Lietuva dėl transporto ribojimo pasienyje Rusijai įteikė notą

Lietuva dėl transporto ribojimo pasienyje Rusijai įteikė notą

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia kol kas neturinti jokios oficialios informacijos iš Rusijos dėl kliūčių kertant Lietuvos ir Rusijos sieną. Lietuvos URM vertinimu, po šiuo veiksmu, kaip ir analogiškos situacijos pernai, gali slėptis politiniai motyvai.

Užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas, išsikvietęs Rusijos ambasadorių Aleksandrą Udalcovą, pastarąjį informavęs, kad, Lietuvos vertinimu, tos priemonės, kurias Rusijos pasieniečiai muitininkai taiko Lietuvoje registruotam transportui, turi diskriminacinį pobūdį, ir tuo pagrindu A. Krivas pareikalavo Rusijos paaiškinimo bei prašė šią diskriminacinę praktiką nedelsiant nutraukti.

"Ambasadorius priėmė informaciją, priėmė iš manęs atitinkamo turinio Užsienio reikalų ministerijos notą, pažadėjo perduoti šitą informaciją, mano išreikštą griežtą nepritarimą taikomai praktikai. (...) Rusijos Federacijos ambasadorius patikino, kad Rusijos muitinės tarnyba visada veikia pagal savo taisykles Rusijos Federacijos įstatymo ribose ir, jo nuomone, jų veiksmuose negali būti politinės potekstės", - pirmadienį žurnalistams sake A. Krivas.

Jis pridūrė, kad URM jokios oficialios notifikacijos iš Rusijos šiais klausimais negavo, oficialių paaiškinimų iš Rusijos tebelaukiama.

Užsienio reikalų viceministro pasiteiravus, ar jo ir URM nuomone, šios vežėjams taikomos priemonės kaip nors yra susijusios su Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimais apie Rusiją ją vadinant teroristine valstybe, A. Krivas sakė, kad tokias prielaidas daryti galima, tačiau spėlioti, kol nėra pateikta oficialių paaiškinimų, nesinorėtų. Diplomatas priminė, kad su panašia situacija Lietuvos vežėjai buvo susidūrę pernai rudenį - tuomet esą liko pagrindo manyti, kad Rusijos Federacijos veiksmų motyvacija vis dėlto buvo politinė.

URM neoficialiomis žiniomis, Rusija šimtaprocentinę transporto, registruoto Lietuvos Respublikoje, patikrą pradėjo taikyti nuo penktadienio vakaro ir taiko iki šiol.

A.Krivas priminė, jog pernai Rusija savo veiksmus aiškino techninėmis priežastimis.

"Bet viskas liko atvira interpretacijoms, šitie paaiškinimai nebuvo pateikti oficialiai. (Kaip bus šį kartą. -ELTA) nesinorėtų spėlioti, reikia palaukti oficialios Rusijos reakcijos į mūsų diplomatinį demaršą", - kalbėjo A. Krivas.

Nors A. Udalcovas pareiškė, kad Rusijos veiksmuose nėra politinės potekstės, A. Krivas kalbėjo, jog šiuo metu bendras tarpvalstybinių santykių fonas - tiek tarp Rusijos ir Lietuvos, tiek tarp Rusijos ir Vakarų valstybių - ES ir NATO - ne pats geriausias.

Pasak viceministro, "tokiame fone visada yra pagunda bet kokiems veiksmams priskirti politinę reikšmę ir potekstę".

"Nesinorėtų leistis į spekuliacijas ir bandyti daryti kažkokias konkrečias prielaidas, kol nėra oficialaus atsakymo iš Rusijos, bet tai, ką pasakiau ambasadoriui ir ką drįsiu pakartoti čia, yra mūsų, URM, vertinimas ir požiūris, kad tie veiksmai, kurių dabar Rusijos pasieniečiai ir muitininkai imasi Lietuvos transporto priemonių, juridinių asmenų atžvilgiu, Lietuvoje pagamintų prekių ir pakrautų krovinių atžvilgiu, jie padaro žalą tarpvalstybiniams santykiams ekonomikos, turizmo, žmogiško kontakto, kultūros ir kitose srityse", - dėstė A. Krivas.

Apie susidariusią situaciją URM ketina informuoti atitinkamas ES institucijas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder