Pabėgėliai nenori atvykti. Viliosime

Pabėgėliai nenori atvykti. Viliosime

Kadangi vidaus reikalų viceministro Elvino Jankevičiaus vadovaujama delegacija Graikijoje niekaip neranda pabėgėlių, kurie norėtų atvykti apsigyventi pas mus, premjeras Algirdas Butkevičius sudarė komisiją, turinčią sugalvoti, kaip tuos nenorinčius nelegalus suvilioti atvykti į Lietuvą. Vakar komisija surengė jau antrą savo posėdį. O štai kaip suvilioti Tėvynėn grįžti savus emigrantus, kažkodėl niekas nesvarsto.

Sunkoka užduotis

Niekam nebe paslaptis, kad Lietuva kai kurių politikų lūpomis įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš Eritrėjos, Sirijos bei Irako, o vieną šeimą norima priglausti jau artimiausiu metu, tačiau E.Jankevičiaus delegacijos vizitas į Graikiją buvo bevaisis: nė vienas nelegalas nepanoro apsigyventi pas mus. Todėl skubiai sudaryta Vyriausybės pirmojo vicekanclerio Rimanto Vaitkaus vadovaujama komisija, kuriai vienas iš iškeltų tikslų - sugalvoti, kaip motyvuoti pabėgėlius apsigyventi Lietuvoje. Komisijoje dirba finansų, sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo, užsienio, žemės ūkio, vidaus reikalų, kultūros viceministrai, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Vilniaus arkivyskupijos „Carito“, organizacijos „Gelbėkit vaikus“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos atstovai. Pasak komisijos pirmininko R.Vaitkaus, būtina sukurti Lietuvos pristatymo pabėgėliams informaciją, kodėl jiems reikėtų rinktis mūsų šalį. Tačiau nuo detalesnių komentarų Vyriausybės vicekancleris atsisakė.

„Tai nebus didesnių, nei numatyta, pinigų skyrimas. Tai bus teigiamos informacijos apie Lietuvą skleidimas“, - tiek „Vakaro žinioms“ tepasakė R.Vaitkus.

Kiti gali, mes - ne

„Sprendimas kurti komisiją, kuri turėtų sugalvoti, kaip privilioti pabėgėlius, dar kartą parodo, kad aklai pataikaujame Europos Komisijai. Juo labiau kad ES sprendimas yra neteisėtas, nes ES Ministrų Taryboje viskas, kas susiję su itin svarbiais klausimais (o pabėgėlių klausimas yra svarbus nacionaliniam saugumui), turi būti priimta vienbalsiai. Šiuo klausimu neigiamai pasisakė trys šalys. Negana to, mūsų Vyriausybė nutarimą dėl pabėgėlių priėmė dar prieš ES Ministrų Tarybos posėdį. Tai dar kartą iliustruoja, kad aklai vykdome centro nurodymus. ES turi siųsti atgal tuos, kurie neturi teisės čia būti ir niekam negalima daryti išimčių. Kodėl, pavyzdžiui, Danija, Airija ir Jungtinė Karalystė pasakė „ne“? Jokių sankcijų juk nesulaukė. Kodėl mes negalime taip pasielgti? Ir kam kurti strategijas, kaip prisivilioti pabėgėlius? Kaip tada jaustis mūsų emigrantams, kurie dėl sunkaus gyvenimo išvyko iš Tėvynės? Nieko dėl jų gerovės, priešingai nei dėl pabėgėlių, nedaroma. Tai patvirtina, kad Lietuva prekiauja principais, prekiauja savais žmonėmis, prekiauja viskuo. Ji išduoda savus piliečius ir jų negina. Nelegaliai atvykusiam žmogui - išimtis, pagarba, pinigai ir pabarimas Lietuvai, jei kitaip mąstysime, o savam žmogui parodoma - važiuokite iš čia ir pamirškite Lietuvą“, - piktinosi Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras Zigmas Vaišvila.

Tiesa išaiškėjo

Anot jo, apie tikrąsias nelegalaus imigrantų plūstelėjimo į Europos Sąjungą priežastis ir tikslus pagaliau pradėta kalbėti, tačiau proceso niekas nestabdo, o tik skatina.

„Noriu nuoširdžiai padėkoti Seimo nariui Gediminui Jakavoniui, kuris drauge su kitų šalių parlamentarais pabuvojo Vokietijoje ir pats įsitikino, kad šie nelegalūs imigrantai beveik visi yra jauni vyrai, kad Vokietijos valdžia tik spėjusiems atvykti į Vokietiją be jokių procedūrų ir tikrinimų iškart ir neteisėtai dalina ne tik socialines garantijas, bet ir Šengeno vizas. Apie tai plačiai rašė tiek „Vakaro žinios“, tiek „Respublika“. Šių nelegalių imigrantų niekas nestabdo nei Graikijoje, nei Italijoje - jiems visapusiškai padedama ir išvykti iš Turkijos, apmokamos jų kelionės, sutinkami jie išskėstomis rankomis, tik atvykus jiems leidžiama naikinti jų tapatybes patvirtinančius asmens dokumentus, tarptautinės organizacijos iškart tik atvykusiuosius globoja jau Graikijos salose, Graikijos pareigūnai ne išorinę ES sieną saugo, o padeda šiems nelegaliems imigrantams patekti į ES. Betrūko tik už tai Nobelio taikos premiją įteikti už visą ES šiuos sprendimus neteisėtai priėmusiai Vokietijos kanclerei Angelai Merkel“, - dėstė Z.Vaišvila.

Mokesčiai dėl nelegalų

Signataro teigimu, po Europos Parlamento pirmininko Martino Šulco (Martin Schulz) viešo grasinimo ES valstybėms narėms, kurios nepaklus ES diktatui, Vokietijos finansų ministerija jau paskelbė apie bendrą Europos Sąjungai imigrantų įstatymo priėmimą - esą dėl jo sutarta dar 2009 m. pasirašant Lisabonos sutartį.

„Netrukome sužinoti, kad Vokietija ir Europos Komisijos komisarai ruošia mums naują - „solidarumo su pabėgėliais“ ES mokestį, kuriuo bus didinami PVM ir naftos bei naftos produktų muitai ir kurį surinks į ES biudžetą. Lietuvos valdžia kaip visada klusniai ir pirma laiko viskam pritaria“, - baisėjosi Z.Vaišvila.

Gintaras BAGUŽIS, Migracijos ekspertas:

- Vakar posėdžiavo premjero Algirdo Butkevičiaus sudaryta komisija, skirta sukurti strategijai, kaip į šalį privilioti kuo daugiau pabėgėlių. Ar normalu, kad kuriamos strategijos nelegalams, o kaip į Tėvynę grąžinti savus emigrantus - niekam neįdomu?

- Aišku, būtų daug protingiau, kad strategijos būtų kuriamos saviems emigrantams, kurie galėtų atlaisvinti airijas bei anglijas. Tačiau man atrodo, kad Briuselis davė nurodymą kokiu nors būdu motyvuoti pabėgėlius atvykti į mūsų šalį. Kai pasakė, kad mums reikės priimti 1105 pabėgėlius, aš iš karto paklausiau: kas bus, jei jie pas mus nenorės važiuoti? Taip ir atsitiko, niekas nenori važiuoti, todėl ES davė nurodymą, kad darytume kokius nors šou elementus ir tuos pabėgėlius viliote viliotume.

- Kaip tik turėtume trinti rankomis, kad pabėgėliai nenori pas mus važiuoti.

- Tačiau Briuseliui taip neatrodo. O kad pabėgėliai nenori pas mus - natūralu. Jiems Lietuva nėra ta išsvajota šalis.

- Bet jei sakoma, kad nelegalai bėga nuo karo, pas mums jiems turi būti lygiai taip pat gerai, kaip ir kitose valstybėse, kur karai nevyksta.

- Akivaizdu, kad jie ne nuo karo bėga. Jie nuo karo seniausiai pabėgo ir gyvena Turkijoje. Jie bėga, nes toje Turkijoje, jos pabėgėlių stovyklose neturi ką veikti. 

- Jei mūsų emigrantams būtų pasiūlytos tokios sąlygos, kokias siūlome pabėgėliams...

- Tada, savaime aišku, daug kas iš lietuvių grįžtų namo. Aš visada sakydavau: tereikia padidinti algas, ir dauguma sugrįš. Aišku, yra nemažai jaunimo, kuriems užsienyje patiko ir jie negrįžtų, tačiau dauguma dėl didesnių algų tikrai grįžtų. Be to, jei kaip pabėgėliams skirtume pinigų ir būsto nuomai, tai būtų dar didesnė paskata emigrantams grįžti namo.

- Bet mes kažkodėl iš savo biudžeto ketiname skirti apie 5 mln. eurų pabėgėliams. Negi tiek pat negalima būtų skirti saviems?

- Einama lengviausiu keliu ir viskas. Lengviausia yra paklusti Europos Komisijos nurodymams. Aš visada sakydavau: vyksta elementari okupacija, tik niekas to nepripažįsta. Yra didžiulis pavojus. Ypač dėl to, kad į Europą plūsta jaunimas, kuris yra pakaustytas islamizmo ideologija, kuri europiečius aiškiai įvardija kaip blogį. Ko laukti iš tokių žmonių su tokia ideologija? Nežinau, kaip su jais reikės elgtis. Nuvažiuokite ir pasižiūrėkite, kas dabar darosi Italijoje ar Vokietijoje. Neseniai buvau Italijos mieste Brešijoje. Ten visas senamiestis okupuotas pabėgėlių. Po kokių 5-6 metų tikriausiai taip pat bus okupuota ir, pavyzdžiui, Plungė ar kitas Lietuvos miestas. Jei tai būtų tikri pabėgėliai, bėgantys nuo karo, mes jiems galėtume laikinai suteikti prieglobstį, tačiau čia ne karo pabėgėliai. O ir tokiu atveju turėtų būtų priimamos tik šeimos. Kategoriškai. Jokių jaunų vyrų. Jaunas žmogus yra toks žmogus, kurį labai lengva valdyti, nes jis neturi nieko.

Nelegalų kronika

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gina savo veiksmus sprendžiant migrantų krizę. Tačiau ji sulaukia vis didesnio pasipriešinimo šalies viduje ir vis garsesnės kritikos pasaulyje.

Labai žmogiška, kad mūsų šalis ištiesia ranką pabėgėliams, kaip ir kiekvienam kitam žmogui, vakar dar kartą pareiškė kanclerė. Jos uždavinys esą yra ne „skleisti nerimą“, o „siekti, kad problemos būtų išspręstos ir taip sumažėtų rūpesčių“. Nepaisydama kritikos savo atžvilgiu A.Merkel teigia esanti tvirtai įsitikinusi, kad jos partija ją ir toliau remia.

Savaitgalį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad 48 proc. vokiečių netinkama laiko A.Merkel poziciją pabėgėlių atžvilgiu. Paramą jai reiškia tik 39 proc. respondentų. Apie tai paklausta, ji atsakė, kad apklausų rezultatai nėra jos „kriterijus“.

Tuo metu respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trampas (Donald Trump) „beprotiška“ pavadino A.Merkel migracijos politiką. Šimtų tūkstančių žmonių iš kitų šalių priėmimas išprovokuos sukilimus Vokietijoje, vakar pareiškė amerikietis.

Vakar paskelbta, kad nuo 2016 metų pradžios Suomija įsitrauks į ES išorinių sienų saugumo agentūros „Frontex“ operaciją Viduržemio jūroje. Suomijos pasienio apsauga nusiųs ten patrulinį laivą.

„Operacijos tikslas - sumažinti neteisėtų migrantų srautą į Graikiją ir per Graikiją į kitas ES šalis“, - teigiama pranešime.

Į Suomiją šių metų pradžioje jau atvyko daugiau kaip 21 tūkst. migrantų - penkis kartus daugiau negu pernai. Suomijos VRM prognozuoja, kad iš viso iki metų pabaigos į šalį gali atvykti iki 50 tūkst. prieglobsčio prašytojų. 2014 metais jų buvo tik apie 4 tūkst.

Tačiau karščiausi migrantų krizės taškai išlieka Europos pietuose. Pirmasis Graikijos vadinamasis karštasis taškas rytinėje Egėjo jūros dalyje esančioje Lesbo saloje bus atidarytas jau šią savaitę. Jis veiks kaip pirminis migrantų „surinkimo“ punktas.

Apie atrankos centro atidarymą savaitgalį paskelbė Graikijos imigracijos politikos ministro pavaduotojas Janis Muzalas (Yiannis Mouzalas). Jis patikslino, kad vėliau kitose salose bus atidaryti dar keturi tokie centrai.

Šie planai buvo pristatyti spaudos konferencijoje Atėnuose, kur buvo kalbama apie ES migracijos ir pabėgėlių perkėlimo politiką. Joje dalyvavo ES migracijos ir vidaus reikalų komisaras graikas Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos) ir Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Žanas Aselbornas (Jean Asselborn).

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder