Prezidentė: labiausiai akis bado socialinė ir "Sodros" situacija, pensijų sistema

Prezidentė: labiausiai akis bado socialinė ir "Sodros" situacija, pensijų sistema

Europos Vadovų Taryboje (EVT) Briuselyje dalyvaujanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo Lietuvos Vyriausybę dėl nepakankamų reformų įgyvendinimo socialinėje srityje.

Europos vadovų susitikime kalbėta apie ES ekonominę padėtį ir valstybių narių įsipareigojimus įgyvendinti reformas, kurios užtikrintų spartų ekonomikos augimą ir naujų darbo vietų kūrimą. Europos Komisija (EK) pateikė individualų kiekvienos ES narės 2014 m. pažangos įvertinimą.

Pasak Lietuvos vadovės, Lietuva labai gerai įvertinta energetikos infrastruktūros, energetikos saugumo užtikrinimo, diversifikacijos srityse, pertvarkant valstybines įmones, dėl fiskalinės drausmės laikymosi, euro zonos įsipareigojimų perkėlimo į nacionalinę teisę.

"Tai trys grupės, sektoriai, kurie tikrai vertinami labai pozityviai ir esame netgi pavyzdiniai Europos Sąjungoje", - Lietuvos žurnalistams atvykusi į antrąją EVT dieną sakė D. Grybauskaitė.

Tačiau, anot jos, yra daug segmentų, kur pažangos nėra, arba jie labai apleisti. Tai, pasak D. Grybauskaitės, socialinio saugumo klausimai - pensijų reforma, socialinių išmokų efektyvumo klausimas, socialinės atskirties dalykai, nedarbas.

"Šis paketas dar kelia nerimo visiems ir mums nurodo ir parodo kryptį, į ką reikia investuoti", sakė D. Grybauskaitė.

Lietuva, kaip nurodo EK, per mažai dėmesio skiria energetiniam efektyvumui - apšiltinimui, energetinių išteklių panaudojimui. Kol kas Lietuva yra labiausiai neefektyviai panaudojanti energetinius išteklius šalis.

"Taigi ir darbo rinkos lankstumo klausimai. (...) Klausimų yra daug, į ką reikia investuoti, į juos atkreipiamas dėmesys, nurodomos rekomendacijos. Tai yra labai gerai, nes bet kuri Lietuvos Vyriausybė, kaip ir ši, turi gaires, iš šalies kartais ir geriau matyti, kokios problemos, kaip jos vertinamos, ir tikrai tų namų darbų yra daug, kad Lietuva galėtų greičiau vystytis. Ir ne tik vystytis, bet ir kelti gyvenimo lygį mūsų žmonėms ir užtikrinti būtent socialinį saugumą, kas yra labai svarbu", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė kol kas negalėjo įvardinti tinkamai atliekamų namų darbų socialinio saugumo srityje.

"Kol kas daug diskusijų, daug darbo grupių, kaip visada. Rimtų pokyčių nėra. O tai, kad socialinė ir "Sodros" situacija, ir pensijų sistemos problemos išties labai akis badančios, mes žinome patys. Kol kas to ryžtingumo ir efektyvumo tikrai nėra. Yra diskutuojami įvairūs teoriniai socialiniai modeliai, bet jie iš tiesų yra maksimalistiniai, nepamatuoti, kainuojantys milijardus litų. Tai, aišku, kalbėti apie reformą, kuri yra realiai ne reforma, o tiktai mėginimas dar daugiau išdalinti pinigų. Tai yra didžiausia problema, į kurią reikia atkreipti dėmesį - ne vien tik pinigų dalinimas, socialinė sistema ir išmokų sistema turi būti efektyvi, nesidubliuojanti, o atvirkščiai - skatinanti žmones siekti daugiau ambicijų, turėti darbo rinkoje, o ne sėdėti tiktai ant pašalpų sistemos", - kritikos negailėjo šalies vadovė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder