Marija Aušrinė Pavilionienė žada teikti Seimui patobulintą Partnerystės įstatymo projektą

Marija Aušrinė Pavilionienė žada teikti Seimui patobulintą Partnerystės įstatymo projektą

Po rinkimų susiformavus naujai valdžiai, Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Marija Aušrinė Pavilionienė ketina Seimui dar kartą teikti patobulintą Partnerystės įstatymo projektą ir jį lydinčias Civilinio kodekso pataisas.

"Reiktų vėl pradėti diskusijas apie tos pačios ir skirtingos lyties partnerystę reglamentuojantį įstatymą. Liberalai yra entuziastingai nusiteikę, nežinau, kaip bus su socialdemokratais ir kitais valdančiosios koalicijos nariais. Man daug yra abejonių, tačiau pamėginsime dar kartą kalbėti, stengtis, tikėti būtina. Pasižiūrėsime, ar socialdemokratų rinkiminiai šūkiai taps tikrove", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė M. A. Pavilionienė.

Politikė apgailestauja, kad praėjusios kadencijos Seime šis projektas nesulaukė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto palaikymo ir nepasiekė Seimo plenarinių posėdžių salės.

M. A. Pavilionienės nuomone, visuomenei reikalingas švietimas. "Mes turime daug dirbti, ypač politikai turėtų nemenkinti šitos socialinės grupės, o kaip tik ginti žmogaus teises", - teigė ji.

Parlamentarės manymu, Lietuvoje labiausiai yra pažeidžiamos moterų teisės, nes nepriimti reprodukcinės sveikatos ir dirbtinio apvaisinimo įstatymai, lytinių mažumų teisės, taip pat pagyvenusių žmonių ir neįgaliųjų, nes sveikatos apsauga tikrai yra menko lygio.

Kaip primena ELTA, pernai spalį Seimo narė M. A. Pavilionienė Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektą, kurį siūloma taikyti ne tik skirtingoms, bet ir tos pačios lyties asmenų šeimoms.

Projektu siekiama reglamentuoti partnerystės registravimo sąlygas, partnerystės negaliojimą, partnerystės pasibaigimą, nutraukimą ir išregistravimą. Projektu siekiama įgyvendinti Civilinio kodekso numatytą galimybę įregistruoti partnerystę kaip faktinių šeimos santykių sukūrimą ne santuokos pagrindu.

M. A. Pavilionienė tikisi, kad, priėmus siūlomą projektą, bus užtikrintas Lietuvos teisinės sistemos nuoseklumas, užtikrintos ne santuokos pagrindu šeimyninius santykius sukūrusių šeimų teisės, suteikta galimybė įregistruoti tokias šeimas. Taip pat bus užpildyta egzistuojanti teisinio reglamentavimo spraga. Priėmus įstatymą, jo iniciatorės teigimu, į Lietuvos Respublikos teisinę sistemą bus perkeltos pasaulinės teisinės praktikos nuostatos.

Konstitucinis Teismas pernai rugsėjo 28 d. nutarime dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos išaiškino, jog Seimo priimtos Valstybinės šeimos koncepcijos nuostatos dėl šeimos sampratos prieštarauja Konstitucijai.

KT paskelbė, kad Seimas, koncepcijoje nustatęs, jog šeima yra laikomi tik susituokę ar buvę susituokę vyras ir moteris bei jų vaikai (įvaikiai), ir taip susiaurinęs šeimos, kaip konstitucinio instituto, turinį, nesilaikė iš Konstitucijos kylančios šeimos, kaip konstitucinės vertybės, kuri gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, sampratos, primena ELTA.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder