Prezidentė apdovanojo Lietuvos gynybos rėmėją JAV generolą Reimondą T. Odierną

Prezidentė apdovanojo Lietuvos gynybos rėmėją JAV generolą Reimondą T. Odierną

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė valstybės apdovanojimą - ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžių - JAV kariuomenės Sausumos pajėgų vadui generolui Reimondui T. Odiernui (Raymond T. Odierno) ir aptarė saugumo padėtį regione.

Prezidentės dekretu apdovanojimas generolui R. T. Odierno skirtas Valstybės dienos proga už ypatingus nuopelnus puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius, taip pat ypatingus nuopelnus karybos srityje.

Valstybės vadovė Lietuvos žmonių vardu padėkojo generolui už pastangas stiprinant Lietuvos saugumą ir gynybą bei tiesioginį indėlį remiant Lietuvos ir JAV karinį bendradarbiavimą.

JAV kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas R. T. Odierno yra pagrindinis JAV Prezidento, gynybos sekretoriaus patarėjas kariniais klausimais. Pasikeitus saugumo situacijai Baltijos šalių regione generolas buvo vienas pagrindinių ryžtingo ir greito sprendimo dislokuoti JAV pajėgas Lietuvoje rėmėjų, siekiant atgrasyti priešiškas jėgas. Generolas palaikė Europos saugumo iniciatyvą, išleisdamas direktyvas dėl Baltijos šalių saugumo stiprinimo ir inicijuodamas operaciją "Atlanto ryžtas", užtikrinusią papildomos JAV brigados dislokavimą Europoje.

Generolas R. T. Odierno visuomet laikėsi pozicijos, kad Europos saugumui garantuoti būtina palaikyti tam tikrą JAV karių skaičių. Tik taip yra įmanoma efektyviai įvykdyti įsipareigojimą dėl Europos saugumo įgyvendinimo.

Lietuvos kariai yra tarnavę Irake R. T. Odierno vadovaujant JAV 4-ajai pėstininkų divizijai, vykdant operaciją "Irako laisvė" 2003-2004 m., ir daugianacionaliniam korpusui 2006-2008 metais.

Antradienį Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vado generolo majoro Almanto Leikos kvietimu viešėdamas Lietuvoje JAV kariuomenės štabo viršininkas generolas R. T. Odiernas susitiks su Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybe, vyks į Jonavos rajone esantį Gaižiūnų poligoną stebėti bendrų JAV ir Lietuvos karių pratybų.

Šiuo metu Gaižiūnų poligone vykstančiose pratybose treniruojasi apie 110 karių iš JAV sausumos pajėgų 173-iosios oro desanto brigados 503-iojo bataliono "Delta" kuopos, Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono ir "Geležinio Vilko" brigados žvalgų kuopos.

JAV sausumos pajėgų kariai Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse bei Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje rotuojasi nuo 2014 m. pavasario, kaip dalis JAV sausumos pajėgų operacijos "Atlanto ryžtas"

Generolas R. Odiernas yra 38-asis JAV kariuomenės štabo viršininkas, į šias pareigas paskirtas 2011 m. rugsėjį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder