Nukenksminta 17 sprogmenų.

Šiandien rytą baigiasi gegužės 21 d. vykusi išminavimo operacija Baltijos jūroje MCOPLIT-2002. Joje dalyvavo apie 900 žmonių, 12 šalių atstovai, 17 laivų iš 10 valstybių.
Galima sakyti, jog šiuo metu ieškant sprogmenų yra patikrinti 57% Lietuvos teritorinės jūros. Vien tik pastarosios operacijos metų patikrintas 31% Lietuvos teritorinės jūros. Šiemet apieškotas 700 kv. km rajonas. Iki vakar ryto buvo rasta 18 sprogmenų. Iš jų 12 minų, 2 torpedos, 1 giluminė bomba, 1 raketa, 2 aviacinės bombos.
Operacijos MCOPLIT-2002 štabo viršininko komandoro leitenanto Eduardo Karlono teigimu, 17 sprogmenų buvo nukenksminti jūroje. Beje, gera žinia - Norvegijos priešmininė 12 narų grupė Klaipėdos uoste sprogmenų nerado.
Išminavimo operacijos Baltijos jūroje pradėtos 1995 m. Iš pradžių jos buvo dvišalės: Švedijos karo laivai dirbo arba su Lietuvos, arba su Latvijos, arba su Estijos laivais jų teritoriniuose vandenyse. Lietuvos teritorinėje jūroje tokios operacijos vyko 1997, 1998, 1999 m. Jų metu buvo aptiktos 22 rusiškos ir vokiškos minos, 3 bombos, 4 torpedos, 6 sprogmenys, skirti povandeniniams laivams sprogdinti. Pastaruoju metu dvišalės operacijos peraugo ir tarptautines operacijas, kuriose jau dalyvauja kur kas daugiau šalių. Beje, kiekviena šalis finansuoja savo laivų, kurie dalyvauja tokiose operacijose, išlaikymą. Jeigu būtų suskaičiuotos tokių operacijų išlaidos, jos, ko gero, sudarytų milijonus dolerių.
Atsižvelgiant į įgytą patirtį ankstesnėse operacijose nutarta jas tęsti siekiant užtikrinti saugią laivybą jūroje. MCOPLIT-2002 buvo planuojama Lietuvoje padedant Švedijos karininkams. Planuojant operacijos rajoną atsižvelgta ir į kaimyninių šalių turimą informaciją apie buvusius Baltijos jūroje minų laukus. Operacijos tikslas aptikti, atžymėti sprogmenis, juos nukenksminti. Buvo stengiamasi išvalyti rajoną taip, kad jame neliktų tuščių nepatikrintų tarpų. Šiemet visas rajonas buvo padalintas į tris zonas, kurias "šukavo" laivai, suskirtyti į grupes, kurių kiekviena dirbo savo zonoje.
Vakar MCOPLIT-2002 buvo paskelbta spaudos diena. Žiniasklaidos atstovai karo uoste buvo supažindinti su Didžiosios Britanijos laivų junginio aprūpinimo grupe, su Norvegijos narų grupe. Deja, pačių narų pamatyti nepavyko, nes jie vykdė užduotis, tačiau apie grupę įdomiai papasakojo ir parodė skaidres pats grupės vadas.
Į operacijos rajoną jūroje žurnalistus plukdė Norvegijos karo laivas minų medžiotojas "Hinnoy". Tai katamarano tipo laivas, turintis oro pagalvę. Jau anksčiau laivo įgula buvo aptikusi porą objektų apie 20 m atstumu vienas nuo kito, kuriuos įtarė galint būti minomis. Vakar žiniasklaidos atstovams buvo pademonstruota, kaip nustatoma, koks objektas yra dugne. Laivui priartėjus tiek, kad iki objekto liko tik 200 metrų, buvo nuleistas povandeninis robotas, galintis reikalui esant nugabenti prie objekto ir sprogmenį. Roboto vaizdo kameros pagalba galėjome stebėti ekrane tuos objektus, kurie buvo identifikuoti kaip rusiškos minos, likusios nuo Antrojo pasaulinio karo. Kas su jomis bus daroma, vakar nesužinojome, kadangi laivo vadas apie aptiktus objektus pranešė štabui ir laukė nurodymų.
Taigi vakar rytą dar buvo likę 24 valandos tęsti operaciją, tad galimas daiktas, jog informacija apie rastus sprogmenis dar bus papildyta.
Šiandien visi operacijoje dalyvavę laivai išsiskirstys, o savaitgaliui iki pirmadienio dar liks Klaipėdoje trys Didžiosios Britanijos laivai, kurie bus prišvartuoti prie 125-osios krantinės ir du Švedijos karo laivai, kurie bus prišvartuoti prie 73-osios krantinės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder