Lietuvos žvalgybos institucijos skelbia grėsmių ir rizikos veiksnių nacionaliniam saugumui vertinimą

Lietuvos žvalgybos institucijos skelbia grėsmių ir rizikos veiksnių nacionaliniam saugumui vertinimą

Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir Valstybės saugumo departamentas (VSD) skelbia bendrą grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Taip pat viešai skelbiama ir 2015 m. AOTD prie KAM veiklos ataskaita.

Tai pirmas kartas, kai Lietuvos žvalgybos institucijos visuomenei pateikia bendrą neįslaptintą grėsmių ir rizikos veiksnių Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui vertinimą.

„Didžiausiu neigiamu poveikiu nacionaliniam saugumui ir toliau išlieka Rusijos imperinės ambicijos, jos tebesitęsiantis užsienio politikos agresyvumas ir pasiryžimas panaudoti karinę jėgą siekiant savo tikslų", - komentuodamas žvalgybos tarnybų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Rusija ir toliau vertina NATO kaip didžiausią grėsmę savo nacionaliniam saugumui, todėl siekia skaldyti Vakarų šalių vienybę, naudodama politines, ekonomines, energetines, informacines ir karines priemones.

Pasak dokumento rengėjų, papildomos saugumo priemonės, kurių 2014-2015 m. NATO ėmėsi Baltijos regione, didina Baltijos valstybių saugumą. Rusija jau seniai vykdo pasirengimus galimam konfliktui su NATO. Baltijos valstybių vykdomas kariuomenių stiprinimas ir papildomos NATO saugumo priemonės vertintinos kaip atgrasymas, mažinantis tikimybę, kad Rusija ryšis pereiti nuo pasirengimų konfliktui prie realaus karinės jėgos panaudojimo.

Baltijos šalių kariuomenių stiprinimas, nauji įsigijimo projektai, pajėgumų plėtra ir NATO dalyvavimas Baltijos šalyse tampa labai svarbūs Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų dėmesio objektai. Todėl vertinama, kad šnipinėjimas ir kita žvalgybinė veiklą ypač nukreipta prieš Lietuvos gynybą ir NATO pajėgas Baltijos šalyse augs.

2015 m. buvo ypatingi ir tuo, kad išaugo nauji iššūkiai Europos Sąjungos ir NATO šalims. Tai migracija ir tarptautinis terorizmas. Dokumento rengėjai teigia, kad labai tikėtina, kad šie klausimai bus vieni svarbiausių Europos Sąjungos, NATO ir daugelio valstybių darbotvarkėje ir 2016 m. Tai gali turėti neigiamų pasekmių Lietuvai, nes dėl jų gali mažėti dėmesys saugumo situacijai Rytų Europoje ir augti rengimasis bendradarbiauti su Rusija.

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento 2015 m. veiklos ataskaita ir Bendras VSD ir AOTD prie KAM grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas yra pateikiami Krašto apsaugos ministerijos interneto tinklapyje www.kam.lt, skiltyje AOTD prie KAM .

Vieša informacija apie žvalgybos institucijų veiklą ir grėsmes nacionaliniam saugumui teikiama kasmet vadovaujantis Žvalgybos įstatymu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder