LRT pertvarko portalą, redaktorius įžvelgia grėsmių

LRT pertvarko portalą, redaktorius įžvelgia grėsmių

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) vadovybė imasi pertvarkyti naujienų portalą lrt.lt – juo rūpintis ketinama pavesti naujai kuriamam LRT Interneto departamentui.

Iniciatoriai sako, kad reforma leis geriau išnaudoti technologijas gerinant portalo turinį ir sklaidą. Tačiau vyriausiasis portalo redaktorius Vladimiras Laučius teigia, kad pertvarka nederinta su lrt.lt redakcija, žurnalistikos vaidmuo nuvertinamas, o po reformos portale gali atsirasti partnerių turinio. Jis ragina sprendimus stabdyti ir sako tikįs, kad nauja LRT vadovybė peržiūrės reformos planą.

Jau ieškoma darbuotojų

LRT atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė BNS pranešė, kad viena iš pertvarkos naujovių – naujo LRT Interneto departamento sukūrimas.

„Naują departamentą kurti prireikė strategiškai pripažįstant internetą kaip svarbią vartotojų informavimo ir edukavimo priemonę, kuri taip pat kaip radijas ir televizija, turėtų turėti galimybę formuoti savo turinio strategiją. Pastebėjome, kad traktuojant lrt.lt portalą kaip Komunikacijų ir teisės departamento dalį, darosi vis sunkiau. Įgaunant daugiau laisvės ir lankstumo bei norint suteikti dar daugiau galimybių veikti LRT interneto turinį kuriantiems talentingiems žurnalistams, nuspręsta kurti naują LRT Interneto departamentą“, – BNS atsiųstame komentare teigė V. Bunevičiūtė.

Anot jos, naujasis departamentas turės atsižvelgti į šiuolaikinės žiniasklaidos tendencijas ir besikeičiantį vartotojų požiūrį į žiniasklaidą.

„Interneto departamento funkcija bus ne tik kurti unikalų turinį lrt.lt portalui, socialinių tinklų paskyroms ir atnaujintoms mobiliosioms programėlėms ar tobulinti esamą LRT interneto žiniasklaidos infrastruktūrą. Mes taip tikimės užtikrinti ir sklandų bendradarbiavimą tarp atskirų LRT departamentų. Suprasdami, kad turinys turi būti specifiškai pritaikytas atskiroms medijoms, sieksime bendrumo. Pavyzdžiui, TV ar radijui kuriantys vidaus ir išorės prodiuseriai nuo šiol turinį pritaikys ir skirtingoms LRT interneto medijoms“, – aiškina V. Bunevičiūtė.

LRT atstovės teigimu, į naująjį departamentą šiuo metu ieškoma šešių naujų darbuotojų, ateityje jų skaičių dar ketinama didinti. V. Bunevičiūtė BNS teigė, kad portalo pertvarkai reikalingų investicijų LRT negali nurodyti.

„Interneto departamento finansavimas kol kas bus gerokai mažesnis nei radijo ar televizijos, tačiau ateityje, augant interneto žiniasklaidos svarbai, tikimės, artės prie tradicinių žiniasklaidos priemonių finansavimo dydžio. Naujasis departamentas pradės funkcionuoti nuo šių metų vasario mėnesio 1 dienos“, – sako LRT atstovė spaudai.

V. Laučius: pertvarka – portalo pažeminimas

Portalo lrt.lt vyriausiasis redaktorius V. Laučius BNS sakė, kad viešai apie pertvarką jis ir visa portalo redakcija buvo supažindinti sausio 12 dieną, nors pati reorganizacija suplanuota gerokai anksčiau.

„Reorganizacija buvo vykdoma nederinant su manimi ir lrt.lt redakcija. LRT vadovybė jos rezultatą oficialiai pristatė sausio 12 dieną galutiniu ir neginčijamu pavidalu, iš esmės atsisakydama joje ką nors keisti ir diskutuoti dėl galimų keitimų. Mums buvo pasakyta, kad bus taip ir visas savo nuomones galėjom pasilaikyti sau“, – komentavo V. Laučius.

Anot jo, buvo žadėta, jog portalas taps lygiavertis su televizija ar radiju, tačiau iš tikrųjų buvo paverstas techninio skyriaus viena iš grupių.

„Techninė kategorija buvo iškelta aukščiau žurnalistinės, o techninė vadyba – aukščiau svarbiausios vertybės – portalo turinio ir jo kūrėjų. Mano manymu, toks sprendimas prieštarauja bet kurios internetinės žiniasklaidos įprastai pavaldumo struktūrai. Kitaip tariant, lrt.lt kaip žiniasklaidos priemonė patyrė pažeminimą, nors viešai kalbama, kad viskas daroma interneto žiniasklaidos labui“, – teigė portalo vyriausiasis redaktorius.

Jis sakė nerimaujantis, jog po pertvarkos portale gali atsirasti partnerių turinio, kurio turiniui ar sklaidai jis neturės jokios įtakos. V. Laučius teigimu, šiuo metu portale dirba apie 15 žmonių.

Pats V. Laučius teigė dėl vykdomos portalo pertvarkos neketinantis trauktis iš pareigų, tačiau pripažino pastarosiomis savaitėmis iš neįvardijamų LRT vadovybės atstovų „patyręs tam tikrų spaudimo apraiškų“.

„Turiu vilties, kad ši pertvarka bus netrukus pertvarkyta, nes negali egzistuoti ir pasiteisinti tokia absurdiška situacija. Lietuvoje turbūt nerasime tokio stebuklo, kai žiniasklaidos redakcija nukišama taip giliai po techniniais ir su žurnalistika beveik nieko bendro neturinčiais padaliniais ir jų vadovais. Manau, kad šitą reformą taip pat reikės reformuoti, greičiausiai tai ir bus daroma, kai pavasarį pasikeis LRT vadovybė. Tikiuosi, kad nauja vadovybė sugebės į internetinės žiniasklaidos reikalus pažvelgti kitaip, blaivesniu žvilgsniu“, – sakė V. Laučius.

Pertvarką padėjo kurti išorės pagalbininkai

Lrt.lt vyriausiasis redaktorius sakė nenorįs spėlioti, kas ir ko siekdamas organizuoja portalo pertvarką, tačiau teigė, kad kuriant reorganizacijos planą su juo kalbėtasi nebuvo, o vietoj to buvo samdomi išorės partneriai.

„Su manimi nieka nebuvo derinama, buvo samdomos kažkokios bendrovės iš šalies, bet tai ne mano reikalas, ne mano kompentencijos dalykas. Tai buvo nuspręsta be manęs ir tie, kurie dirbo su tais išoriniais pagalbininkais, nieko su manimi nederino“, – sako V. Laučius.

Jis neįvardino konkrečių pasamdytų bendrovių.

„Ta tema aš kol kas nenorėčiau konkrečiau kalbėti, manau, kad viskas netrukus vienaip ar kitaip paaiškės. Galbūt pati LRT vadovybė ar taryba norės išsiaiškinti, kas yra tie pagalbininkai, kaip jie atsirado, per kokias sutartis, ar tos sutartys tikrai buvo skaidrios, bet tai turi daryti kontroliuojanti institucija – LRT taryba“, – sakė V. Laučius.

V. Bunevičiūtė BNS teigė, kad LRT 2018-2022 metų strategiją už 36,3 tūkst. eurų rengė bendrovė „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“, laimėjusi skelbtą konkursą. Tuo metu pačią portalo pertvarką, pasak jos, įgyvendina LRT Personalo ir dokumentų valdymo skyrius.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, LRT pernai spalį sudarė 11,7 tūkst. eurų vertės sutartį su bendrove „Širdys ir protai“ dėl LRT skaitmeninių aktyvų situacijos įvertinimo paslaugų, o lapkričio pabaigoje sudaryta 10,3 tūkst. eurų vertės sutartis su bendrove „Maniakai“ dėl LRT skaitmeninės transformacijos strateginių gairių parengimo.

V. Bunevičiūtė teigė, kad su minėtomis įmonėmis sudarytos sutartys dėl „efektyvesnio interneto priemonių išnaudojimo“, o ne dėl portalo lrt.lt pertvarkos. Bendrovę „Širdys ir protai“ valdo ir jai vadovauja Justas Šireika, „Maniakus“ – Laurynas Filipavičius.

V. Laučius neatmetė galimybės dėl portalo pertvarkos kreiptis ir į LRT tarybą.

„Aš galiu kreiptis į tarybą, taip. Galbūt tą ir padarysiu, kol kas svarstau tą padaryti. Jei taryba imtųsi šį klausimą svarstyti, manau, kad tai būtų labai teisingas sprendimas“, – teigė V. Laučius.

Tyrimų bendrovės „Gemius“ duomenimis, lrt.lt pagal lankomumą dabar užima maždaug 15-20 vietą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder