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder