Myli prezidentę

Myli prezidentę

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirinktas generalinis prokuroras Evaldas Pašilis savo pavaduotoju pasiūlė advokatą Giedrių Danėlių, kuris sėkmingai iš balos ištraukė tos pačios prezidentės vyriausiąją patarėją Daivą Ulbinaitę, kaltintą nutekinus slaptą saugumo pažymą. Naujasis pavaduotojas kuruos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamentą.

Atrodo viskas nekomplikuota. Išskyrus vieną detalę. E.Pašilis savo pavaduotoju pasirinko žmogų, kuris teisme gynė prezidentės atstovę spaudai Daivą Ulbinaitę. Prokuratūros kaltintą nutekinus neskelbtiną saugumo pažymą. Tada pirmoji mūru dėl D.Ulbinaitės nekaltybės stojo ne bet kas, bet pati Dalia Grybauskaitė. O vėliau tokiu pat mūru dėl tos pačios D.Ulbinaitės nekaltybės prieš teismus stojo jos advokatas G.Danėlius. Kol galiausiai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas D.Ulbinaitę išteisino. Tiesa, ne visų kolegijos teisėjų balsais. Trys teisėjai pareiškė atskirąją nuomonę. Tačiau vis vien, kai tave po teismus tampo, o paskui išteisina, teisiamasis pasijunta dėkingas savo advokatui. Ir advokatui taip pat dėkoja teisiamojo draugai. Tarkime, prezidentė. Taip D.Ulbinaitę užstojusi. Nebūtinai advokatui asmeniškai spaudžia ranką, bet palankumas G.Danėliui jau garantuotas.

Matyt, panašiai mąstė ir generalinis prokuroras. Nes vis vien neprisipažins, jei kas nors iš Prezidentūros jam G.Danėlių pasiūlė. Tad įsivaizduokime, kad niekas G.Danėliaus nesiūlė. Tik pats E.Pašilis sumąstė. Kad dar labiau sustiprintų vidinę komunikaciją su Prezidentūra. Dėl viso pikto. Tarkime, svarstė - o koks mano pavaduotojas D.Grybauskaitei patiktų? O koks aš labiausiai patikčiau? Su G.Danėliumi fone ar su kitokiu fonu? Atsakymas aiškus. Geresnės kandidatūros nėra. Tai vienintelis šalies teisininkas, gynęs dabartinės Prezidentūros atstovą baudžiamojoje byloje. Ir taip puikiai gynęs, kad Valstybės saugumo departamentas ir prokuratūra liko su ilga nosimi. O visuomenė itin nustebusi.

Anksčiau žmonės karjeras padarydavo naudingose medžioklėse, o dabar - naudinguose teismuose? Sovietiniais laikais chirurgas, operavęs CK sekretorių ar miesto Vykdomojo komiteto pirmininką, galėjo tikėtis paaukštinimo. Skyriaus vedėjo ar net ligoninės vadovo posto. Mažų mažiausiai - paskyros „Volgai“ ar naujausio modelio „Žiguliams“. Ar kas nors mūsų „demokratijoje“ pasikeitė? Svarbu ne KAIP operuoji, bet KĄ operuoji. Svarbu ne KAIP gini, bet KĄ gini. Lengva advokatui laimėti bylą, kai ją nagrinėjant dreba teisėjai. Tirtėdami dairosi S.Daukanto aikštės kryptimi. Tad ir E.Pašilis apsirūpino oro pagalve. Kai Generalinei prokuratūrai nesiseks palaikyti kaltinimo dėl kokios nors dirbtinai pritemptos „korupcijos“, į priekį išstums G.Danėlių. Kad S.Daukanto aikštei būtų meilesnis reginys. Negi tokį pritrėkši? Audringąja D.Grybauskaitės retorika.

Dabar visi jauni, ambicingi advokatai turėtų įdėmiai dairytis. Ar nešmėžuoja koks nors labai įtakingas valstybės asmuo, kurį vertėtų ginti. Tad telieka melstis, kad likimas drėbtelėtų iš S.Daukanto aikštės dar bent vieną malonę. Na, bent kokią nedidukę avariją. Ar bent kokias tris slaptas, nutekintas pažymas. O jaunų medikų bendruomenei - bent vieną apendiksą. Kad greičiau koptų karjeros laiptais.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder