Lenkų užsispyrimas brangiai kainuos

Lenkų užsispyrimas brangiai kainuos

Po nesutarimų dėl energetikos viceministrės Renatos Cytackos ir energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atstatydinimo Lietuvos lenkų rinkimų akcija rugsėjo 10-ąją paliks savo postus ir peržengs į opozicijos frontą. Iš didelio rašto politikos naujokai gali išeiti iš krašto, spėja politologai.

Politologas Algis Krupavičius „Vakaro žinioms“ teigia, kad LLRA bandytas sukelti sambrūzdis greičiausiai neturės jokios įtakos valdančiosios koalicijos darbui. Jis primena, kad valdančiosios koalicijos dauguma - 81 narys, o tai tikrai neapsunkins sprendimų priėmimo. „Be to, tikėtina, kad netiesioginis bendradarbiavimas arba valdančiųjų palaikymas iš LLRA pusės vis tiek bus. Net ir būdami oponentai greičiausiai LLRA pritars sprendimams, kuriuos siūlys buvę partneriai iš valdančiosios koalicijos, nes jų pažiūros ir nuostatos vienaip ar kitaip artimesnės centro kairiesiems nei centro dešiniesiems“, - svarsto A.Krupavičius.

Politologas teigia, kad valdančiųjų viduje žaidimo taisyklės žymiai keistis neturėtų, išskyrus tai, kad įvyks postų persiskirstymas. Tačiau koaliciją sudarant iš trijų partijų svarbu paminėti, kad mažesnių partijų svoris ir įtaka smarkiai padidėja.

Rinkėjui gali pasirodyti keista, kad politikams įmanoma taip migruoti iš vienos fronto pusės į kitą. Šiemet jau išsisklaidė „Drąsos kelio“ partija, kuri daugiausiai papildė valdančiųjų gretas, nors iki tol buvo opozicijoje. Dabar ir LLRA nusprendė stoti kiton pusėn. Pasak A.Krupavičiaus, tokios migracijos nėra būdingos ilgesnės demokratijos egzistavimo santvarkose, Lietuvoje greičiausiai tokie atvejai dažnesni todėl, kad demokratija dar tik šviežiai kuriama.

A.Krupavičius sako pastebintis ir kitą aspektą - LLRA purkštavimai ir sambrūzdis keliamas artėjant savivaldos rinkimams. Galbūt tai šiokia tokia viešųjų ryšių strategija žinant, kad Vilniaus rajonas smarkiai palaiko LLRA lyderį Valdemarą Tomaševskį, o merų rinkimai kaip tik bus tiesioginiai: „Tokia versija egzistuoja ir toks sambrūzdis, žinoma, pritraukia rinkėjų dėmesio. Tačiau ar šis malonumas yra pranašumas, ar trūkumas, išlieka didelis klausimas. LLRA ir dabar turi didžiulį rinkėjų palaikymą, tačiau gali atsitikti taip, kad tokie neprognozuojami šios partijos veiksmai, kurių ji dabar ėmėsi, gali kaip tik priversti rinkėjus ja nepasitikėti.“

Todėl politologas prognozuoja ne itin laimingą šios istorijos pabaigą: „LLRA įtaka sumažės, nes ji dalyvavo priimant ir įgyvendinant vykdomosios valdžios sprendimus, o dabar šios galimybės sumažės. Greičiausiai tokia situacija susiklostė tik todėl, kad LLRA yra politikos naujokė ir jai kartais jūra iki kelių, todėl ir nesugebėjo rasti kompromisų. Manau, LLRA dėl paskutinių savo veiksmų gali ir pralošti.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder