Prezidentė apie kaitrą: svarbiausia - nusiteikimas

Prezidentė apie kaitrą: svarbiausia - nusiteikimas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad kovodama su šalį užklupusiais kaitra dėvi vėsaus audinio drabužius, vartoja daug skysčių bei vengia nebūtino buvimo lauke. Tačiau, anot šalies vadovės, karščiai nėra tokie nepakeliami ir svarbiausia nusiteikimas.

Penktadienį viešėdama Anykščiuose, kur atidarę medžių lajų taką, iš žurnalistų sulaukė klausimo, kaip ištveria didžiulius karščius.

"Šilkas...", - geros nuotaikos nestokojo šalies vadovė.

D. Grybauskaitė neslėpė besilaikanti visų rekomendacijų siekiant apsisaugoti nuo kaitros.

"Iš tikrųjų stengiuosi labai daug nebūti viešojoje ar atviroje erdvėje, bandau gerti daugiau skysčių, bet šiaip tai karščiai, bet ne tokie baisūs dar. Svarbu, žinokite, nusiteikimas. Aš taip manau", - kalbėjo Prezidentė.

Artėjantį savaitgalį sinoptikai prognozuoja itin karštą ir perspėja, kad bus beveik 40 laipsnių kaitra. Karštis gali paveikti kiekvieno žmogaus sveikatą, todėl sveikatos specialistai pataria gerti daug skysčių, nebūti kaitroje.

Įsivyravus karščiams miškininkai įspėja, kad savaitgalį vyraus trečios, ketvirtos klasės miškų gaisringumas. Ypač didelį pavojų miškams kelia juose kūrenami laužai. Miškuose kurti laužus ir naudoti atvirą ugnį yra draudžiama, išskyrus viešojo naudojimo poilsio objektuose įrengtas ir atitinkamai pažymėtas laužavietes. Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas. Patikimiausia žarijas užgesinti vandeniu arba užberti žemėmis.

Sveikatos specialistai ragina nebūti abejingiems savo ir artimųjų sveikatai, taip pat pasirūpinti augintiniais ir gyvuliais. Per karščius galima nukentėti dėl nudegimų, šilumos smūgio, saulės smūgio, hipoksijos (deguonies bado), todėl. Esant karščiui, medikai ragina gyventojus dėvėti medvilninius drabužius, pernelyg ilgai nebūti saulėje, negerti alkoholio ir gerti daug vandens.

Per karščius patariama gerti daug vandens. Organizmo dehidratacija pasireiškia galvos skausmu, svaigimu, nuovargiu, sumažėjusiu apetitu, sausomis burnos ir nosies gleivinėmis, įdubusiomis akimis, kraujospūdžio pokyčiais. Organizme nėra vandens atsargų talpyklos, todėl prarandamas vandens kiekis turi būti sugrąžinamas. Daugeliu atvejų tinkama išgeriamo vandens norma suaugusiajam 1,5 iki 2 litrų, tačiau esant dideliems karščiams, dirbant sunkų fizinį darbą, viduriuojant, vemiant, vandens poreikis dar išauga. Vandenį galima paskaninti mėtos lapeliu, apelsino ar citrinos riekele.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder