Lietuvai bus skirta 7,89 milijardai eurų

Lietuvai bus skirta 7,89 milijardai eurų

Europos Komisija pirmadienį priėmė 7,89 mlrd. eurų 2014-2020 m. ES struktūrinių ir investicijų fondų programą Lietuvai, skirtą užimtumui ir ekonomikos augimui didinti. Ši programa apima 6,7 mlrd. eurų ES investicijas ir maždaug 1mlrd. eurų Lietuvos nacionalinį įnašą.

Ši programa aprėpia kelis svarbius ES investicijų fondus, kurie padės Lietuvai plėtoti ekonomiką, spręsti socialinės atskirties, nedarbo ir energetinio saugumo problemas. Tai Europos regioninės plėtros fondas, Sanglaudos fondas, Europos socialinis fondas ir specialus asignavimas Jaunimo užimtumo iniciatyvai. Europos Komisijos narys Johanesas Hanas (Johannes Hahn) pasveikino Lietuvą parengus nacionalinę programą, kuri atspindi strategijoje „Europa 2020" numatytus ekonomikos augimo tikslus ir kuria siekiama sustiprinti mokslinius tyrimus bei inovacijas, mažų ir vidutinių įmonių konkurencingumą ir paremti perėjimą prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ekonomikos.

Priėmus 7,8 mlrd. eurų vertės programą bus galima pradėti vykdyti projektus, kurie padės kurti darbo vietas, didinti ekonomikos augimą ir gerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę. Naujoji investicijų programa apima reformas, kurios numatytos naujajam finansavimo laikotarpiui. Programa strategiškai koncentruota: daugiau kaip pusė investicijų iš Europos regioninės plėtros fondo yra skirta verslo rėmimui, moksliniams tyrimams ir inovacijoms, informacinėms ir ryšių technologijoms, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ekonomikai."

Finansų ministro R. Šadžiaus teigimu, Lietuva užsitikrino ilgalaikes ES investicijas, kurios bus skiriamos ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą skatinantiems projektams, o tai ypač svarbu ir atsižvelgiant į sudėtingą geopolitinę situaciją. ES lėšas turime naudoti itin atsakingai, sutelkdami jas į didžiausią pridėtinę vertę kuriančias sritis - mokslinius tyrimus, inovacijas, smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą, energetinį efektyvumą. Džiaugiuosi, kad bendro darbo dėka esame viena pirmųjų šalių, kurios ES struktūrinių fondų veiksmų programą patvirtino Europos Komisija. Tikiu, kad iš ES gautos lėšos bus didelis stimulas Lietuvos ekonomikos plėtrai ir žmonių gerovei."

Lietuvai skirta investicijų programa yra antroji tokia programa, priimta Europos Sąjungoje. Pirmoji priimta programa skirta Danijai.

Daugiau kaip 10 proc. investicijų programos asignavimų yra skirta moksliniams tyrimams ir inovacijoms Lietuvoje - tai padės šaliai pasiekti strategijoje „Europa 2020" nustatytą nacionalinį tikslą 1,9 proc. BVP investuoti į mokslinius tyrimus, technologijų plėtrą ir inovacijas (2011 m. skirta 0,9 proc. BVP).

Panašios sumos skirtos tvariam ir kokybiškam užimtumui skatinti ir mažų bei vidutinių įmonių konkurencingumui ir inovacijoms didinti.

Beveik 14,5 proc. programos lėšų numatyta skirti perėjimui prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ekonomikai visuose sektoriuose paremti. Kartu su investicijomis į išteklių naudojimo efektyvumą ir infrastruktūrą šios lėšos padės Lietuvai pasiekti strategijoje „Europa 2020" nustatytą nacionalinį tikslą 23 proc. energijos gauti iš atsinaujinančių šaltinių ir sustiprinti energijos tiekimo saugumą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder