Paminėtos Lietuvos Respublikos paso ir Gyventojų registro 20-mečio sukaktys

Paminėtos Lietuvos Respublikos paso ir Gyventojų registro 20-mečio sukaktys

Lietuvos Respublikos paso ir Gyventojų registro 20-mečiai pirmadienį paminėti Seime surengtoje konferencijoje.

Į konferenciją susirinkusiems svečiams iš įvairių institucijų, užsienio šalių ambasadų buvo pristatyta lietuviško paso ir Gyventojų registro istorija, aptarti įvairūs su asmens dokumentais susiję klausimai ir ateities perspektyvos.

"Šiandieną minimos sukaktys išties labai svarbios visiems, kurie prisidėjo prie lietuviško paso atsiradimo ir tobulėjimo, kurie tiesiogiai prisilietė prie Gyventojų registro raidos. Per dvidešimties metų laikotarpį keitėsi šių sričių teisinis reglamentavimas, tobulėjo techninės galimybės. Dabar Lietuva gali didžiuotis savo pasiekimais, savo patirtį perduoti daugeliui kitų valstybių", - sveikindamas konferencijos dalyvius sakė vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

Konferencijos metu lietuviško paso raidą per 20 metų pristatė Asmens dokumentų išrašymo centro prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Ramūnas Žičkis, apie Gyventojų registro istoriją pasakojo Gyventojų registro tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos direktorė Marija Norkevičienė.

Pranešimą apie lietuviško paso raidą 1992-2010 m. skaitė Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos prie Finansų ministerijos vyr. specialistas Leonas Stankevičius.

Konferencijos metu taip pat pristatyti nauji elektroninių dokumentų raidos aspektai ir perspektyvos.

Pirmasis Lietuvos Respublikos piliečio pasas buvo įteiktas Kalgario žiemos olimpinių žaidynių čempionei slidininkei Vidai Vencienei 1992 m. vasarį, kuomet ji su kitais Lietuvos sportininkais pirmą kartą dalyvavo žiemos olimpinėse žaidynėse Albervilyje. Tačiau tikruoju paso gimtadieniu laikoma 1992 m. balandžio 2 d. Tuomet piliečiui Gediminui Vincui Adomaičiui buvo išrašytas pirmasis pasas, atitinkantis tuometinius kelionės dokumentams keliamus reikalavimus bei standartus.

Naujos kartos Lietuvos Respublikos piliečių pasai pradėti išduoti nuo 2003 m. sausio 1 d.

Pasas tapo piliečio asmens dokumentu, patvirtinančiu jo asmens tapatybę ir pilietybę ir skirtu vykti į užsienio valstybes, o asmens tapatybės kortelė - pagrindiniu Lietuvos piliečio asmens dokumentu, patvirtinančiu jo asmens tapatybę ir pilietybę ir skirtu naudoti Lietuvos Respublikoje.

Iki šios dienos Asmens duomenų išrašymo centras jau išrašė per 5 mln. naujos kartos Lietuvos Respublikos asmens dokumentų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder