Lašiša greit neužkimba

Lašiša greit neužkimba

Spalio 15-ąją baigėsi lašišų žvejybos laikas, šias žuvis pagal tam tikrus reikalavimus ir su išlygomis buvo leidžiama žvejoti nuo rugsėjo 16 dienos. Prieš draudimo įsigaliojimą aplankėme sostinės žvejus, bandančius savo laimę Neries pakrantėje. Kalbinti žvejai prisipažino, kad sugauti lašišą ne taip paprasta, ir nors tąkart nė vienas negalėjo pasigirti sugautu laimikiu, vilties neprarado.

Žvejys mėgėjas Algis sako, kad žvejyba - jo hobis. Vairuotoju dirbantis vyras pasakojo pastebėjęs, kad lašišų gaudymo laikotarpiu labai aktyviai žvejus tikrina aplinkosaugininkai. „Kiek save pamenu, visada žvejoju. Kai lašišas galima gaudyti, rudenį visada išsiruošiu į žvejybą. Tačiau dažniausiai žvejoju ežeruose, patinka ir karosus, karpius gaudyti. Žmona sako, kiek aš išleidžiu žvejybai, tai galima daug žuvies už tą sumą nusipirkti. Bet taip nepajusi jokio malonumo, kurį jauti, kai pakovoji su žuvimi, kai ją ištrauki“, - kalbėjo Algis.

Žvejys tvirtino, kad sugauti lašišą ne kiekvienam pavyksta, nors jas leidžiama nuo pat ryto iki saulės nusileidimo nustatytomis dienomis gaudyti.

„Lašišos plaukia neršti ir į Vilnelę, ir į Žeimeną, eina į upes kur giliai ir grįžta. Geresnė vieta buvo nuo Mindaugo tilto link Vilnelės, bet dabar ten uždrausta žvejoti lašišas“, - sakė jis.

Taip pat vairuotoju dirbantis Ričardas tvirtino net specialiai rudenį atostogas pasiėmęs, kad kokią lašišą ištrauktų iš Neries, tačiau dabar jau gailisi dėl tokio savo sprendimo.

„Būtų užtekę ir spalio kelių dienų. Nesugaunu lašišos, nors tu ką, kantrybė, žinoma, senka. Sąlygos lašišoms gaudyti šiemet nelabai, šioms žuvims sugauti blogos sąlygos, kai šiltas ruduo; lašišos pradės kibti tada, kai jas bus draudžiama gaudyti“, - kalbėjo Ričardas. Paklaustas, jei jau ima atostogas žvejybai, tai gal ir žiemą mėgsta pažvejoti, Ričardas teigė esantis sąmoningas žvejys, kai ledas netvirtas, žvejoti neina.

„Nesuprantu, kaip šiltomis žiemomis, kai ledas netvirtas, tie žvejai lipa ant ledo. Rizikuoja, bet lipa ir lips, ir skęs. Aš tai žvejys, kuris savo mirtimi nori mirti“, - juokavo vyras.

Inžinierius Emilis sakė lašišas žvejojantis su blizge, nors kiti vyrai bando su musele ar vobleriu: „Lašišas žvejoju tik trečius metus, bandau pagauti, bet kažkodėl nesiseka. Reikia turėti labai daug kantrybės.“

Emilis sako prie Neries esąs retas žvejys, labiau mėgsta meškerioti prie Merkio upės.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder