Premjeras: atidaromi NATO pajėgų integravimo vienetai - atsakas į Rusijos agresiją

Premjeras: atidaromi NATO pajėgų integravimo vienetai - atsakas į Rusijos agresiją

Šešiose rytinėse NATO šalyse, taip pat ir Lietuvoje, ketvirtadienį atidaromi Aljanso pajėgų integravimo vienetai yra atsakas į Rusijos agresiją Pietryčių Ukrainoje bei pasikeitusią saugumo situaciją Europoje, sako Premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, dėl šių NATO pajėgų integravimo vienetų arba vadaviečių įkūrimo buvo sutarta pernai Velse vykusiame NATO viršūnių susitikime.

"Ir aš manau, kad tai yra kaip atsakas į Rusijos agresiją Pietryčių Ukrainoje ir pasikeitusią saugumo situaciją ir Lietuvoje, ir dar penkiose Aljanso valstybėse. Aktyvuoti kaip tik NATO tarptautiniai štabai, t. y. didesnio Velse pasiekto NATO veiksmų plano dalis", - interviu "Žinių radijui" ketvirtadienio rytą sakė Ministras Pirmininkas.

A. Butkevičius taip pat pabrėžė, kad tai didžiausias kaip NATO kolektyvinės gynybos sustiprinimas dokumentuose nuo Šaltojo karo pabaigos. Premjero teigimu, pagrindinė NATO pajėgų integravimo vienetų užduotis - atitinkamai pasirengti ir vėliau užtikrinti, kad, iškilus būtinybei, į Lietuvą būtų operatyviai perdislokuotos NATO greitojo reagavimo pareigos, kurių pirmieji padaliniai konflikto regione atsirastų per 48 valandas.

"Aišku, yra ir daugiau keliamų reikalavimų, kurie jau taps realybe, kada šitas vienetas bus atidarytas Lietuvoje, o tai reiškia, kad ypač šalia Rusijos sienų tokios bazės ir yra įrenginėjamos", - sakė Ministras Pirmininkas.

Į štabo atidarymo ceremoniją Vilniuje atvyksta NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg) ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Sprendimas įkurti tokius štabus buvo priimtas Velso NATO viršūnių susitikime 2014 m., šie integraciniai vienetai turės užtikrinti sklandų Aljanso, ypač greitojo reagavimo, pajėgų atvykimą į priimančią valstybę, taip pat užtikrins geresnę komunikaciją tarp nacionalinių pajėgų ir NATO vadovaujančių struktūrų.

Štabai bus atsakingi už potencialaus sąjungininkų pastiprinimo planavimą, sąjungininkų pajėgų pratybas ir joms reikalingos paramos teikimą. Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje veikiantys štabai pavaldūs NATO Šiaurės-Rytų korpuso vadavietei Ščecine. Tokie patys integraciniai vienetai taip pat veiks Rumunijoje ir Bulgarijoje, visi šeši štabai oficialiai aktyvuoti rugsėjo 1 dieną.

Integraciniam vienetui Lietuvoje vadovaus leitenantas iš Danijos Jakobas Larsenas (Jacob Larsen), štabe dirbs apie 40 karininkų, iš kurių pusė bus lietuviai. Pirmosios štabo vertinamosios pratybos vyks 2016 metais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder