Laukiant pabėgėlių, svarstoma apie grupes arabų kalba Vilniaus darželiuose

Laukiant pabėgėlių, svarstoma apie grupes arabų kalba Vilniaus darželiuose

Lietuvai ruošiantis priimti pabėgėlius, Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas siūlo svarstyti darželiuose įkurti grupes arabų kalba.

„Jei mes jau šnekame kiek jų reikia priimti, tai pašnekėkime, kaip mes juos priimsime. Jie, gal ir ne visi, juk bus su vaikais. Suteiksime socialinius būstus, jei būtų tik tokia problema. Bet ką jie veiks ten užsidarę?“, - BNS ketvirtadienį sakė vicemeras.

„Patvirtinti, kad tokios grupės tikrai atsiras, aš nenoriu, bet ar jos atsiras, ar ne, mums reikia į šiuos klausimus atsakyti labai greitai“, - pridūrė politikas.

Lietuvoje pirmųjų pabėgėlių iš tokių šalių kaip Sirija tikimasi sulaukti kitų metų pradžioje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prašo savivaldybių įvardyti, kiek asmenų jos galės priimti.

G.Palucko teigimu, iškėlus idėją dėl darželių grupių socialiniuose tinkluose, jau atsirado siūlymų susisiekti su Lietuvoje anksčiau atvykusiais pabėgėliais, tarp kurių yra ir arabų kalbos vertėjų, dėstytojų.

Už švietimą sostinėje atsakingas vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas kolegos socialdemokrato siūlymą pavadino „nerealistišku“.

„Nežinau net techninės pusės, bet reikia pradėti nuo to, kad ikimokyklinis ugdymas yra reglamentuota veikla ir pirmiausia reikia, kad su vaikais dirbtų specialistai. Lietuvoje akivaizdžiai tokių specialistų mes neturime ir su geriausiais norais negalime kažko taip staigiai suorganizuoti“, - teigė jis.

V.Benkunsko nuomone, atvykėlių ir jų vaikų užimtumo klausimus turėtų spręsti nacionalinės institucijos. Pasak jo, Vilniuje yra privačių ikimokyklinių įstaigų, kuriose vaikai ugdomi ir retesnėmis Lietuvoje kalbomis, pavyzdžiui, prancūzų, tačiau tokios įstaigos yra brangios ir negali būti orientuotos į pabėgėlius.

„Kad pradėtumėme arabų kalba kurti darželius, skamba kiek nerealistiškai“, - kolegos idėją įvertino V.Benkunskas.

Siekdama palengvinti Pietų Europai tenkančią naštą, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 255 pabėgėlius, šiuo metu esančius Italijoje ir Graikijoje, ir dar 70 - iš Turkijos. Daugiausia tai turėtų būti iš Sirijos pabėgę asmenys.

ES šalys kol kas susitarė paskirstyti 32 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos ir Eritrėjos, bet ES institucijų vadovai ragina gerokai padidinti šį skaičių.

Šiemet per Viduržemio jūrą Europą pasiekė daugiau nei 350 tūkstančių migrantų, dar maždaug 2 tūkst. 600 žuvo neįveikę šios pavojingos kelionės.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder