Liko skirtingose barikadų pusėse

Liko skirtingose barikadų pusėse

Politinis kalinys, parlamentaras Petras Gražulis, prieš 30 metų dalyvavęs mitinge dėl Molotovo-Ribentropo pakto, užvakar sukakties paminėjime prie A.Mickevičiaus paminklo nebuvo prileistas prie mikrofono. Jis kaip ir anuo metu kalba „neteisingai“. Prieš valdžią. Dabar suteikiamas žodis tiems, kurie tylėjo 1987-aisiais. Šiokia tokia kompensacija.
- Mitingo trisdešimtmečio minėjime jums buvo uždrausta kalbėti, organizatoriai išjungė mikrofoną. Kodėl?

- Nes renginį uzurpavo konservatoriai - Vytautas Landsbergis su savo patarėju Andriumi Tučkumi, nors prieš 30 metų, kai aš ir mano bendraminčiai dalyvavome mitinge prie A.Mickevičiaus paminklo, jie buvo kitoje barikadų pusėje.

- Kodėl taip manote?

- Nes praėjus kelioms dienoms po mitingo Katedros aikštėje Vilniuje suorganizuotas mitingas, kuriame buvo pasmerktas mūsų mitingas. Ten kalbėjo ir Pranas Kūris, o mitingo esmė buvo parodyti, esą Lietuva savanoriškai įstojo į sovietinių respublikų sambūrį. O po to V.Landsbergis P.Kūrį paskyrė Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėju nuo Lietuvos. Antras dalykas - aš esu paskutinis politinis kalinys, dalyvavau prieš 30 metų vykusiame mitinge ir jame kalbėjau, o V.Landsbergis ir A.Tučkus iš viso net neaišku, kur buvo tuo metu. O dabar jie reguliuoja, kas gali kalbėti, kas negali. Net sovietmečiu žmonių neišvaikė su vandens patrankomis, 1987-aisiais leido visiems kalbėti, nė vieno nepasodino, tik surengė alternatyvų mitingą. Žinoma, gąsdino, Nijolę Sadūnaitę vežiojo po miškus, kunigui Robertui Grigui davė kastuvą, kad sau duobę išsikastų. Bet baudžiamųjų bylų nebuvo. O dabar neleidžia kalbėti. A.Tučkus vedė minėjimą ir pareiškė man, kad neduos kalbėti. Ir išjungė mikrofoną. O aš pasakiau, kad ir neprašysiu leidimo. Mitinge dalyvavęs Vilius Kavaliauskas man davė megafoną, per kurį aš ir kalbėjau.

Kalbėdamas akcentavau, kad už kelių šimtų metrų prie prezidentūros vyksta bado akcija. Kas žino apie tą akciją? Ar rašo žiniasklaida? Ne, išskyrus „Respublikos“ leidinius. Kodėl visiškai nekritikuojama prezidentė Dalia Grybauskaitė? Net Vladimiras Putinas, Aleksandras Lukašenka savose šalyse kritikuojami, o pas mus visos žiniasklaidos priemonės, kritikuojančios prezidentūrą bei prezidentę, arba sulaukia ikiteisminių tyrimų, arba baudžiamųjų bylų, naktį pas žurnalistus atliekamos kratos, ant redakcijų užsiundomi mokesčių inspektoriai, arba drąsūs leidiniai pripažįstami neetiškais, todėl jiems atimamas finansavimas. Ar čia demokratinė valstybė? Demokratijos mažiau nei sovietmečiu.

Yra tik viena tiesa. Savo nuomonės turėti negalima. Prisiminkime kad ir poną Vytautą Radžvilą. Jis turi savo žvilgsnį į Europos Sąjungą, į jos ydas. Už savo pažiūras jis yra persekiojamas, galbūt bus atleistas iš visų darbų. Prisiminkime kad ir Zigmo Vaišvilos likimą. O yra net ir žuvusių žmonių, kurie nesitaikstė su šia sistema. Kad ir saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, kuris buvo išmestas pro langą ir dar apšmeižtas. Kokioje mes valstybėje gyvename? Mes rodome pirštu į Rusiją, bet savęs nematome. Mes sukūrėme diktatūrinę valstybę.

- Kaip minėjimo organizatoriai argumentavo, kad jums negalima leisti kalbėti?

- Neleido, ir viskas. Kokie dar argumentai?

- Jums ir jūsų bendraminčiams lipdoma marginalų etiketė. Marginalais buvote vadinami ir sovietmečiu...

- Per 30 metų niekas nepasikeitė. Buvome marginalai ir dabar marginalai. Vytautas Bogušis ir kiti užvakar iš viso net nėjo kalbėti, nes sakė, kad renginys uzurpuotas ir greitai bus imama šnekėti, kad V.Landsbergis organizavo prieš 30 metų vykusį mitingą. Net Antano Terlecko sūnui neleido kalbėti, nors sūnus norėjo perduoti tėvo, kuris dėl senatvės nekaip jaučiasi, mintis. Ar čia demokratija? Tokiame minėjime reikia leisti visiems norintiems kalbėti. O dabar? Todėl aš ir pasakiau, kad jei valdžioje ne konservatoriai, tai nėra demokratijos. Lietuvoje demokratija, pagal konservatorius, yra tik tada, kai valdžioje būna konservatoriai.

- Prieš 30 metų V.Landsbergio minėjime nebuvo?


- Nebuvo nei D.Grybauskaitės, kuri marksizmą-leninizmą dėstė, nei V.Landsbergio, nes jis važinėjosi po australijas. Tai kas jis buvo, jei jam leido važiuoti bet kur, kur tik užsinorėjo, kam jis tarnavo? O dabar jis - didžiausias patriotas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder