Premjeras apie VRM pratybas Šalčininkuose: pirmas blynas pasvilęs

Premjeras apie VRM pratybas Šalčininkuose: pirmas blynas pasvilęs

Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžių struktūrų pratybos Šalčininkų rajone buvo reikalingos, ir jos nebuvo susijusios su ten gyvenančia tautine mažuma, bet kai kurie per jas nuskambėję pareiškimai buvo įžeidžiantys.

„Pratybos buvo tokios, kokių nėra buvę. Nežinojo nei policininkai, nežinojo nei pasieniečiai, buvo realios pratybos, o ne, atsiprašau, rusišką žodį pavartosiu, „pakazūcha“ (parodomosios), kaip buvo daroma iš anksto žinant, kas puls, kas nugalės. Taip, pratybos buvo nestandartinės. Pirmas blynas, deja, būna pasvilęs“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime teigė premjeras.

„Ir manau, kad didžiausias svilėsis yra ne dėl to, kad Šalčininkuose buvo surengta, tikrai nieko bendro neturi su tautine mažuma. Galėjo tai būti Vilkaviškyje, kur nors Kybartuose ar pan. Tačiau tos frazės, tos legendos panaudotos, bet ministras mane informavo, kad nebuvo scenarijuje tokių parašyta, tai buvo pareigūnų improvizacija, manau, kad tai nesusipratimas ir įžeidimas“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Vienas iš pratybose dalyvavusių vidaus reikalų sistemos pareigūnų, vaizdavęs ginkluotą įsibrovėlį, pareiškė, kad įkuriama Šalčininkų liaudies respublika. Taip sukurta aliuzija į separatistų veiksmus Ukrainos rytuose, kur prorusiškos jėgos įkūrė Luhansko ir Donecko liaudies respublikas.

S.Skvernelis pabrėžė nemanantis, kad lenkų tautinė mažuma yra grėsmė Lietuvos valstybei arba nacionaliniam saugumui.

Klausimą premjerui uždavęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Leonardas Talmontas teiravosi, ar po tokių kalbų vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas gali toliau eiti savo pareigas.

„Ministras atsiprašė gyventojų, galiu pakartoti tą patį, kad jokios potekstės nebuvo. Bet tikrai nemanau, kad mums norint įsitikinti, kaip mūsų tarnybos sugeba realiai reaguoti, ministras negalėtų eiti pareigų, tikrai taip nemanau“, – teigė Vyriausybės vadovas.

E.Misiūnas ketvirtadienį pranešė, kad kitą savaitę planuoja vykti į Šalčininkus, susitikti su savivaldybės vadovais, politikais, policijos pareigūnais.

Jis pakartojo, kad pranešimas apie Šalčininkų liaudies respubliką nebuvo numatytas pratybų scenarijoje.

„Scenarijuje nei tokio teksto buvo, nei kai kurių veiksmų buvo. Pareigūnai pernelyg įsijautė į blogiukų vaidmenį. Negalvojome, kad taip gali atsitikti, o Šalčininkai pasirinkti tik dėl strateginės vietos. Nieko bendro neturi su tautinėmis mažumomis“, – pabrėžė E.Misiūnas.

Balandžio 11 dieną Vidaus reikalų ministerijos surengtose pratybose treniruotasi reaguoti į uniformuotus karius be skiriamųjų ženklų. Šis scenarijus primena 2014 metų Krymo aneksiją, kai regione ėmė veikti Rusijos kariai uniformomis be skiriamųjų ženklų ir civiliais drabužiais. Šios Rusijos pajėgos buvo pramintos „žaliaisiais žmogeliukais“.

Pagal vidaus reikalų ministro įsakymu surengtų taktinių pratybų legendą, nedraugiškos Lietuvai Udijos valstybės specialiosios pajėgos nelegaliai kirto sieną ir rengiasi užimti vieną iš pasieniečių užkardų bei Šalčininkų policijos komisariatą.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder