Mirė Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis

Mirė Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis

Melburne, Australijoje, mirė Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis. Jam buvo 88-eri. Profesoriaus, pirmojo faktinio atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio brolis buvo Australijos lietuvių radijo ir spaudos darbuotojas, vadovavo Melburno lietuvių bendruomenei.

Liūdną žinią DELFI patvirtino a. a. G. Žemkalnio-Landsbergio sūnėnas Vytautas V. Landsbergis.„Šiąnakt Amžinybėn iškeliavo mano mylimiausias dėdė Gabrys, puikų humoro jausmą ir taikią širdį turėjęs. Visad sakė, kad jeigu vokiečiai nebūtų išvežę į gestapo kalėjimus, būtų tapęs partizanu. Jo garbei ir vyriausias sūnus tapo Gabrielium“, – savo feisbuko paskyroje prisiminimais dalinasi V. V. Landsbergis.

„Mėgdavęs pokštaut, netgi rimtomis temomis: prisimenu, sakydavęs, kad jam mirus, ant kapo reikėtų įtaisyt akmeninę plytelę su paslėptu garso įtaisu – taip, kad užlipus lankytojui įsijungtų irašas ir dėdės balsas papasakotų ką nors linksma, kokį gerą anekdotą ar ką. Vis planuodavom važiuot lydekų gaudyt į Aisetą, kaip mano vaikystėj, bet atvykus Lietuvon tiek turėdavo reikalų, kad taip ir nespėjom šį sykį. Ilsėkis, mielas žmogau“, – rašo V. V. Landsbergis.

G. Žemkalnis-Landsbergis mokėsi „Aušros“ berniukų gimnazijoje Kaune, baigė Reddorfo lietuvių gimnaziją Vokietijoje. 1944 m. su būsimu prezidentu Valdu Adumkumi ir Liūtu Griniumi leido ir redagavo pogrindinį laikraštį „Jaunime, budėk!“

Buvo gestapo areštuotas ir iki 1945 m. kalintas Vokietijoje. Iki 1948 m. gyvendamas Vokietijoje bendradarbiavo lietuviškuose laikraščiuose.

1948 m. išvyko į Australiją, buvo vienas Australijos lietuvių kultūros fondo steigėjų. Paskelbė rašinių vietos lietuvių laikraščiuose „Australijos lietuvis“, „Mūsų pastogė“, „Tėviškės aidai“, „Baltic News“, kitur leidžiamuose lietuvių leidiniuose „Europos lietuvis“, „Tėviškės žiburiai“, „Pasaulio lietuvis“, „Lietuvos aidas“, „Lithuanian Weekly“.

1974 m. su kitais Melburno radijo stotyje „3ZZ“ pradėjo rengti lietuviškas laidas, buvo jų prodiuseris, pranešėjas. Nuo 1975 m. buvo Australijos SBS radijo lietuviškų laidų rengėjas; 1979–1994 m. – jų vadovas, kurį laiką vadovavo Melburno lietuvių bendruomenei. G. Landsbergis-Žemkalnis priklausė Australijos žurnalistų sąjungai.

1998–2009 m. G. Landsbergis-Žemkalnis buvo Australijos lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje.

G. Landsbergis-Žemkalnis – Gab­rie­liaus Land­sber­gio-Žem­kal­nio, vie­no iš lie­tu­vių tau­tos at­gi­mi­mo XIX a. pa­bai­go­je da­ly­vio, bei Jo­no Jab­lons­kio, nor­mi­nės lie­tu­vių kal­bos pa­grin­dų kū­rė­jo, vai­kai­tis. Jo tėvas – Lie­tu­vos ne­pri­klau­so­my­bės ko­vų XX a. pra­džio­je da­ly­vis, ar­chi­tek­tas Vy­tau­tas Žemkalnis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder