Policija išvežė Vytautą Šustauską ir Petrą Gražulį

Policija išvežė Vytautą Šustauską ir Petrą Gražulį

Nepritariantys šeštadienį vykstančioms homoseksualų eitynėms "Už lygybę" piliečiai vidurdienį susirinko į gedulingą protesto mitingą sostinės Katedros aikštėje. Visgi, prasidėjus paradui, jų minia, susirinkusi Gedimino prospekto pradžioje, išskystėjo.

Gedimino prospekto pradžioje susirinkusiems protestuotojams sulaikyti buvo pasitelktos gausios policijos pajėgos, tačiau, miniai išsiskirsčius, liko tik apie 15 senyvo amžiaus žmonių.

Jų rankose plevėsavo plakatai su užrašais "Defect", "Gaidžių šeimas - į Vievio paukštyną".

Apie 11.20 val. Katedros aikštėje policija sulaikė Kauno politiką, buvusį miesto merą Vytautą Šustauską. Eidamas su grupe asmenų jis šūkavo ir keikėsi. Už nedidelį chuliganizmą jis pristatytas į Vilniaus miesto 3-iąjį policijos komisariatą.

Apie 12.50 val. Gedimino prospekte sulaikytas, paguldytas ant grindinio ir surakintas Seimo narys Petras Gražulis. Jis taip pat išvežtas į policijos komisariatą.

ELTA primena, kad šeštadienį įvyko antrosios homoseksualų eitynės šalies istorijoje. Pirmosios, vykusios 2010 m. sostinės Upės gatve, sulaukė didelio priešininkų dėmesio.

Pasipuošę eitynių dalyviai laiko plakatus su užrašais "Už lygybę", "Palaikome kovojančius", "Didžiuojuosi būdamas lietuvis ir gėjus", "Už LGBT teises Rusijoje", "Lygūs mokesčiai - lygios teisės" ir pan.

Eitynėms papuošti du atviri autobusai. Ant autobuso šono - užrašas "Didžiuojamės būdami savimi".

Viešąją tvarką palaiko gausios policijos pareigūnų pajėgos. Itin daug policininkų ties V. Kudirkos aikšte.

Pasitelkta raitoji policija. Virš sostinės skraido sraigtasparnis.

Sulaikyti 28 asmenys

Per homoseksualų eitynes, šeštadienį vykusias Vilniuje, sulaikyti 28 asmenys. Eisenoje dalyvavo 400-500 asmenų, iš viso renginyje policija priskaičiavo apie 1200 žmonių.

Vienas policijos pareigūnas sužeistas į veidą, jis paguldytas į ligoninę. Pareigūnas nukentėjo, kai bandė sulaikyti vieną asmenį ir šis jam pasipriešino.

Pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Vienas - dėl viešosios tvarkos pažeidimo, antras - dėl disponavimo narkotikais. Surašyta 16 administracinės teisės pažeidimo protokolų už nedidelį chuliganizmą, 6 teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymo atvejai.

Tokius duomenis po eitynių surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje pateikė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Jis patikslino, kad Seimo narys "tvarkietis" Petras Gražulis buvo sulaikytas, nes pasipriešino pareigūnams.

"Jo pažeidimas įformintas, jam surašyti visi dokumentai ir jis paleistas", - sakė K. Lančinskas. Jis nepatikslino, kokia bausmė gresia politikui.

K. Lančinskas nedetalizavo, kiek šeštadienį renginyje dalyvavo pareigūnų.

"Tiek, kiek reikia", - atsakė jis.

Anksčiau skelbta, kad viešąją tvarką palaikys 400 pareigūnų.

Vilniaus policijos vadovas negalėjo patikslinti, ar jau paleistas prieš renginį sulaikytas Kauno aktyvistas Vytautas Šustauskas. V. Šustauskas prieš renginį pareigūną išvadino necenzūriniais žodžiais.

Pats renginys, pasak K. Lančinsko, praėjo žymiai sklandžiau nei prieš trejus metus, tačiau tam įtakos neturėjo P. Gražulio ar V. Šustausko sulaikymas.

"Sunku pasakyti, galbūt žmonės kultūringesni pasidarė, galbūt iš praeitų eitynių suprato, kad dūminių užsklandų ir ašarinių granatų mėtymas jokio rezultato neduoda ir, matyt, ir tie, kas tai darė, suprato, jog neverta tai daryti. Pasakiau, kad imsimės visų įstatyme suteikiamų priemonių. Gyvenimas parodė, kad mes pasirinkome teisingą taktiką", - kalbėjo jis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas negalėjo atsakyti, kiek policijai kainavo šeštadienio renginys. Skaičius žadama pateikti pirmadienį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder