Po dūmų uždanga nesimato esmės

Po dūmų uždanga nesimato esmės

Visos politinės korupcijos apraiškos turi būti išaiškintos ir paviešintos, nesvarbu, ar jos susijusios tik su Seimo nariu, ar net su pačiu šalies prezidentu. Taip sako valdančiosios valstiečių partijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Tačiau jis vis tiek nemano, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei reikia inicijuoti apkaltą, užtenka parlamentinio tyrimo. Kodėl? Apie tai - išskirtinis R.Karbauskio interviu „Vakaro žinioms“.

- Savaitės pradžioje sakėte, kad apkalta prezidentei būtų ne iš piršto laužta, jei paaiškėtų, kad Dalios Grybauskaitės laiškai Eligijui Masiuliui yra autentiški. Dabar jau pati prezidentė pripažino, kad tikrai susirašinėjo su minėtu politiku. Ką apie apkaltos galimybę galvojate dabar? - „Vakaro žinios“ teiravosi Ramūno KARBAUSKIO.

- Išlieka laiškų turinio klausimas, o turinys iki šiol nėra patvirtintas. Prezidentė „neprisimena“. Todėl esminis klausimas - ar tikrai buvo parašyta tai, kas paviešinta. Mes tarpusavyje tikrai šnekamės, kokių veiksmų reikėtų imtis, jei viskas būtų tiesa. Jei kalbėtume apie apkaltą, tai ji mažų mažiausiai užsitęstų iki kito pavasario. Ar yra prasmė tai daryti? Kokia logika rengti apkaltą, kai kadencija eina į pabaigą?

- Kai kurie parlamentarai aiškina, esą jūs bandote eskaluoti susirašinėjimo temą, kad nuleistumėte dūmų uždangą ant savo paties reikalų, nes Seimas ketina domėtis jūsų žemių reikalais, trąšų verslu ir t.t.

- Taip šneka tie, kas tai ir daro. Jei kalbate apie dūmų uždangą, tai tikrai tai girdėjote iš konservatorių arba liberalų. Nes būtent jie dūmų uždangas daro visais įmanomais būdais, kai reikia ką nors nuslėpti, paskandinti smulkmenose. Štai dėl Broniaus Markausko buvo tokia dūmų uždanga, kad tirštesnę sunku įsivaizduoti. Nes ten net istorijos nėra. Mat tokioje situacijoje, kokioje atsidūrė B.Markauskas, yra tūkstančiai žmonių. Neabejoju, kad jie tą informaciją žinojo seniai ir tik laukė, kada ją bus verta panaudoti.

- Kodėl būtent dabar konservatoriams ta dūmų uždanga buvo reikalinga?

- Dūmų uždanga buvo reikalinga, nes kilo visokių kasčiūnų, landsbergių susitikinėjimo su „MG Baltic“ dalykai. Kalbu apie tą pačią politinės korupcijos bylą. Bet kokiu atveju viskas, kas leidžia dėmesį nukreipti nuo tos bylos (nes konservatoriai darė lygiai tą patį, ką ir liberalai), yra labai naudinga. Tai štai kam ta dūmų uždanga reikalinga.

Mes iš viso nenorime to, kas dabar vyksta Lietuvoje. Tačiau kaip mes galime to nesiaiškinti? Juk čia yra aiškūs politinės korupcijos pavyzdžiai. Ir tai yra netoleruotina. Ir nesvarbu, kas taip besielgtų - Seimo narys ar valstybės prezidentas. Ir aš nesuprantu sakančių, kad mums to reikia, nes mums tai naudinga. Mums niekas nenaudinga, kas nenaudinga valstybei. Jei šnekėtume apie apkaltą prezidentei, tai būtų minusas valstybės prestižui. Tai ir yra vienas iš argumentų, kodėl reikėtų ne apkaltos, o komisijos, kuri viską išnagrinėtų ir paskelbtų visuomenei. Mes ne konservatoriai ar liberalai, kuriems nusispjauti į valstybę, kuriems svarbiausia, kaip jie atrodys ką nors viešojoje erdvėje pažemindami.

- Seime yra ir priešingų kalbų apie jus - esą nepalaikote apkaltos idėjos, nes nenorite pyktis su prezidente, norite turėti užnugarį, jei Seimas užsimos sudaryti komisiją, kuri narplios jūsų verslo reikalus.

- Jei aš norėčiau išvengti konfrontacijos su prezidente, ar šnekėčiau, kad su ja nesusitikinėsiu? Pasakiau: kol nebus aišku, kad to nebuvo, aš nesusitikinėsiu, o jei paaiškės, kad buvo, aš iš viso su ja daugiau nebesusitikinėsiu. Dėl moralinių dalykų. Ir kviesiu visus taip pat elgtis. Bet tai neveiks įstatymų priėmimo. Daug kas sako, kad gal blokuosime prezidentės iniciatyvas. Nė velnio. Bet tikrai nesiruošiu asmeniškai bendrauti, kad po to niekas negalėtų prikišti, jog man davė kokius nors nurodymus.

Priminsiu vien savo elgesį Rolando Pakso apkaltos istorijoje. Mes tada iš valstiečių keturiese Seime buvome. O kiek balsų R.Paksui pritrūko, kad liktų prezidentu? Trijų. Mes taip balsavome, nes sakėme, kad negalima verslo interesų spręsti prezidento kabinete. Visiškai tas pats vyksta dabar. Tačiau R.Pakso atveju buvo kadencijos pradžia, o D.Grybauskaitės atveju - pabaiga. Tai - pagrindinis skirtumas.

- Seimas nusprendė Teisės ir teisėtvarkos komitetą įpareigoti ištirti, kas kaltas dėl 2009-2012 m. krizės Lietuvoje. Kodėl netiriami tokie skandalai, kaip pinigų už SGD terminalo laivo nuomą pumpavimas į ofšorus, su Ignalinos AE uždarymu susijusios aferos, „Snoro“, Ūkio banko...

- ...nes yra daug klausimų, bet visko iš karto negali padaryti. Labai džiaugiuosi, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas ėmėsi 2009-2012 m. krizės, jo pirmininkas Stasys Jakeliūnas yra labai stiprus tokioje temoje. Ir manau, kad mes visi gausime atsakymus į labai rūpimus klausimus: kodėl Andriaus Kubiliaus Vyriausybės laikais tris kartus brangiau skolinomės. Tačiau galiu pakartoti 25 kartus: niekas asmeniškai neatsakys už per brangų skolinimąsi, nes sprendimas buvo kolegialus. Kai opozicija pradeda rėkti, kad tai nukreipta prieš A.Kubilių ar Ingridą Šimonytę (tuometinę finansų ministrę, - aut. past.), tai nieko panašaus. Tai tėra bandymas išsiaiškinti situaciją. Taip, galima pasakyti, kad politinė atsakomybė už tai tenka konservatoriams bei liberalams, kurie tuo metu buvo valdžioje, bei D.Grybauskaitei, kuri buvo prezidentė. Bet niekas nelieps jiems padengti visų nuostolių. Ne dėl to svarbu įvardinti, kas yra kaltas. Tą ir taip žinome ir niekas tuo neabejoja.

Esmė yra tokia: kokia valdžia ateityje bebūtų, reikia, kad ji nepriiminėtų sprendimų, kokie buvo priiminėjami A.Kubiliaus Vyriausybės laikais. Jūsų minėti klausimai dėl terminalo ir kiti taip pat yra labai svarbūs. Tačiau jau ir taip turėjome daugybę temų - Mindaugo Basčio, Kęstučio Pūko...

- Tačiau jos, lyginant su milijardinėmis aferomis, yra visiškos smulkmenos.

- Bet tos smulkmenos viešojoje erdvėje taip „išmasažuojamos“, kad pasidaro didžiule tema.

- Kodėl pasiduodate tam spaudimui ir leidžiate smulkmenoms užgožti esmę?


- Aš suprantu, kad jūsų minimų problemų svoris nelyginamas su basčiais ar pūkais. Tačiau kaip daromi viešieji ryšiai? Pavyzdžiui, kas atsitiko su Artūru Skardžiumi? Sukama ir sukama ta pati tema, antrą kartą inicijuojama komisija jo atžvilgiu, nors jokios naujos informacijos neatsirado. Tiesiog buvo reikalinga dūmų uždanga.

- Arba norima A.Skardžių pamokyti, nes jis į viešumą kelia aferas, vykdytas energetikos sektoriuje.

- Tai gali būti ir kerštas A.Skardžiui. Tačiau A.Skardžius yra labai patogus. Jei Seimas nepritars siūlymui dėl apkaltos, tada bus keliamas triukšmas: mes esame kalti, niekšai, nes išsukome A.Skardžių. Jei vis tik bus prieita prie apkaltos, vis tiek bus keliamas triukšmas, tik su kita antrašte: „Pagaliau įrodėme, nors jie norėjo pridengti“.

- Sakėte, kad Seimas užsikrovęs darbais. Todėl lieka vienintelė - Tautos Tribunolo idėja. Pasiūlymas - patvirtinti specialiojo prokuroro statusą ir jam perduoti tirti anksčiau minėtas aferas. Žmonės jų tikrai nepamiršo.


- Mes drįsome prisiliesti prie skolinimosi temos, kuri buvo labai saugoma. Jūsų minimos problemos iš darbotvarkės tikrai neišbraukiamos. Tik tiek, kad tai, apie ką kalbate, dabar nevyksta, tie dalykai įgyvendinti arba uždaryti ir jau nieko nebepakeisime. Tačiau tikrai ir jūsų iškeltos problemos bus nagrinėjamos, nes iššvaistyti milžiniški pinigai. Kada - tik laiko klausimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder