Mėnulio artumas negąsdina

Mėnulio artumas negąsdina

Šiandien Mėnulis prie Žemės priskries arčiausiu atstumu nuo 1992-ųjų. Tai - dar viena proga skelbti apokaliptines prognozes. Skeptiškai į jas žiūrintys specialistai akcentuoja, kad jausimės taip, kaip nusiteiksime patys.

Mokslininkai pranešė, jog šiandien Mėnulis priartės prie Žemės tiek, kad pro teleskopus bus galima įžiūrėti jo "bruožus", smulkias detales. Teigiama, kad ankstesniais metais Mėnulio perigėjus (orbitos taškas, mažiausiai nutolęs nuo Žemės) sukėlė uraganą Endriu, jo "inicijuotas" potvynis Prancūzijoje nusinešė daug žmonių gyvybių.

Pasak astrofizikės, profesorės habilituotos daktarės Gražinos Tautvaišienės, Mėnulio priartėjimai ir nutolimai kartojasi kas 27,3 dienas. Tuo tarpu pilnaties fazė būna kas 29,5 dienas, nes pati Žemė kartu su Mėnuliu skrieja elipsės formos orbita apie Saulę.

"Pagal šiuos duomenis kiekvienas astronomijos mėgėjas gali nesunkiai paskaičiuoti, kaip dažnai Mėnulio priartėjimas ir pilnaties fazė sutaps, ir mes galėsime pasigrožėti kosminiu vaizdu. Tikiuosi, dauguma žmonių jau suprato, kad kas mėnesį priartėdamas Mėnulis mums katastrofų pavojų nekelia, o prie jo inspiruojamų potvynių ir atoslūgių žmonija jau seniai priprato ir prisitaikė", - sakė G. Tautvaišienė.

Anot jos, realų katastrofų pavojų kelia kosminiai akmenys, atakuojantys Žemę kasdien. Mažesnieji skriedami sudega Žemės atmosferoje, tačiau didesnis akmuo, nukritęs į vandenyną, gali sukelti didelį cunamį. Vieno kilometro pločio asteroidai, gali nukristi kas milijoną metų ir sukelti globalinio klimato atšilimo padarinius.

"Per kelis dešimtmečius darbo metų jokių "proto klizmų" nei kataklizmų dėl gamtoje vykstančių reiškinių nepastebėjau ir to nesureikšminčiau. Mūsų gydymo įstaigoje tokiu metu lankytojų nepadaugėja, ligos nepaūmėja", - nuramino Klaipėdos psichikos sveikatos centro vadovas A. Slatvickis.

Kad nėra mokslininkų įrodyta, jog Mėnulio pilnatis ar kiti reiškiniai kaip nors ypatingai veikia psichiką, pacientų srautus ar jų būsenas, sutinka ir psichoterapeutas Saulius Liutkus.

"Mes visada norime kuo nors tikėti ir į ką nors perkelti savo liūdesį, neviltį, nemigą, sapnuojamus košmarus, kitus sunkius dalykus. Ir kažkodėl apima pagunda tai priskirti Mėnuliui, horoskopams ar kitai kokiai legendai", - sakė gydytojas psichoterapeutas.

Su kolegų nuomone nesutiko psichoterapeutė Jolanta Daiva Baliūnienė.

"Aišku, kad jautresni žmonės sureaguoja. Masiškai neplūsta į psichiatrijos ligonines, bet tampa irzlesni. Žemėje situacija keičiasi, kaip nevyks pokyčių žmogaus organizme - padaugėja sumaišties, nerimo. Šeimos gydytojai pridurtų, jog paūmėja lėtinės ligos, padaugėja širdies ritmo sutrikimų, smegenų kraujotakos sutrikimų. Gali būti, padaugėja apsinuodijimų svaigalais", - sakė ji.

Pildysis košmarai ir svajonės

Violeta LIAUGMINIENĖ, astrologė
Nemanau, kad Mėnulio perigėjus gali turėti įtaką gamtiniams reiškiniams, tačiau kai kam labai patinka tikėti tokiais dalykais. Perigėjų galėtume išnaudoti projektuoti savo ateičiai - esame save programuojančios būtybės. Per pilnatį žmogus būna emociškai aktyvesnis, imlesnis viskam, taigi viskas, ką sudedi į savo sąmonę, gali vykti greičiau. Patarčiau tokią dieną būti optimistiškesniems, turėti švarias mintis, nes pesimistams išsipildo jų košmarai, o optimistams - svajonės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder