Lietuva nori įsigyti 200 „Oshkosh defence“ visureigių

Lietuva nori įsigyti 200 „Oshkosh defence“ visureigių

Lietuvos kariuomenė planuoja įsigyti ne mažiau kaip 200 JAV gaminamų šarvuotų visureigių.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, antradienį Suomijoje su JAV gynybos sekretoriumi James Mattis (Džeimsu Matisu) susitikęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis informavo jį apie Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų tarybos sprendimą kreiptis į JAV vyriausybę dėl galimybės įsigyti kompanijos „Oshkosh defence“ šarvuotus visureigius Lietuvos kariuomenei.

JAV vyriausybei pritarus, šarvuoti visureigiai L-ATV (angl. Light Combat Tactical All-terrain Vehicle) būtų gaminami kartu su JAV ir kitų šalių ginkluotosioms pajėgoms skirtais visureigiais.

Kovinės paramos ir bendrosios paskirties šarvuoti visureigiai papildys ir atnaujins šio tipo Lietuvos  kariuomenės visureigių parką ir bus skirti įvairiems Lietuvos kariuomenės vienetams. Projekto kaina ir pristatymo terminai priklausys nuo būsimos sutarties sąlygų, bet planuojama, kad jų pristatymas į Lietuvą galėtų prasidėti nuo 2021 metų.

Pasak ministerijos, šį projektą nuspręsta pradėti sąlyginai anksti, nes pirkimo procedūros gali užtrukti iki dvejų metų, o visureigiai yra svarbi Lietuvos kariuomenės mechanizacijos programos, kuri apima ir pėstininkų kovos mašinų „Vilkas/Boxer“ pirkimą, dalis.

„Vertindama potencialias grėsmes ir tokio tipo technikos panaudojimą tiek krašto gynybos užduočių vykdymui, tiek dalyvavimui tarptautinėse operacijose, Lietuvos kariuomenė identifikavo šarvuotų visureigių trūkumą. Šis trūkumas atsirado dėl natūralaus esamo visureigių parko susidėvėjimo ir didėjant jų poreikiui dėl kariuomenės plėtros“, –  sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojami HMMWV ir Toyota „Land Cruiser 200“ šarvuoti visureigiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder