Nauji maršrutai - dar viena nesantaikos priežastis.

Šiandien maršrutinių taksi vežėjų asociacija "Autosektorius" (maršrutai Nr. 2, 3, 6, 8, 9) nuspręs, ar kreiptis į teismą dėl jų netenkinančių Savivaldybės tarnautojų sprendimų.
"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad dalies "Autosektoriaus" narių netenkina naujosios sutartys su Savivaldybe. Tačiau tai - ne vienintelis nesutarimo su Klaipėdos valdžia objektas.
Į teismą vežėjai žada kreiptis dar ir dėl konkurso sąlygų naujiems - 16 ir 19 - maršrutinių taksi maršrutams aptarnauti.

Teikiami prioritetai

Dar praėjusių metų vasarą Klaipėdos miesto Taryba nusprendė nuo šių metų kovo mėnesio atidaryti tris naujus maršrutus - Nr. 16, 18 ir 19.
Maršruto Nr. 18 (Vingio g. - Geležinkelio stotis) įvedimas buvo atidėtas iki to laiko, kol bus rekonstruota K. Donelaičio gatvė, kuria važiuos šį maršrutą aptarnaujantys maršrutiniai taksi.
Šiuose naujuose maršrutuose pirmąsyk siekiama įgyvendinti Klaipėdos miesto strateginiame plane numatytą nuostatą, kad vieną maršrutą turi aptarnauti vienas vežėjas.
Taip pat šiems maršrutams aptarnauti paskelbti konkursai yra ypatingi tuo, kad prioritetas maršrute Nr. 16 teikiamas maršrutą Nr. 6 aptarnaujantiems vežėjams, o Nr. 19 - devintojo maršruto vežėjams. Kiekvieno šių maršrutų vežėjams yra keliamos tik dvi sąlygos - jie visi turi susivienyti į vieną įmonę bei savo senaisiais maršrutais pradėti važiuoti viena minute vėliau.
Tačiau ir sąlygoje dėl vienijimosi Savivaldybė siūlo alternatyvą - į vieną įmonę gali susivienyti neapibrėžtas skaičius maršruto vežėjų, svarbu tik, kad jie turėtų reikiamą kiekį automobilių.
Jei susivienija visi 6-ojo ar 9-ojo maršruto vežėjai, jie gauna 20 konkursinių balų ir jokiems konkurentams yra nebepavejami. Net ir tiems, kurie įsigytų 2003 metais pagamintus mikroautobusus su "Euro 4" tipo varikliais. Pastarieji už tai gautų vos 6,15 balo. Jei su tokiais pat automobiliais dalyvautų kituose maršrutuose dirbantys vežėjai, susivieniję į vieną įmonę, jie surinktų 10,15 balo.
Net ir tuo atveju, jei į vieną įmonę susivienytų tik dalis 6-ojo ar 9-ojo maršruto vairuotojų, jiems iškart būtų skiri 6 konkursiniai balai.
Tačiau net tokios, atrodytų, palankios sąlygos netenkina "Autosektoriaus" vežėjų, ir jie reikalauja naujuosius maršrutus leisti jiems aptarnauti be jokio konkurso.

Nori "vienodų sąlygų"

"Autosektoriaus" vadovas Edmundas Bartkus teigė, kad naujuosius maršrutus buvo žadėta nekonkurso būdu skirti 6-ojo ir 9-ojo maršruto vežėjams taip suvienodinant rinkos sąlygas.
"Šiuo metu maršrutus Nr. 6, 8, 9 aptarnauja 190 įmonių. Kiekvienos šių įmonių vairuotojai per mėnesį gali dirbti tik 2 savaites, tuo tarpu kitus maršrutus aptarnaujantys vežėjai dirba beveik kiekvieną dieną. Šie nauji maršrutai pagerintų sudėtingą mūsų padėtį, tačiau vienodų rinkos sąlygų vis tiek dar nepasiektumėme", - sakė asociacijos vadovas.
Pasak E. Bartkaus, šiuos maršrutus skirti jo atstovaujamiems vežėjams Klaipėdos valdžią raštu įpareigojo ir Susisiekimo ministerija.
Tuo tarpu Klaipėdos savivaldybės Miesto infrastruktūros ir energetikos skyriaus viršininko pavaduotojas Gintaras Neniškis "Vakarų ekspresui" teigė, kad minėtasis raštas tėra rekomendacinio pobūdžio. "Tuo labiau - jame nėra nurodyta, kad maršrutai turi būti perduoti šiems vežėjams. Tai tėra E. Bartkaus interpretacija", - sakė valdininkas.
E. Bartkų piktina ir tai, kad minėtų konkursų sąlygos buvo ruošiamos nesitariant su asociacijos vežėjais, nors būtent jie ir suformulavo pasiūlymą steigti šiuos naujus maršrutus.
"Aš turiu miesto mero raštą, kuriuo jis įpareigojo konkursų sąlygas rengusius valdininkus atsižvelgti į vežėjų pasiūlymus", - sakė E. Bartkus.
Tačiau pasak G. Neniškio, miesto meras įpareigojo atsižvelgti į "Autosektoriaus" nuomonę tik esant galimybei, nes konkurso sąlygų neprivaloma suderinti su būsimais jo dalyviais.

Užsuks į atokias gatves

Nesutarimus keliantys nauji maršrutai išspręs nemažai susisiekimo problemų, kurios iškyla atokesnėse gatvėse gyvenantiems klaipėdiečiams.
Maršrutu Nr. 16 (Mogiliovo g. - Melnragė) važiuojantys maršrutiniai taksi užsuks į Kauno, Galino Pylimo, S. Dariaus ir S. Girėno gatves. Sezono metu (nuo gegužės 1 d. iki spalio 01 d.) šis maršrutas bus pratęsiamas iki II Melnragės.
Tuo tarpu maršrutu Nr. 19 (Vingio g. - Onkologinė ligoninė) važiuojantys keleiviai turės galimybę nukakti į Gedminų, Debreceno, Dubysos, Sausio 15-osios, Tilžės, Mokyklos, Panevėžio gatves.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder