Linas Kukuraitis dėl padėties vaiko teisių apsaugos srityje šaukia ministrų pasitarimą

Linas Kukuraitis dėl padėties vaiko teisių apsaugos srityje šaukia ministrų pasitarimą

Po skaudaus įvykio Kėdainiuose, kurio metu skaudžiai nukentėjo mažametis berniukas, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis inicijuoja už tai atsakingų ministrų susitikimą ir mano, kad reikia peržiūrėti visą vaiko teisių apsaugos sistemą. 

Pasak ministro, kas yra sistemoje blogai, kad reguliariai kartojasi tokie atvejai, aptarta per ketvirtadienį skubiai sušauktą pasitarimą su savivaldybių, vaiko teisių apsaugos tarnybų, nevyriausybinių organizacijų atstovais. L. Kukuraičio teigimu, artimiausiu metu, galbūt netgi penktadienį, numatoma susitikti su kitais ministrais - teisingumo, vidaus reikalų, sveikatos, švietimo ir mokslo, - susijusiais su šia tema.

"Ir iš esmės permąstyti visą vaiko teisių apsaugos sistemą, nes, atrodo, tokia, kokia jinai yra, yra nepakankama, nefunkcionuoja arba funkcionuoja netinkamai, kad mes išvengtume tokių situacijų", - žurnalistams sakė ministras. 

L. Kukuraitis sveikino, kad į tokius skaudžius įvykius stipriai reaguoja visuomenė ir domisi žiniasklaida, bei tikisi, kad bendromis pastangomis bus pasiekta, jog smurto prieš vaikus bus daug mažiau arba išvis neliks. 

Komentuodamas Kėdainių atvejį, ministras patvirtino, kad, ministerijos žiniomis, informacija, jog vaikas mušamas, buvo pasiekusi vaiko teisių apsaugos tarnybas ir netgi buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto šioje šeimoje. 

"Dabar vykdomas ikiteisminis tyrimas turėtų patvirtinti arba paneigti šituos faktus, tai reikia laukti rezultatų", - kalbėjo L. Kukuraitis.

Jis šioje situacijoje matė bent tris sistemines klaidas , tarp kurių - tai, kad daug kur reglamentuose palikta pasirinkimo teisė, kaip elgtis tokiu atveju, jei yra abejonė dėl galimo smurto, nors turėtų būti prievolė; vaiko teisių apsaugos institucijoms daug kur paliktos neformalios funkcijos, reiktų centralizuoti institucijų kontrolę. Ministras pripažino ir institucijų bendradarbiavimo trūkumą. 

"Čia bent penkios ministerijos, bent penki veikėjai turi rūpintis vaiko teisėmis kiekvienoje seniūnijoje. Turime būti daug griežtesni šito bendradarbiavimo įdiegimui", - sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras. 

Tai, kad ne pirmas skaudus atvejis kartojasi Kėdainiuose, ministras siejo su tuo, kad, matyt, ne viskas gerai Kėdainių vaiko teisių apsaugos skyriuje. 

"Tai, kad kartojasi situacijos, akivaizdu, kad nėra viskas tvarkoje. Ministerijos pastangos pernai buvo įdėtos ir tikrai yra gerų pasikeitimų vaiko teisių apsaugos sistemoje, ne tik skyriaus veikloje, tačiau akivaizdu, kad to nepakanka, ir gali būti, kad nepakanka ne tik dėl savivaldoje priimtų sprendimų, bet ir nacionalinių. Tai dėl nacionalinių sprendimų turi tartis ministerijos", - kalbėjo L. Kukuraitis. 

ELTA jau rašė, kad Kėdainiuose nuo suaugusiųjų smurto nukentėjo keturmetis berniukas. Policijai apie jo sumušimą pranešta vėlų trečiadienio vakarą, apie 23.50 val.

Į įvykio vietą Mindaugo gatvėje nuvyko ir policijos pareigūnai, ir greitosios medicinos pagalbos tarnybos darbuotojai. Aptikę sunkiai sužalotą, dėl patirtų sužalojimų praradusį sąmonę vaiką, medikai nedelsiant jį pristatė į gydymo įstaigą. 

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai bei prokuratūrai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Dėl sunkaus nusikaltimo prieš mažametį sulaikyti du įtariamieji - 1993 m. gimusi moteris ir 1989 m. gimęs vyras. Moteris - vaiko motina, vyras - jos sugyventinis, kuris ir iškvietė greitosios medicinos pagalbos medikus. Nustatyta, kad abu įtariamieji buvo blaivūs.

Penktadienį bus sprendžiamas klausimas dėl jų suėmimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder