Premjeras sako kultūros ministrui davęs savaitę Vytui Vigeliui atleisti

Premjeras sako kultūros ministrui davęs savaitę Vytui Vigeliui atleisti

Premjeras Algirdas Butkevičius sako kultūros ministrui „darbiečiui“ Šarūnui Biručiui nurodęs per šią savaitę atleisti viceministrą Vytautą Vigelį, kuris buvo paskirtas į pareigas nesuderinus kandidatūros.

„Per šitą savaitę jisai turi atleisti viceministrą iš pareigų“, - žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

Sprendimą dėl Darbo partijos deleguoto kultūros viceministro Vytauto Vigelio, kurio kandidatūra nebuvo derinta su Premjeru, priims "darbiečių" valdyba, sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

"Premjeras sakė, kad šį klausimą turime spręsti. Tai apsitarsime, kadangi tai yra ir partijos, partijos tarybos reikalas, todėl aš vienas negaliu priimti sprendimų. Posėdžiauja partijos valdyba tuo klausimu ir būsiu informuotas, kokius sprendimus priėmė partijos valdyba", - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė jis.

Klausiamas, ar nepasikartos buvusio energetikos viceministro Jaroslavo Neverovičiaus likimas, kuomet jis neatleidęs savo viceministrės Renatos Cytackos privalėjo trauktis pats, Š. Bitutės tai pavadino "įdomiu precedentu".

"Kažkodėl skiriant nebuvo jokių nei įspėjimų neskirti ar kažkokių pažymų - visos pažymos tvarkingos, visi, kaip sakoma, kompetenciją rodantys dalykai irgi atitinka, todėl nežinau... Čia jau kiti dalykai", - stebėjosi Š. Birutis.

Į šią situaciją Š. Birutis, būdamas teisininku, siūlė žiūrėti teisiškai ir neįžvelgė, kad V. Vigelis būtų netinkamas kandidatas eiti kultūros viceministro pareigų.

"Jeigu partija deleguoja ir aš neturiu jokių priežasčių (neskirti, - ELTA.). Yra nepriekaištingos reputacijos įstatymas, ten labai aiškiai surašyta, kada žmogus laikomas nepriekaištingos reputacijos. Tai ponas Vigelis atitiko tuos visus reikalavimus. Aš neturiu jokio pagrindo abejoti ir kažkaip susigalvoti pats kokių gandų", - teigė jis.

Visą šią situaciją dėl savo pavaduotojo tinkamumo eiti pareigas vadino politikavimu, "silpnų vietų ieškojimu". Kita vertus, siūlė atvejį įvertinti, nes "politikoje galioja ne tik teisiniai, bet ir kiti niuansai".

"Todėl mes tikrai žiūrėsime gana atsakingai", - teigė Š. Birutis ir nesiėmė spėlioti, ar V. Vigelis gali būti patrauktas. Anot jo, tai turi nuspręsti partija.

"Tikrai, jeigu bus nuspręsta, tai taip ir bus. Kadangi tai politinio pasitikėjimo postas, tai yra partijos deleguoti žmonės ir partija deleguoja pagal kompetenciją, yra priimti sprendimai, jie turėtų būti pakeisti", - kalbėjo ministras.

Š. Birutis pakartojo, kad V. Vigelis pagal kompetenciją - išsilavinimą, darbą - geriausiai atitinka tinkamumą užimti šį postą. Kitus dalykus, pasak ministro, sunku vertinti, "nes tai daugiau yra moraliniai, politiniai dalykai", o skirdamas V. Vigelį jo kandidatūros nesuderino su Premjeru, nes anksčiau jokie skiriami viceministrai nesuderinti.

"Tai yra politinio pasidalijimo dalykas ir koalicinėje sutartyje aiškiai parašyta, kad kiekviena partija pati deleguoja savo viceministrus. Jeigu dabar yra pasikeitusios nuostatos, tai ateityje mes, be abejo, to ir laikysimės ir tikrai, manau, kad ir reikėtų derinti, jeigu yra tokios nuostatos", - teigė Š. Birutis.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad jam nepriimtina kultūros viceministro "darbiečio" V. Vigelio kandidatūra, kuri su juo nebuvo derinta, ir todėl šį paskyrimą vadina neteisėtu.

"Ne, su manimi nebuvo derinta, ir jau pirmadienį kultūros ministras ateina pas mane, ir mes turėsime su juo pokalbį", - penktadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Ministras Pirmininkas.

ELTA primena, kad Premjerui atostogaujant liepos 2 d. darbą Kultūros ministerijoje pradėjo V. Vigelis. Viceministras kuruos regionų ir profesionalaus meno sritis. Kultūros viceministrą delegavo Darbo partija. Sprendimas V. Vigelį skirti kultūros viceministru priimtas Darbo partijos tarybos posėdyje.

V. Vigelis 1983 m. Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultete įgijo kultūros ir švietimo darbuotojo liaudies instrumentų orkestro vadovo kvalifikaciją. Baigęs konservatoriją, atvyko į Švenčionių rajoną. 1983 m. - kultūros namų meno vadovas, 1983-1986 m. - Baliulių aštuonmetės mokyklos mokytojas, 1986 m. - Reškutėnų aštuonmetės mokyklos direktoriaus pavaduotojas, 1987-1996 m. - Švenčionėlių kultūros namų, Kultūros centro direktorius. Nuo 1996 m. lapkričio 22 d. - Švenčionių rajono savivaldybės meras, ilgametis Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys.

Didelio žiniasklaidos dėmesio tuometis Švenčionių rajono meras V. Vigelis sulaukė 2013-aisiais, kai su Vietos ūkio skyriaus vedėju Juozu Urbanavičiumi ir savivaldybės valdomos UAB "Švenčionių švara" direktoriumi Kazimieru Džiaukštu ketinę skristi į Paryžiuje organizuojamą parodą politikai kelionės metu iš orlaivio buvo išlaipinti Varšuvoje neblaivūs.

Vyrų elgesį svarstė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, tačiau teigė neturį įgaliojimų ir skandalingosios kelionės nevertino. Etikos sargai tik pasmerkė incidentą, kurio metu V. Vigelis ir du jo kompanionai dėl neblaivumo ir nesolidaus elgesio buvo neįleisti į lėktuvą Varšuvos oro uoste.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder