Pratybas birželį galės stebėti ir visuomenė

Pratybas birželį galės stebėti ir visuomenė

Birželį vyksiančias dideles karines pratybas galės stebėti ir visuomenė, nes dalis jų vyks civilinėse teritorijose, trečiadienį pranešė kariuomenė.

„Nors pratybos vyks daugiausia poligonuose ir karinio mokymo teritorijose, (...) kai kurie pratybų epizodai vyks Alytaus apskrityje, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių regione ir Lietuvos žmonės tikrai galės stebėti tam tikrus aktyvius veiksmus“, – žurnalistams sakė Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras.

Birželį Lietuvoje vyks nacionalinės pratybos „Perkūno griausmas“, kelios kitos mažesnės pratybos, taip pat tarptautiniai mokymai „Baltops“ ir „Kardo kirtis“. Iš viso šalyje treniruosis keliolika tūkstančių karių.

Lietuvos kariuomenė perspėjo, kad pratybų laikotarpiu šalies keliais judės kur kas daugiau karinės technikos nei paprastai. Kariuomenė teigia suderinusi, kad Baltijos jūroje vyksiantys mokymai netrukdytų civilinei laivybai.

Pristatydamas pratybas „Perkūno griausmas“ V. Vaikšnoras teigė, kad šiose didžiausiose Lietuvos kariuomenės istorijoje nacionalinėse pratybose treniruosis daugiau nei 8 tūkst. šalies karių ir statutinių tarnybų pareigūnų, karo metu priskirtinų ginkluotosioms pajėgoms.

„Įvykiai eskaluosis nuo lokalaus konflikto, po truputį pereis į hibridinio karo scenarijų, bus aktyvuojamos taikos metu pajėgos, (...) bus aktyvuojami Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo daliniai. Vėliau ginkluotosios pajėgos reaguos į plataus masto karinį konfliktą“, – pasakojo generolas.

Per pratybas taip pat tradiciškai bus treniruojama parengtojo rezervo karių mobilizacija. Praėjusią savaitę dviem tūkstančiams karo prievolininkų buvo išsiųsti šaukimai atvykti į punktus trijuose Lietuvos miestuose.

Pernai per panašią mobilizacijos imitaciją į šaukimo punktus atvyko maždaug 900 iš dviejų tūkstančių pašauktų atsargos karių.

V. Vaikšnoras sako, kad šie skaičiai – pakankami.

„Aš manau, kad jeigu mes išlaikysime tokią (statistiką – BNS), kokia yra, tai bus labai gerai“, – teigė Gynybos štabo viršininkas.

Neviršys ESBO reikalavimų

Kariuomenė teigia, kad skirtingose pratybose Lietuvoje birželį treniruosis iki 13 tūkst. šalies ir sąjungininkų karių bei pareigūnų, o taip nebus pasiekti tarptautinėse taisyklėse numatyti skaičiai, kurių viršijimas lemia didesnę karinių mokymų kontrolę.

Pasiekus 13 tūkst. ribą, pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) taisykles Lietuva būtų turėjusi sugriežtinta tvarka informuoti organizacijos šalis apie planuojamus mokymus ir į šalį priimti ginklų kontrolės inspektorius.

Vis dėlto Lietuvos pareigūnai sako patys nusprendę į mokymus pakviesti stebėtojus iš trečiųjų šalių ir įspėjusi ESBO apie planuojamas pratybas.

„Mes neviršysime nustatytų ESBO reikalavimų. Mes neviršysime 13 tūkst. karių“, – tvirtino V. Vaikšnoras.

Iš viso Baltijos jūros regione birželį turėtų treniruotis keliasdešimt tūkstančių karių. Kariuomenė teigia, kad vyksiančios pratybos bus atskiros ir tarpusavyje nesusijusios.

„Jos vyksta tuo pačiu laiku, bet ne pagal bendrą scenarijų“, – kalbėjo generolas.

Į pratybas „Perkūno griausmas“ buvo pakviesti stebėtojai iš Rusijos, Baltarusijos, Švedijos ir Suomijos. Anot kariuomenės, jog apie planuojamus mokymus buvo pranešta ir ESBO.

„Mes esame labai skaidrūs, draugiški ir transparentiški“, – sakė V. Vaikšnoras.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder