Nelegaliomis statybomis pajūryje susidomėjo inspektoriai.

Klaipėdos rajono statybos inspekcija vakar patvirtino, jog Pajūrio regioniniame parke kariškio Rolando Biekšos sklype vykdomos statybos yra neteisėtos. Pažeidimus užfiksavo ir į statybų vietą nuvykę aplinkosaugininkai.
Apie Pajūrio regioniniame parke, netoli Karklės gyvenvietės, nelegaliai statomą namą kariškio sklype "Vakarų eksprese" buvo rašyta vakar.

Sustabdys statybas

Pajūrio regioniniame parke (PRP), nepaisydamas draudimų, žemės ūkio paskirties sklype namą statosi Vakarų karinės apygardos G2 skyriaus informacijos apsaugos specialistas Rolandas Biekša.
Į statybų vietą vakar nuvyko pažeidimus įtarę inspektoriai. Klaipėdos rajono statybų inspekcijos vyr. specialistė Dalytė Rapalienė sakė, jog tądien su pažeidėju susisiekti niekaip nepavyko. Nepaisant to, kariškiui bus išsiųstas oficialus raštas, o statybos - sustabdytos.

Baudos - iki 5 tūkst. Lt

Kaip sakė inspektorė, toks atvejis yra ypatingas, kadangi kariškiai turėtų rodyti pavyzdį, laikydamiesi Lietuvoje galiojančių įstatymų. Pagal Administracinės teisės pažeidimo kodeksą ATPK 159 sk. 1 d., už tokias neteisėtas statybas gresia įspėjimas, arba bauda nuo 1000 iki 3000 litų. Bauda gali siekti ir 5000 litų, jei ją paskirtų Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos tarnybos viršininkas Stasys Astrauskas.
Kadangi padaryta žala gamtai, R. Biekša gaus ir Klaipėdos regiono Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūros teisinių pažeidimų aktą. Pasak agentūros valstybinio inspektoriaus Algirdo Vaitkaus, kokio dydžio bus bauda, dar nustatinėjama.
Klodamas pamatus, žemės sklypo savininkas neišsaugojo derlingojo dirvos sluoksnio, taip pat sunaikinta žalia veja. Aplinką teršia ir statybų vietoje išaugusi 30 metrų ilgio ir 8 metrų pločio statybinių medžiagų krūva.
Pats pažeidėjas jaunesnysis seržantas R. Biekša su žiniasklaida bendrauti atsisakė.

Nelegalios ne tik statybos

Įdomu yra dar ir tai, kad visuose R. Biekšos iki statybų pradžios Pajūrio regioninio parko direkcijai parašytuose raštuose nurodomas kontaktinis adresas Klaipėdoje yra Liepojos pl. 5. Kaip žinia, tai "Žemaitijos" motorizuotų pėstininkų brigados bei LDK Butigeidžio "Dragūnų" bataliono adresas.
Kaip sakė inspektoriai, tai, kad raštuose nenurodomas namų adresas, apsunkina inspekcijų darbą. Apie motyvus, kodėl dokumentuose dėl privačios žemės paskirties keitimo nurodomas darbovietės adresas, lieka tik spėlioti.
Nelegalios yra ne tik statybos. Kadangi nėra patvirtintas statybų projektas, neįmanoma sudaryti sutarties ir su darbus atliekančiu rangovu. Taigi, rangovo taip pat nėra. Tai reiškia, kad buvo samdomi darbininkai, kurie dirbo nelegaliai. Ir šiuo metu statybas saugantis darbininkas "Vakarų ekspresui" sakė, kad buvo užverbuotas tiesiog šalia Darbo biržos.
Jei darbininkai dirba be patento, valstybinės Darbo ir Mokesčių inspekcijos gali skirti baudą darbdaviui iki 10 tūkst. litų.

Savivaliavo

Skaitytojams primename, kad jaunesnysis seržantas R. Biekša 30 arų žemės sklypą Pajūrio regioniniame parke žemės ūkio paskirties teritorijoje 2001 metais nusipirko iš Vytauto Butkaus. Pastarasis, pagal LR įstatymų normatyvus žemės sklypą buvo gavęs kaip asmeninio ūkio paskirties žemės plotą. Kadangi sklypas - žemės ūkio paskirties - jos pakeitimas į kitokio pobūdžio paskirtį yra negalimas, arba apsunkintas. Tai reiškia, kad tame sklype įmanoma ūkinė veikla, bet draudžiamos namo statybos.
R. Biekšai namo statybų leidimo nedavė nei Klaipėdos apskrities viršininkė, nei Aplinkos ministerija, nei Pajūrio regioninis parkas. Nepaisant to, kariškis savivališkai paklojo pamatus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder