Prezidentė: generalinio prokuroro aš nekritikavau

Prezidentė: generalinio prokuroro aš nekritikavau

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžia savo metiniame pranešime išsakiusi kritiką prokuratūros sistemai, bet ne konkrečiai generaliniam prokurorui Dariui Valiui.

"Aš nekritikavau generalinio prokuroro konkrečiai, aš kalbėjau apie problemas, kurios yra tiek Valstybės saugumo departamente, tiek prokuratūros sistemoje", - antradienį vizito Marijampolėje metu žiniasklaidai patikslino šalies vadovė.

Prezidentė kartu pabrėžė, kad prokuratūrą pasiekusios reformos yra nepakankamos, o sistemos viduje joms aktyviai priešinamasi.

"Sistema, ypač prokuratūra, dar yra pernelyg uždara, trūksta profesionalumo ir atsinaujinimo. Rotacija pradėta tik dabar - matome didžiulę rezistenciją iš vidaus, nenorą keistis ir tobulėti ir toliau kreipti didesnį dėmesį", - sakė Prezidentė D. Grybauskaitė.

Kaip jau skelbta, penktajame savo metiniame pranešime D. Grybauskaitė pasidžiaugė, kad gerėja pasitikėjimas teismais, policija, tačiau teigė, kad modernizacija sunkiausiai modernizacija pasiekia šalies prokuratūras.

"Čia tebeklesti vyresniųjų prokurorų valdžia, į sistemą neateina naujų žmonių, nesikeičia požiūris į žmogaus teises. Nepakankamai investuojama į profesinį tobulėjimą, neanalizuojama, kokiu keliu eina Europa ir pasaulis, vis dar sunkiai prasimuša naujos idėjos", - vardijo šalies vadovė.

"Vadovų rotacija ir čia duoda rezultatų, tačiau akivaizdu, kad rotuota nekompetencija ir lieka nekompetencija, negebančia atskirti realių grėsmių valstybei. Todėl čia vis dar populiarus sovietinis baudžiamasis persekiojimas, nors teisė seniai pasikeitusi ir negali būti ginama iš jėgos pozicijų. Tokie žmogaus teises pažeidžiantys veiksmai jau sulaukia net tarptautinio atgarsio. Pasaulyje populiarėja atkuriamojo teisingumo galimybės - derybiniai procesai, taikos susitarimai. O Lietuvoje tiriama viskas iš eilės ir būtinai siekiama nubausti. Visa tai leidžia sulig kiekvienais rinkimais atsinaujinti politiniams įgeidžiams keisti teisėsaugos institucijų vadovus ir norams turėti teisėsaugą kaip įrankį sąskaitoms suvesti", - teigė D. Grybauskaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder