Naujieji Seimo nariai jau turi pažymėjimus

Naujieji Seimo nariai jau turi pažymėjimus

Per parlamento rinkimus išrinktiems naujiems Seimo nariams ketvirtadienį įteikti pažymėjimai.

1 val. 15 min. - tiek užtruko Seimo rūmuose vykusi iškilminga ceremonija, per kurią pažymėjimus išrinktiems Tautos atstovams įteikė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Kalbėdamas apie Seimo nario statusą, Z. Vaigauskas sakė, kad vienas Seimo narys atstovauja apie 20 tūkstančių gyventojų. Seimo nario mandato siekė apie 1,5 tūkst. kandidatų, tai reiškia, kad į vieną vietą pretendavo 10 kandidatų.

VRK pirmininkas informavo, kad iki pirmojo Seimo posėdžio parlamentarai turės atsisakyti su Seimo nario mandatu nesuderinamų pareigų. Išrinktų 39 savivaldybių tarybų narių įgaliojimai bus nutraukti.

Vyriausias Seimo narys - 75 metų Juozas Imbrasas (partija "Tvarka ir teisingumas"), kaip numatyta Konstitucijoje, pradės pirmąjį išrinkto naujo Seimo posėdį. VRK pirmininkas Z. Vaigauskas įteikė jam dovaną - simbolinį plaktuką.

Išrinkti nauji parlamentarai, atsiimdami pažymėjimus, gavo ir rožes. Ilgiausių plojimų įteikiant pažymėjimus sulaukė rinkimus laimėję "valstiečių ir žaliųjų" lyderiai Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis ir kiti politikai.

Ketinantis vadovauti frakcijai R. Karbauskis žurnalistams sakė, kad pirmiausiai sieks suburti komandą. "Daug yra naujų Seimo narių, pirmiausias mano darbas - kad ta komanda taptų vieninga, būtų stipri frakcija", - sakė jis.

Į Seimą ateinantis politikas norėtų pasiekti, kad Lietuvoje būtų gera gyventi, kad nereikėtų žmonėms emigruoti.

Išrinktas Seimo narys socialdemokratas Antanas Vinkus sakė esąs dėkingas žmonėms už pasitikėjimą ir žadėjo, "kiek bus jėgų ir galimybių, stengtis jiems padėti".

Iš 141 dabar kadenciją baigiančio Seimo nario perrinkti 59. Vidutinis išrinkto Seimo nario amžius - 51,5 metų, taigi šis Seimas yra metais jaunesnis. 2012 m. Seimo narių vidutinis amžius buvo 52,8 metų.

Į Seimą išrinkta 111 vyrų ir 30 moterų. Palyginti su 2012 m., moterų skaičius Seime sumažėjo trimis. Daugiausiai moterų - 11 - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje.

Jauniausi Seimo nariai yra 26 metų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rūta Miliūtė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Virginijus Sinkevičius.

"Kaip ir kiti Seimo nariai, ketinu tinkamai atstovauti visuomenės interesams, atsakingai dirbti, dalyvauti Seimo plenariniuose ir komitetų posėdžiuose", - žurnalistams sakė jauniausia parlamentarė.

Daugiausiai vietų naujame Seime turės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga - 54 mandatus. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turės 31, Lietuvos socialdemokratų partija - 17, Liberalų sąjūdis - 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškųjų šeimų sąjunga ir partija "Tvarka ir teisingumas" - po 8 mandatus. Darbo partijai atiteko 2 mandatai, o politinei partijai "Lietuvos sąrašas", Lietuvos žaliųjų partijai ir Lietuvos centro partijai - po 1 mandatą. Dar keturi Seimo nariai išsikėlė patys.

70 Seimo narių buvo renkama daugiamandatėje apygardoje, o 71 - vienmandatėse - iš viso 141 tautos atstovas.

Pirmasis naujo Seimo posėdis numatytas lapkričio 14 d.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder