Nereikšmingais dalykais dangstomos aferos

Nereikšmingais dalykais dangstomos aferos

Visiškai gali būti, kad šiuo metu didžiausio dėmesio sulaukęs Valstybės saugumo departamento skandalas dėl slaptos pažymos nutekinimo - tik uždanga, kuria siekiama nukreipti visuomenės dėmesį nuo šalyje vykstančių kur kas svarbesnių įvykių. Ekspertų teigimu, panašūs skandalai visada kyla milijoninių aferų ir privatizacijos laikotarpiu.

Kaip tik šią savaitę Seime svarstomas Seimo laikinosios energetikos komisijos tyrimas dėl neteisėtų Visagino atominės elektrinės (VAE) pirkinių už 80 mln. litų. Atskleidus, kad galimai padaryta nusikalstama veika, komisija kreipėsi į prokuratūrą ir Viešųjų pirkimų tarnybą dėl minėtų pažeidimų.

Šiandien vyks Seimo laikinosios energetikos komisijos posėdis, po kurio turėtų paaiškėti, ar bus kreipiamasi į Valstybės kontrolę dėl padarytų milijoninių pažeidimų.

Įtarimais aplipusios ir Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos. Kyla klausimų ne tik dėl didžiulės nuomos kainos, bet ir dėl neracionalaus kitų SGD terminalo darbų planavimo. Saugykla-laivas atplauks 2014 m. gruodžio pabaigoje ir nuo pirmos dienos Lietuva mokės po 0,5 mln. litų per dieną. O dujų vamzdyną „Klaipėda-Kuršėnai“ planuojama nutiesti tik po metų.

Skandalu virto Lukiškių iškeldinimo konkursas, kai iš jo buvo pašalinta geriausią kainą siūliusi „City service“ bendrovė. Tačiau STT dar praėjusią savaitę paskelbė, kad ikiteisminio tyrimo dėl galimų korupcijos apraiškų Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurse nepradės.

Tuo metu nei Seimo laikinosios energetikos komisijos, nei Lukiškių kalėjimo iškeldinimo skandalas į paviršių nekyla. Mat STT pareigūnai užsiėmę žurnalistų kvestionavimu dėl nutekintos pažymos.

Politologų teigimu, politikoje naudojamos panašios priedangos sukeliant nedidelį triukšmą visuomenėje. Tuomet dėl antraeilių dalykų pastūmėjami pirmaeiliai klausimai. Pavyzdžiui, taip buvo su Rolando Pakso apkalta 2003-2004 metais, kai vyko išties svarbių energetikos projektų privatizacija Lietuvoje. Bet tada visa visuomenė buvo nukreipta žiūrėti apkaltos procesų.

Audrius Butkevičius, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, politikos apžvalgininkas:

Manau, tai priedangos operacija - sukelti skandalą dėl smulkmenos, puikiai suvokiant, kad viso to rezultatas bus dar didesnis skandalas, ir taip nukreipti dėmesį nuo kur kas svarbesnių dalykų.

Jeigu kas nors patarinėja suinteresuotoms politinėms jėgoms komunikacijos srityje, - o aš manau, kad šiandien jau nė viena politinė partija be tam tikrų specialistų, užsiimančių politinių spektaklių konstravimu, nebedirba, - visiškai tikėtina, kad buvo pasiūlytas kaip tik toks variantas. Visiškai aišku, kad yra suderinta, kiek kokios informacijos kur turi būti atspindėta, ir sukurtas toks dėmesio nukreipimo žaidimėlis, kuris paskui užges, o klausimai, kurie šiuo metu ypač aktualūs, praslys be didelio susidomėjimo.

Galbūt tie, kurie sukūrė antrąją „Wiljams“ istoriją, - aš turiu omenyje lėšų iššvaistymus atominės elektrinės ir Klaipėdos SGD terminalo statyboje, - tikisi, kad jiems pavyks susitarti su valdančia grupuote, padarant jiems tam tikras nuolaidas. Tokiu atveju šitas laiko tempimas ir problemos maskavimas jiems turi strateginę reikšmę.

O mūsų visuomenė išgyvena nuolatinį transą ir pasyviai stebi tai, ką jai rodo. Paveiksliukai, kurie šmėžuoja prieš akis, tampa jų realybe. Ji kritiškai nevertina to, kas jai paduodama, nes turi didesnių problemų - kasdieniai pragyvenimo dalykai. Tad manipuliavimas visuomenės sąmone yra akivaizdus ir šiuo atveju efektyvus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder