Mitinge "Už Lietuvą! Už teisingumą!" - pagyros Antikorupcijos komisijai

Mitinge "Už Lietuvą! Už teisingumą!" - pagyros Antikorupcijos komisijai

Šeštadienį Vilniuje surengtoje visuomeninių organizacijų pilietinėje akcijoje "Už Lietuvą! Už teisingumą!" žmonės reiškė paramą atleistiems Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovams, ragino skaidrinti teisėsaugos darbą, siūlė vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui atsistatydinti. Minia taip pat negailėjo pagyrų Seimo Antikorupcijos komisijai bei kaltinimų Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Policijos duomenimis, į mitingą prie Seimo rūmų Nepriklausomybės aikštėje šeštadienio popietę susirinko apie 2,5 tūkst. žmonių. Dalis dalyvių atėjo iš kiek anksčiau pasibaigusio tautinių mažumų mitingo.

Mitinge plevėsavo Jungtinio demokratinio judėjimo, Socialdemokratų sąjungos, Nepartinio demokratinio judėjimo, Lietuvos vėliavos.

Be vilniečių, buvo atvykusių iš Šiaulių, Šilutės, Panevėžio, Klaipėdos. Susirinkusieji skandavo "Lietuva", "Ačiū", "Bravo" ir "Valio" Seimo Antikorupcijos komisijai, "Gėda" - vidaus reikalų ministrui ir Prezidentei.

Susirinkę žmonės laikė tokius plakatus kaip "KGBistinė mafija - lauk iš Lietuvos", "Kubiliau, drąsos ir stiprybės!", "Prezidentė - valstybės nusikaltėlių "stogas", "Kryževičių, Piličiauską, Valį ir Palaitį - lauk nedelsiant", "Susigrąžinkim Lietuvą - orią ir teisingą", "Prezidente, ar jūs šitaip kovojate su korupcija ir atstovaujate teisingumą? O gal taip žudote viltį?", "Visuomenininkai, vienykimės, mes galime!", "Metas apsivalyti! Neleiskime Lietuvos Valstybės paversti plėšikų gauja", "Prezidente, prokuratūra, VSD, STT, VRM, apsivalykite nuo tautos išdavikų", "Prezidente, stokite pagaliau už teisingumą", "VSD - KGB filialas", "Komunistai - lauk iš Seimo".

Nepriklausomybės Akto signataras Bronislovas Genzelis, vienas iš pilietinės akcijos iniciatorių, pažymėjo, kad, jo nuomone, problemos mitinguose nesprendžiamos, tačiau jie parodo "tautos gyvastį".

"Vidaus reikalų ministras spjauna į visus. Čia neatsitiktinai plakatų yra, kad šitas ministras susijęs su kriminaliniais nusikaltėliais", - sakė B. Genzelis, o minia atsiliepė šūksniais "Žinom!"

B. Genzelis prisipažino, kad Prezidento rinkimuose balsavo už D. Grybauskaitę, tačiau dėl to dabar gailisi.

"Aš jaučiu didžiausią gėdą, kad aš už ją balsavau", - teigė jis, miniai skanduojant "Gėda!".

Mitinge kalbėjo ir aktorius Gediminas Storpirštis, reikalaudamas valdžios institucijų atsakomybės.

"Atsakomybę šalyje prižiūri teisėtvarka - tai sritis, kuri mūsų šalyje jau seniai kelia didžiausią nerimą ir galvos skausmą", - sakė jis. Aktorius taip pat sudainavo kelias dainas - mitingo dalyviai dainavo kartu su juo.

Susirinkusieji į mitingą labiausiai palaikė Seimo Antikorupcijos komisijos vadovą Ligitą Kernagį, jis savo ruožtu pabrėžė, kad nėra Seimo atstovas, o tik "vienas iš trijų milijonų" - visos tautos atstovas.

Seimo nario teigimu, Antikorupcijos komisijai reiškiama kritika yra nepagrįsta, "greičiausia sukurta net neperskaičius komisijos išvadų".

"Aš matau, kad mūsų šiandien tikrai ne aštuoni. Mūsų tikrai daugiau," - palaikymu džiaugėsi L. Kernagis.

L. Kernagis negailėjo kritikos Prezidentei, sakydamas, kad ji savo pažadų užkirsti kelią korupcijos plitimui neįvykdė, neįsiklausė į atleistų FNTT pareigūnų žodžius.

"Ieškant teisingumo visų mūsų žvilgsniai nukrypo į Prezidentę, kuri iki šiol buvo laikyta šviesa tunelio gale (...), tačiau ji šiandien greičiausiai yra pati apsupta padlaižių, dirbančių sovietmečio principu - tylėk, nematyk, negirdėk, kaip neteisėtai elgiasi tavo viršininkas ar ministras", - tai pareiškęs L. Kernagis sulaukė mitingo dalyvių ovacijų.

Vienas mitingo organizatorių Alvydas Medalinskas pažymėjo, jog ši pilietinė akcija buvo surengta organizatorių lėšomis ir jie yra pasirengę sumokėti baudą už nesankcionuotą mitingą.

"Mes suvokiame, kad už laisvę gali tekti mokėti (...), esame pasirengę, mes čia kalbėjome ir Romualdu Ozolu, Broniumi Genzeliu, jeigu mums rašys baudą, esame pasirengę ir tris paras pasėdėti už teisingumą Lietuvoje, jeigu yra tokie įstatymai ir tokia valdžia", - sakė jis.

A. Medalinskas taip pat pabrėžė, kad tokia situacija, kai pareigūnai, sukilę prieš politikų, įtakingų veikėjų, politinių partijų savivalę, jų neskaidrius ryšius, išmetami iš darbo, privalo būti taisoma, be to, reikėtų susirūpinti, kad FNTT nagrinėjamos bylos liktų saugios.

"Naujas vadovas (FNTT - ELTA) yra pati didžiausia problema, nes tam ir buvo ta operacija sugalvota. Jiems reikėjo perimti FNTT, kad sunaikintų bylas, kurios ten jau yra apie politikų ir partijų ryšius", - pabrėžė jis.

A. Medalinskas savo kalbos pabaigoje taip pat pabrėžė, kad tai nėra paskutinis mitingas, jo teigimu, reikia ir toliau griauti neteisybę sąlygojančią struktūrą, kurią gina prokuratūra, teismai, Valstybės Saugumo departamentas

Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys mitingo dalyviams sakė, kad reikia paraginti valdžią "apsivalyti".

"Esame čia, kad atsakingu ir tvirtu balsu paragintumėme savo rinktą valdžią apsivalyti, nebesityčioti iš savo tautos, bet principingai ginti mūsų valstybę, mūsų Konstituciją, mūsų teises ir laisves, mūsų tėvynę", - sakė jis.

D. Kuolys perskaitė viešą pareiškimą, kuriuo kreipėsi į Prezidentę, Seimo Pirmininkę ir Premjerą, reikalaudamas, kad būtų kuo greičiau išviešinti visų partijų, aukštų politikų, teisėtvarkos ir slaptųjų tarnybų pareigūnų ryšiai su nusikalstamomis struktūromis. Taip pat raginama atkurti teisingumą - nedelsiant sugrąžinti į pareigas buvusius FNTT vadovus generolą Vitalijų Gailių ir majorą Vytautą Giržadą. Reikalaujama atleisti iš pareigų ne tik vidaus reikalų ministrą R. Palaitį, bet ir generalinį prokurorą Darių Valį bei jo pavaduotoją Darių Raulušaitį, o į šias pareigas paskirti principingus, sąžiningus ir profesionalius pareigūnus.

Akcijos dalyviai kviečiami paraginti Seimą susigrąžinti Tautos atstovybės galias. Reikalaujama, kad Seimas užtikrintų parlamentinę VSD ir Generalinės prokuratūros kontrolę, sutramdytų VSD pareigūnų savivalę ir jų neteisėtą kišimąsi į visuomenės gyvenimą. Akcijos rengėjai ragina nedelsiant išviešinti VSD vykdytos kabinetinės "liustracijos" duomenis ir išlaisvinti buvusius KGB bendradarbius Seime, Vyriausybėje, teisėtvarkoje, žiniasklaidoje nuo dabartinio VSD šantažo.

Seimas kviečiamas atstatydinti parlamento vadovus - Seimo vicepirmininką Algį Čapliką, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką Stasį Šedbarą, Žmogaus teisių komiteto pirmininką Arminą Lydeką. Taip pat parlamentas raginamas įsteigti ypatingojo prokuroro instituciją Vytauto Pociūno, Kauno pedofilijos ir žudynių, Eglės Kusaitės, kitų galimų VSD bei Generalinės prokuratūros nusikaltimų ir politinės korupcijos byloms ištirti.

Pasak policijos, didesnių incidentų išvengta

Šeštadienį sostinėje vyko eitynės ir mitingas, kur reikštas protestas prieš švietimo reformą ir naująjį Švietimo įstatymą, bei mitingas "Už Lietuvą! Už teisingumą!". Policijos duomenimis, eitynėse dalyvavo apie 4500, mitinge - apie 2500 žmonių.

Renginių metu už įvairius administracinius teisės pažeidimus sulaikyti keturi asmenys, pranešė Policijos departamentas.

Apie 13.00 val. sostinės Gedimino prospekte sulaikytas S. K. (gimęs 1986 m.), jam surašytas protokolas už nedidelį chuliganizmą bei pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą.

Apie 13.20 val. Gedimino prospekte 3A už alkoholinių gėrimų gėrimą viešojoje vietoje sulaikyti S. V. (gimusi 1969 m.) ir K. M. (gimęs 1962 m.), jie, surašius protokolus, paleisti.

Apie 13.20 val. Vilniuje, Gedimino pr. 64, dėl raiščio ant dešinės rankos su svastikos simboliais sulaikytas K. Š. (gimęs 1971 m.), jis, paėmus paaiškinimą, paleistas.

Nuo pat ryto policijos pareigūnai Vilniaus, Kauno, Alytaus, Marijampolės apskrityse ėmėsi visų būtinų priemonių saugumui užtikrinti, pasienio ruože buvo vykdoma transporto priemonių ir asmenų kontrolė, tikrinama, kad nebūtų įsivežta draudžiamų daiktų. Dirbo ne tik šių apskričių, bet ir Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai, kinologai su tarnybiniais šunimis.

Apie 8 val. Lazdijų rajone sulaikytas automobilis "Opel Omega" su penkiais Lenkijos piliečiais. Automobilyje rasti dažymui skirti trafaretai ir dažų buteliukai. Daiktai paimti, asmenys paleisti.

Apie 8.40 val. Lazdijų rajone buvo sustabdytas automobilis "Fiat Uno", kuriuo važiavo trys Lenkijos Respublikos piliečiai. Apžiūros metu mašinoje rasta ir paimta 4 metalinės lazdos, 1 medinė lazda, 2 vnt. medžiaginių rankovių su užrištais galais (daiktų svaidymui), garsinis pistoletas, daugiafunkcinis įrankis su peilio geležte, 2 metalinės teleskopinės lazdos, 2 dujų balionėliai, revolveris su guminėmis kulkomis, juodos spalvos medžiaginė veido kaukė, 2 vėliavos su grupuotės simbolika. Visi trys asmenys buvo atvesdinti į Lazdijų rajono policijos komisariatą, po apklausos paleisti.

Policija surinko visą medžiagą, kuri bus nuodugniai ištirta. Įvertinę ją, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai spręs klausimą dėl atsakomybės taikymo organizatoriams, teigiama Policijos departamento pranešime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder