Naktį Lietuvoje laukiama Šiaurės pašvaistės

Naktį Lietuvoje laukiama Šiaurės pašvaistės

Dėl saulės „cunamio“ šią arba kitą naktį gali būti regima Šiaurės pašvaistė. Pasak mokslininko Algirdo Kazlausko, dėl saulės „cunamio“ nuogąstauti nereikėtų.

Tačiau jis, Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininko teigimu, gali pakenkti komunikacijos linijoms.

„Šiąnakt arba kitą naktį Lietuvoje galima tikėtis Šiaurės pašvaistės. Tai, sakyčiau, įdomus reiškinys, kurį vertėtų pasižiūrėti“, – sakė A. Kazlauskas.

Pašvaistė naktį gali būti regima šiaurės horizonte.

Pasak A. Kazlausko, pašvaistė bus matoma tik tada, jei štormas bus pakankamai stiprus, kad sutrikdytų magnetinį lauką. Paprastai Šiaurės pašvaistės būna matomos tik apie polius, tačiau ypatingesniais atvejais matomos ir piečiau.

Lietuvoje Šiaurės pašvaistė – gana retas reiškinys, tačiau jų yra buvę, keletas užfiksuota ir fotografijose.

Astronomas paaiškino saulės „cunamio“ reiškinio esmę. „Tiesiog čia dėl saulės magnetinio lauko sutrikimų atmosferoje vyksta saulės žybsniai, jų metu išmetama didelė įelektrintų dalelių masė. Jos skrieja įvairiomis kryptimis – šiuo atveju, tiesiai į Žemę“, – kalbėjo A. Kazlauskas.

Astronomo teigimu, saulės „cunamis“ gali pakenkti ryšių ir elektros linijoms.

„Saulės vėjas, kuris pasiekia Žemę, sutrikdo Žemės magnetinį lauką. Dėl šių trikdžių gali indukuotis elektros srovės. Dėl to gali trūkinėti trumpabangis radijo ryšys, kyla pavojus palydovams. Būta atvejų, kai dėl štormo poveikio palydovas nukrito“, – teigė mokslininkas.

Žmonėms, pasak mokslininko, Saulės išlydžiai tiesioginio poveikio neturi. Tačiau, praneša LTV naujienų tarnyba, visoms orų permainoms jautrūs žmonės, ypač sergantys širdies kraujagyslių ligomis, gali pajusti ir šį žybtelėjimą.

„Magentinių audrų metu tiesiog yra didesnė rizika širdies infarktams, insultams, ypač dažnas yra širdies ritmo sutrikimas.

Antra tokia jautresnė grupė – tai žmonės, sergantys nervų sistemos ligomis, besiskundžiantys depresija. Kitiems tai gali pasireikšti per miego sutrikimus“, – komentavo Hidrometeorologijos tarnybos biometeorologė Judita Liukaitytė.

Orų permainas jaučiantiems žmonėms biometeorologė pataria tiesiog ramiau į viską reaguoti, nevartoti alkoholio, valgyti lengvesnį maistą, o jei šią ar kitą naktį vargins nemiga – bandyti paieškoti Šiaurės pašvaistės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder