Premjeras: jeigu Visagino AE projektas neįrodys savo ekonominės naudos, partneriai jame nedalyvaus

Premjeras: jeigu Visagino AE projektas neįrodys savo ekonominės naudos, partneriai jame nedalyvaus

Visi Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto partneriai siekia savo tikslų, tačiau jeigu jis nebus ekonomiškai naudingas, nė vienas partneris - nei Estija, nei Latvija ar Lenkija - jame nedalyvaus, sako Premjeras Andrius Kubilius.

"Procesai natūraliai eina į priekį. Labai didelis žingsnis į priekį buvo padarytas Seime patvirtinus ir Prezidentei pasirašius visus reikalingus įstatymus. Šis žingsnis toliau atveria labai aiškias galimybes ir perspektyvas tartis dėl akcininkų sutarties. Be abejo, šiose derybose, kaip ir bet kuriose kitose, visi derybų partneriai turi savo tikslų, savo siekių ir tai yra natūralu. Jeigu projektas neįrodys savo ekonominės naudos, tai nė vieni akcininkai, nė vieni partneriai jame nedalyvaus", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Premjeras.

Paklaustas, ar Latvija gali pasitraukti iš VAE projekto, A. Kubilius teigė nieko naujo nežinantis, tačiau matantis pozityvų kaimynės atsakymą toliau dalyvauti derybose.

"Aš nieko naujo nežinau. Aš perskaičiau vakar pranešimus spaudoje apie tai, kad Latvijos vyriausybėje jų energetikos kompanija pristatė VAE projekto tolesnės eigos vertinimą. Ir kadangi priėmus įstatymus situacija yra aiškesnė, tai aš perskaičiau Latvijos vyriausybės pozityvią nuostatą toliau dalyvauti derybose", - teigė Premjeras.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pažymėjo, jog kitos savaitės vizito į Lenkiją metu bus kalbama apie platų bendradarbiavimą energetikos srityje: apie elektros, dujų jungtis bei VAE.

"Mes iš tikrųjų turime pradėti dar plačiau kalbėti. Santykiai energetikos srityje su Lenkija yra geri. Visi keliai Lenkijai dalyvauti šiame projekte yra atviri, kartu kalbantis su kitais regioniniais partneriais", - sakė ministras.

A. Sekmoko teigimu, neaišku, ar, į VAE projektą įsitraukus Lenkijai, jame mažėtų Lietuvos dalis, tačiau ji negalėtų smukti žemiau 34 proc. ribos.

Paklaustas, ar Lietuva gręžiasi į Lenkiją, nes pasigirdo nuomonių, kad Latvija iš projekto vykdymo pasitrauks, energetikos ministras atsakė neigiamai.

"Ne, aš pasakysiu taip: aš manau, kad Latvija ir Estija yra svarbios partnerės. Ir matėme visą laiką poziciją, kad jie veda derybas, jie nori dalyvauti, aišku, norėdami aiškių, jiems palankių sąlygų. Yra klausimų, dėl kurių kalbasi bendrovės, tačiau lygiai taip pat yra klausimų, dėl kurių turi tartis vyriausybės, nes jie išeina iš bendrovių kompetencijos ribų. Manau, kad artimiausiu laiku po trumpo dialogo tarp vyriausybių bus galima įgyvendinti šitą projektą toliau", - pažymėjo energetikos ministras.

A. Sekmokas taip pat pabrėžė, jog VAE projekto akcininkų sutartis turėtų būti pasirašyta artimiausiu metu.

"Šiandien kalbėjausi su Tokijumi, kalbėjausi su "Hitachi" kompanijos vadovybe ir mes visiškai sutarėme, kad reikia šituos žingsnius daryti neatidėliotinai", - komentavo A. Sekmokas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder