Loreta Graužinienė nemano, kad Seimui turėtų būti suteikta galių vetuoti referendumo iniciatyvą

Loreta Graužinienė nemano, kad Seimui turėtų būti suteikta galių vetuoti referendumo iniciatyvą

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė yra prieš siūlymus suteikti Seimui galių blokuoti referendumo iniciatyvą, net paremtą 300 tūkst. parašų, jeigu būtų įtartas prieštaravimas Konstitucijai.

"Čia būtų jau demokratinės valstybės suvaržymas. (...) Mūsų Konstitucijoje ir įstatymuose yra jau nustatyta labai aukšta riba, ir tai, kad pavyko žmonėms pirmą kartą surinkti tuos parašus, tai dar nereiškia, kad reikia uždrausti, kad niekada nevyktų. Tauta turi teisę į savo nuomonę", - trečiadienį "Žinių radijui" teigė L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkės vertinimu, ar referendumu keliamas klausimas atitinka teisės aktus galėtų atidžiau vertinti Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), taip pat išlieka teisė dėl to kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

"VRK galėtų atidžiau pažvelgti, kaip suformuluotas klausimas, ar jis tikrai atitinka teisės aktus. Yra galimybė kreiptis į Konstitucinį Teismą, bet, mano nuomone, tikrai ne Seimas, kurį renka tauta, turi vetuoti tautos norą pasisakyti", - teigė L. Graužinienė.

Kaip trečiadienį rašė "Lietuvos žinios", Teisingumo ministerija parengė Referendumo įstatymo pataisas, kurias palaiminus Seimui būtų suteikta teisė filtruoti "įtartinas" referendumų iniciatyvas. Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, visuotiniam balsavimui leidžiančią teikti tik vieną aiškų klausimą, o ne suplakti kelis.

Įstatymo projektas parengtas po KT išaiškinimo, kad Seimas turi pareigą neskelbti referendumo tuomet, kai siūlomas sprendimas neatitiktų pagrindinio šalies įstatymo kylančių reikalavimų, taip pat jei referendumui būtų pateiktas toks klausimas, dėl kurio negalėtų būti nustatyta tikroji tautos valia, tai yra jis būtų neaiškus, klaidinantis, apimtų kelis tarpusavyje nesusijusius klausimus.

Į KT dėl išaiškinimo buvo kreipęsis Seimas po to, kai iškilo abejonių, ar atitinka Konstitucijos nuostatas referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder