Laisvės gynėjų atminimą gina ne visi

Laisvės gynėjų atminimą gina ne visi

Akivaizdų istorijos falsifikavimą ir Laisvės gynėjų atminimo sutrypimą jau nekart kontroversiškais pareiškimais pagarsėjęs klaipėdietis politikas Viačeslavas Titovas pavadino nuomone, o Seimo narę Rasą Juknevičienę, pasipiktinusią tokiu istorinių faktų iškraipymu, jis apkaltino tautinės nesantaikos kurstymu bei įžvelgė jos veiksmuose grėsmę demokratijai.[CITATA]

Šio politiko kolegų iš miesto Tarybos tokie pareiškimai jau nebestebina - esą kai jis tik gali pasisakyti prieš Lietuvą, tai būtinai pasisako.

Pavojinga demokratijai?

Antradienio vakarą V. Titovas parašė laišką prezidentei Daliai Grybauskaitei ir paprašė nereaguoti į Seimo narės Rasos Juknevičienės pareiškimą uždrausti Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) retransliaciją Lietuvoje. Žinia, Seimo narę papiktino laidoje "Žmogus ir įstatymas" pateikta tikrovės neatitinkanti ir Lietuvos piliečius įžeidžianti informacija apie Sausio 13-osios įvykius. Laidos autorių manymu, dėl kruvinų 1991-ųjų sausio įvykių kalti ne sovietiniai kariai, bet grupelė Lietuvos "nacionalistų", kurie išprovokavo smurtą.

V. Titovo nuomone, pareiškimai, kuriais raginama uždrausti rusiško kanalo retransliacijas, "kursto tautinę neapykantą Lietuvoje ir yra labai pavojingi demokratijai bei žmogaus teisėms".

"Manau, kad tokie rusakalbių žiniasklaidos puolimai liudija vadinamąją rusofobiją, bet ne sveiką politiko protą", - pareiškė jis.

Klaipėdietis įsitikinęs, kad "demokratija tai ir yra įvairių nuomonių visuma, ir tai jokiais būdais nėra priežastis uždrausti vienų ar kitų kanalų transliavimą Lietuvoje bei įsivesti cenzūrą".

"Peržiūrėjęs šią laidą, galiu išreikšti savo nuomonę - tų kruvinų įvykių liudytojai išsakė savo požiūrį bei savo matymą, už ką nereikėtų bausti demokratinėje šalyje ir dėl ko neverta uždrausti transliuojančių kanalų", - mano politikas.

V. Titovas patarė R. Juknevičienei kreiptis į teismą dėl melagingų laidoje išsakytų teiginių, tačiau nereikalauti uždrausti kanalo retransliacijas.

"Juk tai tebuvo išreikšta nuomonė. O dėl to uždrausti kanalą - jau per daug. Jei vadovautumėmės tokia logika, reikėtų uždrausti beveik visus lietuviškus kanalus. Manau, kad protingi žmonės turėtų patys atsirinkti", - siūlė V. Titovas.

Savo laišką D. Grybauskaitei klaipėdietis parašė lietuvių ir rusų kalbomis.

Atstovauja ne klaipėdiečiams

Klaipėdos miesto tarybos narių nenustebino toks kolegos akibrokštas.

"Kartais jis galėtų patylėti. Pastebėjau, kad visuomet, jei tik gali pasisakyti prieš Lietuvą, tai būtinai pasisako", - lakoniškai kolegos elgesį įvertino miesto Tarybos narys Algirdas Grublys.

Vicemeras Vytautas Čepas tai įvertino griežčiau.

"Manau, kad tai yra atsitiktinis žmogus, kaip parašiutininkas nuleistas į Klaipėdą, kuris nelabai supranta, ką turi daryti Tarybos narys. Jis yra vienintelis taip aiškiai fiksuotas nacionaliniu klausimu. Taryboje yra ir daugiau rusų tautybės politikų, tačiau nei jie, nei mes neskirstome miestiečių pagal tautybę. Mes atstovaujame visiems klaipėdiečiams. O jis vienintelis - rusakalbiams", - piktinosi V. Čepas.

POZICIJA. "Rusakalbių žiniasklaidos puolimai liudija vadinamą rusofobiją", - įsitikinęs Viačeslavas Titovas. Eimanto CHACHLOVO nuotr.


Kitas miesto Tarybos narys Audrius Vaišvila buvo dar konkretesnis.

"Manau, jis yra vienintelis Tarybos narys, kuris savo elgesiu, poelgiais, pareiškimais atstovauja ne klaipėdiečiams, o Maskvai", - įsitikinęs A. Vaišvila.

Jo manymu, V. Titovas tikrai ne atstovauja bendruomenei, o jai kenkia.

"Visi jo veiksmai priešiški bendruomenei ir Lietuvos visuomenei", - konstatavo A. Vaišvila.

Mėgsta išsišokti

Šiemet vasario 23-iąją V. Titovas surengė mitingą ir išplatino rezoliuciją, kuria reikalavo įteisinti rusų kalbą Klaipėdoje kaip antrąją valstybinę kalbą.

Prieš trejus metus, 2010 m. birželio 21 d., V. Titovas taip pat parašė laišką prezidentei, kuriame prašė nepasirašyti įstatymo, uždraudžiančio naudoti nacistinę ir sovietinę simboliką.

"Mums nesuprantama, kodėl Sovietų sąjungos veiksmai Lietuvos atžvilgiu vertinami kaip agresija. Nė vienas tarptautinis teismas tokio fakto nepripažino. Lietuvos prisijungimas prie daugiatautės Sovietų sąjungos atitiko tarptautines normas, be to, Lietuvos prijungimas prie SSRS buvo pripažintas tarptautiniu mastu", - prieš trejus metus rašė V. Titovas.

Komisija nesitaikstys

Lietuvos televizijos ir radijo komisija (LRTK), kuri reguliuoja ir kontroliuoja Lietuvoje vysktančias televizijos laidų transliacijas ir retransliacijas, V. Titovo laiško negavo. Pasak LRTK administracijos vadovo Nerijaus Maliukevičiaus, komisija vakar nusprendė trims mėnesiams sustabdyti ne Europos Sąjungos erdvėje sukurtų laidų transliacijas.

"Kitaip tariant, Lietuvoje nebus rodomos Rusijoje parengtos laidos. Visos kitos, kurias rengs Latvijoje įsikūrusi redakcija, taip pat ir "Litovskoje vremia", išliks. Dar šį sprendimą per 72 valandas turi patvirtinti Vilniaus apygardos administracinis teismas", - sakė N. Maliukevičius.

LRTK paragino šalies retransliuotojus nelaukti teismo sprendimo įsigaliojimo, o pasekti kabelinės televizijos "Cgates" pavyzdžiu ir patiems nutraukti PBK retransliaciją. "Cgates" retransliuoti PBK liovėsi pirmadienį.

Kabelinės televizijos "Balticum TV" vadovas Virginijus Jurgelevičius "Vakarų ekspresui" paaiškino, kad neskubės, o palauks oficialių institucijų sprendimo.

"Savo nuožiūra mes elgtis negalime. Jei bus koks nors sprendimas, atitinkamai ir reaguosime", - paaiškino V. Jurgelevičius.

Komunikacijų bendrovės TEO LT atstovo Antano Bubnelio pozicija panaši.

"Manome, kad televizijos paslaugų teikėjas neturėtų imtis blokuoti kanalų ir taip spręsti, kurie televizijos kanalai ar jų pateikiama informacija yra tinkami", - sakė A. Bubnelis.

Jo galva, leidimą retransliuoti televizijos kanalus Lietuvoje suteikia LRTK.

"Komisijai nusprendus neleisti rodyti kanalo Lietuvoje, nedelsdami jį išjungsime. Tokio sprendimo nepriėmus, svarstysime kitus galimus variantus, tarp jų - kanalo iškėlimą į mokamus kanalų rinkinius", - teigė TEO LT atstovas.

R. Juknevičienės manymu, draudimas retransliuoti šį kanalą Lietuvoje neturėtų būti vertinama, kaip cenzūra ar kova prieš laisvą žodį. Esą tai, kas vyksta tame kanale, neturi nieko bendra su žiniasklaida.

"Tokia propaganda nėra žiniasklaida. Sovietų sąjungoje nebuvo žiniasklaidos, tai ir tokie kanalai, kurie leidžia sau transliuoti tokio turinio laidas, nėra žiniasklaida. Ta laida nebuvo klaida, tai buvo kryptingos Kremliaus politikos išraiška. Ji tęsiasi jau daug metų", - kalbėjo Seimo narė.

Tuo metu Latvijoje registruoto holdingo "Balti? Media Alliance", kuriam ir priklauso PBK, atstovai nuoširdžiai atsiprašė visų Lietuvos piliečių ir paaiškino, kad autorinės Aleksejaus Pimanovo laidos įrašą iš Pirmojo Rusijos kanalo gavo prieš pat laidos transliaciją.

Holdingo atstovai pripažįsta, kad žodžio laisvė nėra absoliuti sąvoka, todėl net ir demokratinėje valstybėje už istorinių įvykių iškraipymą gali būti taikomi tam tikri apribojimai. Tačiau tai esą gali padaryti tik teismas.

Sykiu "Balti? Media Alliance" pažadėjo tribūną Lietuvos atstovams PBK transliuojamoje laidoje "Lietuvos naujienos".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder