Nuo lėbavimų Rugsėjo 1-osios proga išgelbėjo pirmadienis

Nuo lėbavimų Rugsėjo 1-osios proga išgelbėjo pirmadienis

Aštuntus metus Rugsėjo 1-ąją veikiantis „sausasis“ įstatymas neužkerta kelio alkoholio vartojimui. Kaip ir kasmet, jaunimas svaigiaisiais gėrimais apsirūpino iš anksto. Tiesa, šiemet švęsta kukliau, mat Rugsėjo 1-oji išpuolė ne savaitgalį, o savaitės pradžioje.

Vakar, kaip ir kasmet Rugsėjo 1-ąją, parduotuvių alkoholinių gėrimų skyriai buvo atitverti specialiomis juostomis ir perspėjimais, kad prekyba šiais gėrimais nevyksta.

Tačiau prieš aštuonerius metus Seimo priimtų įstatymo pataisų, draudžiančių parduoti alkoholį Mokslo ir žinių dieną, poveikis ir vėl buvo labiau simbolinis. Tie, kas norėjo, svaigiaisiais gėrimais apsirūpino paskutinėmis rugpjūčio dienomis.

Tiesa, didžiųjų prekybos tinklų atstovai sako, kad šiemet alkoholinių gėrimų rugpjūčio 31-ąją parduota mažiau nei praėjusiais metais. Šventimą pristabdė tai, kad Rugsėjo 1-oji išpuolė savaitės pradžioje, o ne savaitgalį kaip pernai ir užpernai.

IKI Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis sako, kad praėjusį sekmadienį, palyginti su ankstesniu, alkoholio pardavimas augo apie 16 proc.

„Tačiau manome, kad tam įtakos turėjo ir šiltesni orai, ir savaitgalį prasidėjęs Pasaulio krepšinio čempionatas. Lygindami alkoholio pardavimą šiemet rugsėjo pirmosios išvakarėse su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, matome, kad pardavimas sumažėjo apie 8 proc. Manome, kad išaugusį alkoholio pardavimą ankstesniais metais lėmė tai, kad šventė pernai ir užpernai buvo savaitgalį, o šiemet - pirmadienį“, - svarstė jis.

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė didesnį nupirkto alkoholio kiekį taip pat siejo su krepšinio čempionatu:

„Sekmadienį alaus buvo nupirkta trečdaliu daugiau nei praėjusios savaitės sekmadienį, bet mes tai labiausiai siejame su Pasaulio krepšinio čempionatu, nes alaus pardavimas panašiai išaugo ir šeštadienį, kai vyko pirmosios rungtynės. Be to, trečdaliu išaugo ir užkandžių prie alaus pardavimas“.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis informavo, kad alkoholio pardavimas sekmadienį buvo šiek tiek didesnis nei įprastai. Tačiau kiek tiksliai išaugo alkoholinių gėrimų apyvarta, jis negalėjo pasakyti.

O MAXIMA LT komunikacijos vadovė Renata Saulytė pastebi, kad žmonės prie „sausos“ Rugsėjo 1-osios jau priprato ir sujudimas paskutinę vasaros dieną nebe toks didelis kaip anksčiau.

„Pastaraisiais metais pastebime tendenciją, kad pardavimas nekyla taip smarkiai, kaip tada, kai buvo priimtas įstatymas. Kas nori, įsigyja ir nebūtinai išvakarėse. Šiemet ypatingo apyvartos padidėjimo nepastebėjome“, - sakė R.Saulytė.

Vytautas ČEPAS, psichologas, Klaipėdos miesto vicemeras:

Ne draudimais mes atgrasysime jaunimą gerti. Aišku, negalima vadžių atleisti, bet ne tokie įstatymai yra esmė. Žinote, yra toks logikos dėsnis, kad dvigubas neigimas - „ne“ ir „ne“ - yra lygus „taip“. Čia irgi panašiai - dvigubas draudimas, kuris vis tiek neveikia, nes kas nori, tas alkoholiu gali ir anksčiau apsirūpinti. Nors nepilnamečiams apskritai gerti negalima, kažkodėl Rugsėjo 1-ąją gerti dar labiau negalima. Labai keistai visa tai iš šono atrodo. Peršasi išvada, kad kitomis dienomis lyg ir šiek tiek galima gerti, bet tik ne Rugsėjo 1-ąją. Gal tada uždrauskim ir rugsėjo 2-ąją ir 3-iąją ar kt. dienomis gerti?

Su tokiais draudimais mes prieiname iki absurdų. Tarsi patys sau pripažįstame, kad nieko protingiau negalime sugalvoti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder