Neskaidria ortopedinių įtaisų skyrimo tvarka domėsis Seimas

Neskaidria ortopedinių įtaisų skyrimo tvarka domėsis Seimas

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį išklausys sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės pasiūlymus, kaip ateityje būtų galima užkirsti kelią korupcijai pacientams išduodant ortopedinius įtaisus.

Anot komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus, komisija sieks išsiaiškinti, kokie įstatymų pakeitimai reikalingi, kad ortopedinius įtaisus gaminančios įmonės ir juos išduodantys gydytojai negalėtų skirti poreikių neatitinkančių produktų.

"Turime išgirsti teisėsaugą, ar iš tikrųjų buvo vengiama reaguoti į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinių ligonių kasų pranešimus apie piktnaudžiavimus šioje srityje ir kokį planą pristatys ministrė, kad tokia situacija nesikartotų - ar reikalingas kažkoks parlamentinės kontrolės mechanizmas papildomas, ar reikalingas koks nors teisėkūros procesas", - Eltai sakė V. Gailius.

Valstybinei ligonių kasai atliekant ortopedijos priemones gaminančių įmonių patikrinimus paaiškėjo, kad kai kurios bendrovės pacientams teikdavo masiškai gaminamus įtvarus, kurie neatitinka individualių žmogaus poreikių. Tokių netinkamų ar visai nereikalingų įtvarų įsigijimas buvo apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

SAM nuo kitų metų žada sugriežtinti ortopedinių įtaisų skyrimo tvarką, Seimo Antikorupcijos komisija, Generalinė prokuratūra ir kitos tarnybos taip pat informuotos apie daugiausiai nusižengimų išduodant ortopedijos priemones padariusius gydytojus.

"Tikrinamos ne tik ortopedijos įmonės, išaiškinami nesąžiningi gydytojai, bet bus nustatyti ir valstybės tarnautojai, kurie arba žinojo, arba patys dalyvavo įgyvendinant nusikalstamas schemas. Iš visų bus pareikalauta atsakomybės", - antradienį Seimo išplatintame pranešime cituojamas V. Gailius.

Dėl galimų korupcijos apraiškų Valstybinė ligonių kasa jau apribojo trijų ortopedijos gamintojų veiklą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder