Prezidentė: Lietuva negali sau leisti turėti daugiausia prokurorų ES

Prezidentė: Lietuva negali sau leisti turėti daugiausia prokurorų ES

Lietuvoje prokurorų yra per daug, o vykstant prokuratūros sistemos reformai prokurorai turi daugiau dėmesio skirti kvalifikacijos kėlimui, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su prokurorų profesinės sąjungos atsotvais.

„Lietuva negali sau leisti turėti didžiausią Europos Sąjungoje prokurorų skaičių. Valstybei reikia sąžiningų, profesionalių ir žmogaus teises gerbiančių prokurorų. Prokuratūra privalo keistis ir išgyvendinti sovietinius laikus menantį baudžiamąjį persekiojimą. Prokurorai turi matyti ne tik įstatymo raidę, bet ir turinį. Žmonių pasitikėjimas ir reputacija yra pačių pareigūnų rankose", - šalies vadovės žodžius pirmadienį perdavė jos vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Pasak jos, pirmadienį vykusiame susitikime su prokurorų profesinės sąjungos atstovais prezidentė akcentavo, jog ir pačios profesinės sąjungos turi daugiau dėmesio skirti prokurorų tobulėjimui.

„Siekiant užtikrinti kokybišką prokuratūros darbą, Prokurorų profesinė sąjunga taip pat turi imtis atsakomybės ir reikalauti daugiau dėmesio skirti ir kvalifikacijos kėlimui - tai turi tapti pareiga kiekvienam prokurorui“, - prezidentę citavo R.Svetikaitė.

Pasak prezidentės, vykdant prokuratūros reformą buvo dvigubai sumažintas vadovų skaičius ir padidėjo tiesiogiai su bylomis dirbančių prokurorų - prieš reformą esą buvo net 190 vadovų, kai kurie jų vadovavo vos 3 prokurorams.

Prezidentė, anot R.Svetikaitės, susitikime taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog prokuratūra dirba gerokai efektyviau - pernai buvo ištirta daugiausia nusikaltimų per visą nepriklausomybės laikotarpį. Tuo pat metu tik 1 prokuroras buvo įvertintas nepatenkinamai - pasak prezidentės, prokurorų darbo vertinimas „turi būti realus, o ne formalus“.

R.Svetikaitės teigimu, prezidentė artimiausiu metu būtiniausius pokyčius ir svarbiausias problemas aptars su generaliniu prokuroru Dariumi Valiu.

Prezidentūros atstovų teigimu, galimas D.Valio pasitraukimo iš pareigų klausimas susitikimo metu nebuvo aptartas.

Prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Stasys Kasiulis po susitikimo žurnalistams sakė, kad tokio susitikimo siekta seniai. Jis taip pat atkreipė dėmesį į prezidentės kritiką dėl prokurorų skaičiaus - esą nėra teisinga lyginti Lietuvą su kitomis ES šalimis.

„Reikia visą laiką atsižvelgti į procesą prokuratūros, į nusikalstamų veikų skaičių - Lietuvoje jis yra vienas didžiausių, mūsų žiniomis, lyginant su kaimyninėmis šalimis. Mūsų procesas, kontrolė prasideda nuo pat pradžios, kai, pavyzdžiui, Vokietijoje jis prasideda nuo įtariamojo suradimo. Todėl negalima vertinti taip primityviai, lyginant gyventojų skaičių su prokurorų skaičiumi“, - sakė jis.

Pasak jo, profesinė sąjunga susitikimo metu priminė apie ne kartą išsakytus pastebėjimus dėl niuansų, „kurie neleidžia dirbti efektyviau“ bei tikisi iš Prezidentūros „įvairiapusių veiksmų“.

„Norime būtent tokių pokyčių, kad prokurorų profesinė sąjunga, visa prokurorų bendruomenė galėtų spręsti klausimus tam tikrus savo veiklos klausimus, vadovaujantis demokratiškumo, kolegiališkumo principais. Kad už pačios prokuratūros veiklos efektyvumą pati bendruomenė būtų atsakinga - kad nebūtų, kaip sakome, vieno, vadovybės rūpestis, kad atsiras prokuroras neatsako už savo darbą“, - sakė S.Kasiulis.

Jis taip pat patvirtino, kad kad įsigaliojus Prokuratūros įstatymo pataisai, leidžiančiai laikyti prokurorams laikyti advokatūros veiklos egzaminą, buvo pateikta per 200 prašymų.

„Manau, tai pakankamai rimtas singalas, kad tie prokurorai savęs nelaiko vien tik prokuratūros žmonėmis ir ieško galimybių įsidarbinti kažkur kitur“, - sakė jis.

Jis taip pat nesukonkretino, ar profesinės sąjungos atstovus tenkina generalinio prokuroro D.Valio veikla, tvirtindamas, kad „ne nuo vieno asmens priklauso institucijos darbas“.

„Dar kartą pasikartosiu - mes esame suinteresuoti, kad reforma vyktų skaidriai, kad mes visi joje dalyvautumėme ir kad tai nebūtų vien vadovų klausimai“, - sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder