Nacionalinis susitarimas paverstas pelenais

Nacionalinis susitarimas paverstas pelenais

Trečiadienį vykusio profesinių sąjungų protesto akcijos kulminacija tapo Nacionalinio susitarimo, pasirašyto beveik prieš metus, sudeginimas. Taip parodyta, kad valdžia nesilaiko savo pažadų.

Nacionaliniu susitarimu valdžia, verslas, darbuotojai ir kitos socialinės grupės įvardino ekonomikos sunkmečio sukeltas problemas ir susitarė dėl jų sprendimo būdų bei tolesnių priemonių šalies konkurencingumo augimui.

Į mitingą, kuris tetruko keliolika minučių, prie Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) būstinės susirinko daugiau kaip 200 žmonių. Kalbėjusieji neslėpė apmaudo, kad nebuvo leista rengti didelio mitingo prie Vyriausybės, į kurį, tikėtasi, būtų susirinkę apie 4 tūkst. žmonių.

"Pasižiūrėjus, ką daro Vilniaus savivaldybė, atrodo, kad jie mus laiko gyvuliais. Kas jiems suteikė teisę, kas jiems leido daryti, ką nori, kas jiems leido nesiskaityti ne tik su Vilniaus, bet ir su visos respublikos dirbančiaisiais. Ar mes rinkdami jus suteikėme tokią teisę? Jeigu tokia netvarka darosi Vilniaus savivaldybėje, tai tas pats ir valstybėje, nes valdo tie patys", - mitinge kalbėjo LPSK vadovas Artūras Černiauskas.

Jis priminė 2009-ųjų sausio 16-ąją organizuotą profsąjungų protestą, kur buvo pasakyta "ne" tokiai Vyriausybės politikai. Šiandien, anot A. Černiausko, niekas nepasikeitė.

"Pradėjome derėtis, šnekėtis, pasakėme, ko mes norime, dabar baimės jausmas išnyko. Ir vėl daro ką nori. Iš pradžių bandė uždusinti mokesčiais. Dusino dusino, pasižiūrėjo - na, gyvi tie lietuviai, įpratę, anksčiau stipriau dusino - protestuoja, bjauriai pasisako. Dabar sugalvojo naują variantą", - sakė A. Černiauskas.

Pagrindiniai trečiadienį protestavusių profesinių sąjungų reikalavimai buvo nedidinti maisto produktų kainų, didinti minimalų darbo užmokestį, grąžinti atimtas pensijas, stabdyti nelegalų darbą ir šešėlinę ekonomiką, kurti realias darbo vietas ir skatinti ekonomikos augimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder