Premjeras: gali likti galioti senasis Darbo kodeksas

Premjeras: gali likti galioti senasis Darbo kodeksas

Laukdami spalį vyksiančių Seimo rinkimų, valdančiųjų partijų lyderiai linksta baigti diskusijas dėl prezidentės vetuoto naujojo Darbo kodekso - neatmetama galimybė, kad liks galioti dabartinis darbdavių ir darbuotojų santykius reguliuojantis įstatymas. Dalis valdančiųjų ir anksčiau siūlė, kad naująjį kodeksą priimtų kitas Seimas, kiti gi siūlė atmesti veto, o premjeras siūlė iš dalies atsižvelgti į prezidentės pasiūlymus ir padaryti daugiau nuolaidų profesinėms sąjungoms.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį teigė, kad valdantieji dar nepriėmė tvirto sprendino dėl naujojo kodekso likimo, tačiau pirmą kartą pripažino, kad gali likti galioti senasis kodeksas.

„Puikiai suprantame, kad artėja nauji Seimo rinkimai... Ir yra tokia gana sunki situacija... Jeigu pritariama veto, tada lygiagrečiai reikėtų taisyti apie 37 socialinio modelio įstatymų projektus, kurie nebuvo vetuoti. Tai praktiškai šitoje kadencijoje mes negalėtume to padaryti. (...) Mes manėme, kad neįtakos prezidentės veto kitų įstatymų, kurie yra priimti, bet pasirodo, jie yra vienas su kitu labai artimai ir glaudžiai surišti“, - ketvirtadienį po valdančiųjų politinės tarybos žurnalistams pareiškė premjeras.

A.Butkevičius teigė, kad į rudens sesiją susirinkusioms socialdemokratų, „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ frakcijoms bus pateikta informacija apie situaciją ir tada bus apsispręsta, kaip balsuoti dėl Darbo kodekso.

Pasak premjero, socialdemokratų frakcija dar nesvarstė, kaip būtų balsuojama dėl prezidentės vetuoto teisės akto.

Tuo metu partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas siūlo atmesti veto.

„Palaikome šios Vyriausybės darbą (dėl socialinio modelio rengimo - BNS), kuris buvo dirbtas beveik pusantrų metų (...) Yra paruoštas dokumentas - gal jis yra geras, gal šiek tiek turi trūkumų, bet, manau, koalicijai reikia rasti politinės valios atmesti prezidento veto ir kad šis dokumentas turėtų kvėpavimo - to laukia iš mūsų valstybė, verslas“, “ - teigė R.Paksas.

Darbo partijos lyderis, europarlamentaras Valantinas Mazuronis pareiškė, kad „darbiečiai“ balsuos už senąjį Darbo kodeksą.

„Darbo partijos frakcija balsuos už tai, kad pasiliktų dabartiniu metu esantis kodeksas, o naująjį kodeksą svarstytų naujasis Seimas“, - pareiškė V.Mazuronis. Jis pabrėžė, kad „darbiečiai“ pasisako už galiojantį kodeksą, nes nauja jo versija buvo paversta „politinės kovos įrankiu“.

A.Butkevičius teigė, jog Seimas galėtų pritarti prezidentės veto, o apsvarsčius Seimo komitetams, Darbo kodekso pataisos nebūtų priimtos.

„Pirmas etapas turėtų būti, kad pritariam veto ir komitetams atiduodama svarstyti, o po komitetų svarstymo įstatymas (Darbo kodeksas - BNS) yra nepriimtas ir tada lieka senas Darbo kodeksas. Tai jeigu jau toks yra apsisprendimas, tai faktiškai toks ir bus galutinis sprendimas, manau, Seime“, - pridūrė premjeras.

Jis pakartojo nekeičiantis savo pozicijos dėl naujojo Darbo kodekso reikalingumo, bet pabrėžė, kad priimant jį buvo reikalingas bendras prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, profsąjungų sutarimas.

„Norėjau, kad Darbo kodeksas, toks, kokį Vyriausybė pateikė, būtų priimtas. Galiu pasakyti, kad neklysta tik tie, kurie nedirba, dabar matoma, kad kai kurie straipsniai galėjo būtui pataisyti, buvome pasakę, kad metus laiko vykdysime monitoringą (kaip veikia naujasis Darbo kodeksas - BNS) ir jeigu matysime, kad atsiranda problemos, jį pataisysime. (...) Šis Darbo kodeksas buvo įvertintas kaip didžiulis žingsnis politiniame ir ekonominiame socialiniame gyvenime“, - teigė premjeras.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas anksčiau sakė, kad naujasis Darbo kodeksas turėtų būti priimtas, bet su prezidentės pataisymais. Jis įspėjo, kad Seimui neatsižvelgus į profsąjungų siūlymus, kodekso priėmimą reikia palikti kitam Seimui.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė liepos pradžioje vetavo Seimo birželį priimtą darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir įteisina darbdavių dominavimą. Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui ir numatyti didesnes išeitines kompensacijas. Iš viso prezidentė Seimui pateikė 22 pasiūlymus, ką taisyti priimtame Darbo kodekse.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder