Pagalba skurstančioms Lietuvos mamoms Lietuvoje siejama su Vladimiru Putinunu

Pagalba skurstančioms Lietuvos mamoms Lietuvoje siejama su Vladimiru Putinunu

Kas siejama su Rusija, oficialiai Lietuvoje ir Vakaruose siejama tik su blogiu. Pirmiausiai - rusiški televizijos kanalai. Tarp jų - ir uždrausti transliuoti Lietuvoje, bet vis tiek žmonių žiūrimi per palydovinę televiziją. Blogai - tai blogai. Bet eilinio žmogaus protui vis dėlto sunku viską teisingai suvokti šioje didžiulėje pasaulinėje sumaištyje. Pavyzdžiui, kaip vertinti anksčiau jų rengtas ir dabar tęsiamas labdaros akcijas, skirtas padėti Lietuvoje gyvenantiems žmonėms? Tikėti su Rusija siejamo TV kanalo gerumu?

„Caritas“ pasitraukė

Pavyzdžiui, ketvirtus metus iš eilės, artėjant Motinos dienai, tarptautinis žiniasklaidos holdingas „Baltic Media Alliance“ (BMA) kviečia prisidėti prie gerumo akcijos „Padėk mano vargstančiai mamai“. Žmonės yra raginami aukoti tiek, kiek gali, nepritekliuje gyvenančioms daugiavaikėms šeimoms.

Tarptautiniam žiniasklaidos holdingui BMA priklauso „Pirmasis Baltijos kanalas“, „1 Baltijos muzikinis kanalas“, „Ren TV Baltija“ ir „NTV Mir Baltic“. Pagrindinis holdingo biuras įsikūręs Rygoje, Latvijoje. Paprašius pakomentuoti, kaip susiklosčiusią situaciją vertina kompanijos vadovas, nuo komentarų buvo susilaikyta. Jų atstovas spaudai Edžus Vėjinis teigė, kad gerumo akcija „Padėk mano vargstančiai mamai“ yra lokalus lietuviškas projektas, už kurį atsakingas BMA biuras Lietuvoje. Pastarojo atstovai ragino nesieti gerumo akcijos su politiniais įvykiais pasaulyje.

Tačiau būtent dėl šių įvykių iki šiol akcijoje dalyvavusi tarptautinė katalikiška organizacija „Caritas“ šiemet iš projekto pasitraukė.

Vilkas ėriuko kailyje

Pasak Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto profesoriaus Žyginto Pečiulio (kuris, beje, vadovauja ir Lietuvos radijo ir televizijos tarybai), nepaisant susiklosčiusios politinės situacijos pasaulyje, vis dėlto nereikėtų atsisakyti gerumo akcijų. „Esame vakariečiai ir laikomės tam tikrų standartų tiek informacijos, tiek žmonių gerovės požiūriu, todėl nematau čia nieko bloga. Be abejo, būtų galima traktuoti tokias akcijas kaip koncerno pastangas pasirodyti geriau ar savotiškai atsiprašyti, bet tokią problemą galima įžvelgti ir pačios Lietuvos kontekste“, - sakė profesorius.

Anot jo, lietuviški komerciniai televizijos kanalai, vykdydami gerumo akcijas, taip „nuplonina savo liežuvį“, kad labai gerai išryškina didžiulį kontrastą tarp kilnių ir komercinių tikslų. „Per tokias akcijas visų tų kriminalinių ir kitų šlamštinių laidų vedėjai vos ne apsiverkę, su ašaromis akyse ragina aukoti, parodydami, kad ir jie gali kartą ar du kartus per metus būti žmogiški, užjausti ir suprasti. Bet jau vos už kelių minučių, kai įjungiama reklama ir rodomas kokios nors kriminalinės laidos anonsas, tie patys verkiantieji toliau verda savo muilą, eskaluoja emocijas ir tyčiojasi iš žmonių, - sakė profesorius. - Nepaisant nieko, gerumas lieka gerumu ir jei tokios akcijos bent kiek prisideda prie vargstančių žmonių gerovės, jas verta organizuoti. Kai kalbame apie kokių nors produktų pirkimą ar nepirkimą, kokių nors laidų žiūrėjimą ar nežiūrėjimą, viskas priklauso nuo auditorijos. Ir jei vilkas ėriuko kailiu apsivelka, ne visiems tai gali būti priimtina“.

Pagalba daugiavaikėms mamoms

Viena iš šioje akcijoje dalyvaujančių šeimų - 21 metų Agnieškos ir 28-erių Ivano. Jiedu augina tris vaikus: vyresnėlei Beatai - ketveri, Gabrielei - dveji, o Nikitai - vos 10 mėnesių. Visa šeima jau ne vienus metus glaudžiasi name Šalčininkų rajone, Misiučėnų kaime. Jį šeimai už ačiū skolina užsienyje gyvenantis Valdemaras. Maža to, vyras sumoka ir už šeimos sueikvotą elektros energiją. Sunkiai besiverčianti šeima augina ožkas, triušius, verčiasi žemės ūkio darbais. Šeima šiuo metu gyvena iš 200 litų valstybės išmokų ir to, ką uždirba Ivanas.

Kita daugiavaikė mama Dalia Bagvilienė - atokiame Vilniaus rajono kaime gyvenanti 55-erių moteris su 7 vaikais. Tiesa, keturi iš jų jau užauginti, baigę mokslus ir gyvena savarankiškai, trys mažieji - šešiolikmetis Mindaugas, keturiolikmetė Vilija ir 13-os neseniai sulaukęs Justinas - dar sukasi po motinos sparnu. Kasdienis Dalios rūpestis - kad namuose niekada nepritrūktų, ką padėti ant stalo. Darbo, už kurį gautų atlyginimą, moteris neturi, kaime tokį sunku susirasti, todėl gyvena iš 558 litų bedarbio pašalpos. Dar po 125 litus valstybė moka už kiekvieną vaiką. „Verčiamės, kaip galime - vieną mėnesį sumoku už vieną paslaugą, kitą - už kitą. Seniūnija vaikams batus nupirko, bet čia aplink mus tokia pliurza, kad, žiūrėk, padas jau ir atsiklijavo“ , - pasakojo Dalia.

Jei vis dėlto nuspręsite padėti mamoms projekto „Padėk mano vargstančiai mamai“ metu galima siunčiant SMS žinutę trumpuoju numeriu 1419, įrašius žodį „Mama“: auka - 5 litai. Daugiau informacijos apie akciją internete www.dalinkisgerumu.lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder