Loreta Graužinienė generaliniam prokurorui siūlo priimti "garbingą sprendimą"

Loreta Graužinienė generaliniam prokurorui siūlo priimti "garbingą sprendimą"

Komentuodama netikėtą generalinio prokuroro Dariaus Valio grąžinimą į postą, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė užsiminė, kad avariją sukėlęs ir dėl to teistas pareigūnas pats turėtų priimti "garbingą sprendimą".

Parlamento vadovės teigimu, Seime dar vyks diskusija dėl Prezidentės Dalios Grybauskaitės į Generalinės prokuratūros vadovo poziciją grąžinto D. Valio, bus konsultuojamasi su Seimo Teisės departamento direktoriumi (Andriumi Kabišaičiu. - ELTA). Tada bus nuspręsta, aš šalies vadovė pasielgė teisingai, prokurorą paskirdama be Seimo sutikimo.

"Jei bus teisinis nesutarimas, aš taip suprantu, kad Seimo nariai turi teisę surinkti parašus, priimti nutarimą ir kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, nes toks atvejis yra pirmas", - sakė L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkė pridūrė, kad nė vieno valstybės tarnautojas neturi stabdyti šaliai svarbių darbų.

"Generalinio prokuroro pozicija yra labai svarbi, ir jis pats kaip žmogus turėtų suvokti, kad (...) vis dėlto reikėtų priimti sprendimus. Faktas buvo, čia jau įrodinėjimo klausimas. Manyčiau, būtų garbinga priimti pačiam sprendimą", - teigė L. Graužinienė.

D. Valys iš generalinio prokuroro posto buvo laikinai pašalintas gegužės mėnesį jo paties prašymu, siekiant kuo objektyviau ištirti 2011 m. pareigūno sukeltos automobilio avarijos aplinkybes, per kurią nukentėjo moteris.

Panevėžio miesto apylinkės teismas rugpjūčio 28 dieną patvirtino Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro nutarimą ir nutraukė ikiteisminį tyrimą D. Valio atžvilgiu, proceso šalims susitaikius. Šia teismo nutartimi ikiteisminio tyrimo procesas buvo baigtas, todėl Prezidentė vienašališkai D. Valį grąžino į anksčiau užimtas pareigas. Tokiu sprendimu pasipiktino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, teigiantis, kad be Seimo sutikimo to nebuvo galima padaryti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder