Lietuva ir JAV pasirašė gynybinį susitarimą

Lietuva ir JAV pasirašė gynybinį susitarimą

Antradienį Lietuva ir JAV pasirašė gynybinį susitarimą, aiškiau apibrėšiantį amerikiečių pajėgų statusą šalyje. JAV ambasadorės Lietuvoje Anės Hol (Anne Hall) teigimu, šis susitarimas rodo glaudžius Vilniaus ir Vašingtono ryšius bei ryžtą užtikrinant regiono saugumą.

Dokumentą iš Lietuvos pusės pasirašė R. Karoblis, o iš JAV - A. Hol. Lietuvoje dokumentą dar turės ratifikuoti Seimas.

"JAV, be jokios abejonės, yra kertinis mūsų sąjungininkas ir kertinis Europos saugumo ir stabilumo garantas, mūsų strateginis partneris", - prieš pasirašymo ceremoniją teigė R. Karoblis.

Dokumente numatoma, kad JAV galės statyti karinę infrastruktūrą apibrėžtose vietovėse, amerikiečių personalas galės netrukdomai ten patekti, tačiau patys objektai išliks Lietuvos nuosavybe. JAV taip pat išlaikys pirmenybę taikant baudžiamąją jurisdikciją savo kariams, tačiau išimtiniais atvejais nusižengę amerikiečiai galės būti teisiami pagal Lietuvos teisę. Sutartis taip pat apibrėžia paprastesnį JAV karinio personalo ir jų šeimos narių atvykimą į Lietuvą, numato mokestines lengvatas amerikiečių perkamoms prekėms tarnybos bei asmeninėms reikmėms. Karinis personalas į Lietuvą galės atvykti be vizų, tačiau visi be išimties asmenys privalės turėti galiojančius dokumentus, o apie jų atvykimą turės būti informuotos institucijos Vilniuje.

"Pasirašydami šį susitarimą pripažįstame mūsų įsipareigojimus vieni kitiems ir regiono saugumui. Tai draugystės tarp mūsų žmonių, mūsų strateginės partnerystės simbolis", - pasirašymo ceremonijos metu kalbėjo JAV ambasadorė.

Pasak R. Karoblio, Lietuva suinteresuota, kad čia nuolat būtų kuo daugiau amerikiečių karių, ir šis susitarimas nustato aiškias sąlygas tokiam buvimui. Ministro teigimu, dalies suverenių Lietuvos teisių - pavyzdžiui, baudžiamosios jurisdikcijos - atsisakymas yra visiškai proporcingas siekiamiems saugumo tikslams.

"Nuostatos yra aiškios - Lietuva gali bet kada pareikalauti, kad bet kokia veikla atsirastų Lietuvos jurisdikcijoje (...), jeigu yra įtrauktas Lietuvos pilietis, Lietuva, be jokios abejonės, visada naudosis savo jurisdikcija be jokių apribojimų", - kalbėjo R. Karoblis.

Panašaus pobūdžio susitarimus Vašingtonas yra pasirašęs su daugiau nei 100 valstybių. Po Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos JAV Lietuvoje yra iš anksto dislokavusi karinės technikos, šalyje nuolat rotuojama amerikiečių karių kuopa, o vasarį į šalį pratyboms atvyks dalis Lenkijoje dislokuotų JAV rotacinių pajėgų su savo technika.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder