Prezidentė paragino merus daugiau dėmesio skirti socialinėms problemoms

Prezidentė paragino merus daugiau dėmesio skirti socialinėms problemoms

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikime su šalies merais pakvietė juos prisijungti prie nacionalinės kampanijos "Už saugią Lietuvą" ir paragino savivaldybių vadovus daugiau dėmesio skirti socialinių problemų sprendimui. Kampanija siekiama mažinti smurtą, žalingas priklausomybes, savižudybes, skatinti vaikų globą šeimose ir įvaikinimą, teigiama pranešime spaudai.

Šalyje šiuo metu gyvena daugiau kaip 10 tūkst. socialinės rizikos šeimų, beveik 2 tūkst. vaikų laukia įvaikinimo, o smurtą ir patyčias patiria kas trečia moteris ir kas trečias vaikas. Lietuva pirmauja Europoje ir pagal savižudybių skaičių - kasmet nusižudo 900 žmonių.

Prezidentės teigimu, šie skaičiai yra akivaizdus įrodymas, kad delsti negalima - reikia greitų ir adekvačių sprendimų. Valstybės vadovė pabrėžė, kad saugios valstybės neįmanoma sukurti tol, kol piliečiai yra socialiai pažeidžiami.

"Todėl socialinių negerovių sprendimui būtina sutelkti bendras visuomenės pastangas. Į kovą su priklausomybėmis, smurtu ir savižudybėmis įsijungti turi visos jėgos - nacionalinė ir vietos valdžia, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, verslo atstovai, žiniasklaida", - teigė D. Grybauskaitė.

Susitikime Prezidentė atkreipė merų dėmesį į būtinybę kuo aktyviau pasitelkti į pagalbą nevyriausybines organizacijas, taip pat gerokai efektyviau naudoti lėšas, skirtas socialinei paramai.

Vien 2015 metais savivaldybės nepanaudojo 55 proc. šių pinigų - tai sudarė daugiau kaip 125 mln. eurų. Šalies vadovės teigimu, pinigai, sutaupyti skirstant socialinę paramą, pirmiausia turėtų būti nukreipti ne vietos infrastruktūrai gerinti, o tikslingai panaudoti socialinėms problemoms spręsti.

Susitikime savo patirtimi, kaip mažinti patyčias, smurtą ir savižudybes, dalijosi organizacijų "Gelbėkit vaikus" ir "Vaikų linija" vadovai Rasa Dičpetrienė ir Robertas Povilaitis. Apie veiksmingas priemones, padedančias spręsti priklausomybių problemas savivaldoje, kalbėjo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė.

Kampanijos "Už saugią Lietuvą" ambasadorius Andrius Tapinas ir ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas Vincentas Vobolevičius dalijosi mintimis, kaip savivaldybės galėtų aktyviau įsitraukti į socialinių problemų sprendimą. Apie savižudybių prevenciją, darbą su socialinės rizikos šeimomis, sėkmingai taikomas patyčių prevencijas pasakojo Pasvalio ir Kauno rajono merai, Vilniaus vicemeras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder