Prezidentė apie Rusijos veto steigiant tribunolą dėl MH17: šiai šaliai yra ką slėpti

Prezidentė apie Rusijos veto steigiant tribunolą dėl MH17: šiai šaliai yra ką slėpti

Rusijai šią savaitę vetavus siūlymą įsteigti tribunolą dėl civilinio orlaivio MH17 katastrofos Rytų Ukrainoje, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Rusija turi ką slėpti.

„Aš manau, kad tai labai aiškus signalas, kad Rusija mėgina išvengti tyrimo, ir tai rodo, kad šiai šaliai yra ką slėpti“, – penktadienį žurnalistams Vilniuje sakė D. Grybauskaitė.

Trečiadienį Niujorke Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, Rusijai vetavus, nepriėmė rezoliucijos, kuria turėjo būti įsteigtas tarptautinis baudžiamasis tribunolas, skirtas nustatyti atsakomybę už nusikaltimus, susijusius su Malaizijos oro linijų lėktuvo MH17 numušimu.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas posėdyje kritikavo potencialų baudžiamąjį procesą, kuris būtų vykdomas „uždarai“.

„Kokiu pagrindu gali būti užtikrintas tokio tyrimo nešališkumas?“ – V. Čiurkinas klausė savo ilgame kreipimesi į Saugumo Tarybą, smerkdamas „agresyvią propagandą žiniasklaidoje“ ir gindamas savo šalies poziciją, dėl katastrofos versdamas kaltę kitiems.

Civilinis orlaivis buvo numuštas pernai liepą Rytų Ukrainoje, kur tęsiasi konfliktas tarp šios šalies vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Už rezoliuciją balsavo 11 Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių, įskaitant Lietuvą. Trys Saugumo Tarybos narės – Kinija, Venesuela ir Angola – susilaikė. Rezoliucijos projektą valstybių, dalyvaujančių bendroje katastrofos tyrimo grupėje – Australijos, Nyderlandų, Ukrainos, Belgijos ir Malaizijos – vardu pateikė Malaizija.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder